2008-03-01

Om hur palestinierna massakreras, Gaza ska förintas

(Varning: Denna post innehåller en del otäcka bilder. De som vet med sig att de är känsliga bör stänga av bildvisningen eller inte läsa den)

Det finns en skillnad mellan israelernas pågående massaker i Gaza och den amerikanska slakten av Irakier. I Irak råder total medietystnad, trots att över 10000 människor dör varje månad, men bilderna i Gaza har man misslyckats att censurera.

Kanske är det därför den pågående slakten tar mig så mycket hårdare. Jag klarar inte längre av att titta på alla de bilder som visas på blodiga människor. Värst är alltid barnen. Vanligtvis kan jag skyddas av att jag blir arg när jag ser dödade människor. Det fungerar aldrig med barn. Att se bilderna på en liten kropp, blodig, ibland med saknade kroppsdelar gör något med mig innuti. Visst blir jag arg, men framförallt känner jag en sådan total uppgivenhet, en sådan total oförståelse över den israeliska krigsmakten som kan visa en sådan extrem känslokylla i sina attacker mot Gaza att de kan skjuta missiler mot lekande barn, bombar sönder skjukhus och apotek och stänga ner elen för en allt mer utsatt befolkning.Aftonbladet skriver:

"I Gaza står 90 procent av ambulanserna stilla på grund av bränsle­brist. Svårt sjuka hinnner inte få vård. Hjärt- och njursjuka blir offer för de slumpmässiga elavbrott ocku­p­ationsmakten organiserar.

Den palestinska myndigheten har dragit in lönerna för 40 000 tjänstemän i Gaza. Samtidigt råder akut brist på alla nödvändighetsvaror."

Att det är en förintelse som ska ske råder inga tvivel om. SvD skriver om den israeliska biträdande försvarsministern Matan Vilnai:

"Ju mer intensiv Qassam-beskjutningen blir och ju längre raketerna når, desto mer kommer de att dra på sig en större förintelse eftersom vi kommer att använda alla våra till buds stående medel för att försvara oss, sade Vilnai."

Israelhaverister från deras lobbyorganisationer gör nu allt de kan för att försöka hitta på nya betydelser av vad Vilnai sa. Det israeliska ordet Shoah betyder inte förintelse säger de. Det betyder katastrof. Men det är bara exempel på taskig semantik. Shoah har länge varit förknippad med just den nazistiska förintelsen under 2:a världskriget. Det bevisas av en enkel uppslagning i Wikipedia på Shoah. Ordet kan ha flera betydelser som förgörelse, katastrof, tragedi. Men det har fått samma laddning idag som förintelse fått i Sverige när det används gällande krig eller konflikter.

En stor sak görs av att "Ha-Shoah" betyder "förintelsen" medans "Shoah" endast betyder "förintelse". Som om det skulle glädja palestinierna att de inte kommer bli utrotade under 2:a världskriget utan får en alldeles egen förintelse. Israeliska nyheter är heller inte lika fanatiska med att försöka hitta på ursäkter för den israeliska ministern. De använder utan tvekan samma nyhetsartiklar som vi sett här.Vänsterpartiet har nu beslutat sig för att deras första maj-insamling ska gå till Palestinian Medical Relief Society vars huvudkontor israelerna bombade sönder för att öka lidandet för folk i Gaza. Och det är det enda nyhetsmeddelandet som Google News visar om bombningen av den sjukvård som svenska biståndspengar hjälpt till att bygga upp. Annars total tystnad. Inget från Aftonbladet. Inget från Expressen. Från SvD. Från DN. I varje annan konflikt skulle en skadad svensk tånagel slås upp på hela Sveriges löpsedlar, men när Gaza krossar det som vi under år och månader byggt upp hörs inte ett pip.

Alla dessa tidningar är helt ointresserade av det pågående lidande i Gaza, den pågående slakten på dess invånare, annat än om det kan "påverka den pågående fredsprocessen". En fredsprocess som bara finns som en liten inbillning i västerländska hjärnor, en hägring som kan pekas mot för att slippa göra något. SvD och DN publicerar som pliktskyldigast några små notiser, Expressen inte ens det. Endast Aftonbladet verkar se ett värde i palestinska liv.


Den svenska regeringen är en av de grupper som vill hålla konflikten igång. Som vill undvika en rättvis fred. Som vill att Israel ska fortsätta att krossa varje hopp och nationalistisk tanke hos palestinierna. Aftonbladet skriver:

"Carl Bildt säger att samtal med Hamas skulle eliminera varje möjlighet att påverka Israel/Palestina-konflikten. Samma bedömning gjorde social­demokraterna, när Mona Sahlin avstod möte med Hamas under sin rundresa i Mellanöstern. EU säger också, med Italien som undantag, nej till samtal.

Israel och Abbas myndighet håller helt enkelt 1,5 miljoner Gaza-bor som utfattig gisslan."

Men det är även Carl Bildt och EU som är fångvaktare. De som vill hålla Gaza-borna inspärrade. Förnedrade. Hur ska annars en fred som ger allt till Israel och tar allt från palestinierna kunna tvingas fram? Som ett litet fikonlöv för omvärlden erbjuder Sverige pengar till palestinierna, väl värt att det som byggs upp kan förstöras av ett välriktat israeliskt anfall. Som i Jenin där Israel omsorgsfullt krossade allt som Sverige och EU byggt upp utan att få några protester.


Fler som bloggar om detta: Svensson, Semus, Rawia Morra 1, 2, 3, 4...

10 kommentarer:

Anonym sa...

Isral är en judisk apartheid stat om man är relativt snäll i sin bedömning... Den sydafrikanska motsvarigheten var dock betydligt mindre blodtörstig i jämförelse med den judiska dito...

Den judiska apartheidstaten har också starkt stöd av judiska organisationer i USA samt från den så kallade kristna högern i samma land... Israel har sedan 1948 ägnat sig åt etnisk rensning och krigsförbrytelser därmed inte sagt att araberna varit oskyldiga. Dom har också en hel del blod på sina händer... Idag är dock Israel den största skurken i området. Antisemitismen ökar i världen idag och det beror till stor del på Israels krigsförbrytelser samt på det stöd judar och så kallade högerkristna ger till israel...

Marcus sa...

Detta är ett pinsammt ensidigt inlägg som verkar utmynna i svårheten att förstå att Israel svarar bara på angrepp som de utsätts för av palestinska terroristorganisationer. Dessa organisationer stöttas inofficiellt av den s.k. folkvalda regeringen som mutade sig till makten i Palestina.
Israel kan inte föra en dialog med en organisation som har Israels utplånande på sin agenda. Att Israel sedan är den starkare parten innebär inte att de gör fel. Kan bara Palestina uppbåda en hedervärd regering med sitt fölks bästa i åtanke kanske denna konflikt inte skulle fortsätta? Sedan att fundamentalismer på båda sidorna har för mycket att säga till om råder ingen tvekan, kan dessa agitatorer bara tystas kanske ett hinder till kan överbyggas? Sluta se så ensidigt på saken och lär dig se konfliktens båda sidor!!!

Anonym sa...

Bra blogg!
Läs även: http://samtidsforum.wordpress.com/

Hampus Eckerman sa...

Marcus, högaktningsfullt:

Dra åt helvete!

M. sa...

jag skrev ett jättelångt inlägg för en liten stund sen?
Kom det aldrig igenom? :(

Hampus Eckerman sa...

M, dem enda bloggpost jag raderat idag var på två rader av en person som okritiskt hyllade apartheidstaten Israel. Något långt inlägg utöver de visade har jag tyvärr inte sett.

Anonym sa...

Marcus,

Högaktningsfullt också: Kyss mig någonstan! Jävla idiot!

Hampus Eckerman sa...

Tog bort en längre text av en märklig individ som faktiskt bad mig ta bort den för att den skulle dyka upp någon annanstans istället.

Go figure.

Eomin sa...

"Detta är ett pinsammt ensidigt inlägg som verkar utmynna i svårheten att förstå att Israel svarar bara på angrepp som de utsätts för av palestinska terroristorganisationer" skrev Marcus.

Jag kom hem från Palestina för 3 dagar sedan. Jag kan bekräfta att bloggskribentens bild stämmer med min, och då har jag besökt 3 flyktingläger, varit bakom murarna, mött israeler, varit på Yad Vashem (Förintelsemuséet). Marcus, du är inte särskilt påläst så kasta inte sten i glashus. Palestina har en hedervärd regering, som Hamas inte ingår i, men Gazaremsan har ordnat ett självstyre. Du kanske inte vet att Palestina har fler områden än gazaremsan? Ramallah, Betlehem, Shufat camp och Silwan är exempel på sådana. Jag har träffat dem. De är helt inne på fredliga aktioner. Och visst, hade jag varit instängd med 1,5 miljoner människor på ett område stort som en mellansvensk stadskärna (Som gazaremsan alltså) hade jag nog också blivit jävligt desperat och inte fattat de bästa besluten.

Hampus Eckerman sa...

Jätteveckra bilder på din blogg, Eomin!