2008-03-02

Blodigaste dagen på åtta år i Gaza

De israeliska attackerna mot Gaza fortsätter och bara några dagar efter att den biträdande försvarsministern hotade palestinierna med en "förintelse" säger den ordinarie försvarsministern att han är "redo för en eskalering".

Gårdagens attacker mot palestinska bostadsområden visade sig bli den blodigaste dagen på åtta år. Minst 61 personer dog, vilket gör 96 personer sedan i onsdags. Och siffrorna fortsätter att stiga. Samtidigt har två israeliska soldater, de första sedan i oktober och en civil dödats, den första sedan i maj. Palestinierna, med sina hemgjorda raketer, är uppenbarligen bättre än israelerna på att undvika civila offer.



Israeliska krypskyttar beskjuter civila vid intrång i Gaza


Samtidigt så anklagas den USA-stödde palestinska presidenten Mahmoud Abbas för att ha uppmuntrat till Israels angrepp mot Gaza. Khaled Mashaal, Hamas-ledare i Damaskus, säger till DPA:


"Jag anklagar ledaren för den palestinska myndigheten för att ge en ursäkt för denna israeliska förintelse, vare sig han menade det eller ej. Är det logiskt att en palestinsk ledare anklagar folket i Gaza och anklagar dem för att stödja al Qaeda? Är det inte en chans för sionisterna och amerikanerna att starta en attack?"

Som ett svar avbryter den palestinska myndigheterna alla fredssamtal med Israel, i sig inte mer signifikant än om de sagt att de avbrutit sina planerade Mars-resa, eftersom samtalen endast fungerat som en ursäkt för en fortgående ockupation. Israels utrikesminister Tzipi Livni erkänner också detta:

"Även om palestinierna stoppar samtalen kommer det inte att påverka de sätt vi fattar beslut på eller de operationer som Israel utför för att försvara sina medborgare. Från början har detta varit basen för alla samtal med de moderata elementen i den palestinska myndigheten."

Med moderata element syftade Livni på de palestinier som gör som de blir beordrade.



Rapport från Gaza


FN:s generalsekreterare har fördömt Israel för att använda sig av "överdrivet" våld i attackerna mot Gaza:
"Samtidigt som jag erkänner Israels rätt att försvara sig, så fördömer jag det oproportioneliga och överdrivna användandet av vld som har dödat och skadat på många civila, inklusive barn. [...] Jag kallar på Israel att avbryta sådana attacker."

Samtidigt laddar Israel upp för ett nytt krig mot Libanon efter att ha blivit besegrade i det förra år 2006. Till FN har de skickat falska rapporter om hur Hizb'Allah ska ha rustat upp söder om Litani-floden, rapporter som FN nu förklarar saknar grund. FN berättar istället om hur den israeliska armén vid minst tre tillfällen siktat sina vapen mot FN:s UNIFIL-patruller.



En sex-månaders baby dödas av de israeliska attackerna


Tidigare bloggposter: Här, här och här.

Andra bloggar: Jinge, Rawia Morra, Svensson, Bulten i Bo, Claes Krantz, Utsikt från Höjden och Den Onödiga Samtiden.

Tidingsartiklar: Aftonbladet, SvD och DN. Expressen struntar i palestinska dödsoffer.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror man har planerat detta länge. Jag tror man utrymde Gaza just för att kunna attackera utan att israeliska liv spills. Man vill att Palestina bara ska vara Västbanken. Abbas har man snärjt. Man har provocerat fram beskjutningar för att få en anledning och uppmuntrat splittringen av Palestinier. En jävulsk plan, om jag har gissat rätt,som jag inte hoppas dom sätter i verket helt. Hur som helst detta blodbad skulle säkerligen slå tillbaks på de själva. Förr eller senare.

Anonym sa...

Dessa satans mördare!!!

Niklas sa...

Nästan alla som dött i striderna i Gaza är Hamas-terrorister, rapporterar både AFP och Reuters. Detta är alltså en israelisk framgång.

I samband med striderna har ca. 13 civila dött. Inte minst beroende på att Hamas skjuter från skolor, bostäder och folksamlingar.

Och idag söndag dödades 20 Hamas-terrorister, samt 1 civil. Ännu en otroligt lyckad operation.

Man kan bara önska att Israel snabbt lyckas eliminera de Iranstödda fascisterna i Hamas, så att israeliska civila slipper de palestinska raketanfallen, och så att Gazaborna kan börja bygga ett demokratiskt samhälle.

Hampus Eckerman sa...

Och dina påståenden är givetvis 100% lögnaktiga eftersom du annars skulle ha länkat till de påstått 3existerande AFP- och Reuters-telegrammen. I stället citerar du endast den israeliska arméns känt lögnaktiga rapporter. I själva verket har fler barn än milismedlemmar dödats.

En civil har dödats idag säger du. Vem var det så som inte var civil? Den 14-åriga pojken i Hebron? Eller den 21 månader gamla flickan i Gaza? Eller någon av alla de andra oskyldiga som pepprats ner av israeliska prickskyttar?

13 civila har totalt dött? Vilka av de minst 19 barn som dödats betraktar du som terrorister?

Niklas, du är ett avskum. En vidrig lögnare med ett sjukt sinne. Far åt skogen med dina lögner!

Hampus Eckerman sa...

Niklas, din lögnare. Din artikel säger inget om hur många i miliser som dödats. Där konstateras bara att minst 13 av de dödade var civila, sju av dem barn och minst fem av dem från miliser. Bland de identifierade ungefär tredubbla antalet civila alltså.

Din andra artikel citerar du än sjukare, som om det vore motiverat att skjuta 14-åringar i huvudet om de kastar sten. Ingen av artiklar har gett dina siffror rätt.

Du sitter och läser dem som om du vore satans själv. Vilket kanske är ända sättet att försvara en sionistisk regim.

Glöm att få dina lögnfyllda kommentarer publicerade.

Hampus Eckerman sa...

Ock för att visa hur mycket Niklas ljuger, här är från DN:

"- Hittills i dag har vi fått in 28 döda och ett 50-tal skadade. Tre av de döda var kvinnor och nio eller tio barn under 16 år - den yngsta var bara en vecka gammal, berättar sjukhusets talesman doktor Muhammed. Han visar en handskriven lista över dödsoffren, med namn och ålder. Men några av de döda har inga namn på hans lista - de har ännu inte kunnat identifieras eftersom de kommit som sönderslitna kroppar i plastsäckar.

Femton av de femtio skadade hade fått livshotande skador, och några av dem hade förts vidare till det bättre utrustade Shifasjukhuset i Gaza City.

- Nittio procent av de döda och skadade är civila, många från samma familj eftersom de befann sig hemma. Missilerna i dag tycks främst ha riktats mot bostadshus runtom i Jabaliya, förklarar doktor Muhammed innan han skyndar vidare."

Hampus Eckerman sa...

Borttagen kommentar från person som tyckte det var acceptabelt att attackera civila och beskjuta ambulanser. Det hade han lärt sig i lumpen påstod han.

Säger återigen en hel del om israeldyrkarnas inställning.

Hampus Eckerman sa...

Niklas i gång och ljuger igen. Nu påstår han att BBC bekräftar hans siffror.

Vilket de inte gör eftersom de endast talar om de döda vid ett givet tillfälle och återigen säger att minst 13 döda var civila, 8 av dem barn. Inget om hur många av de andra som kan identifieras som tillhörande miliser.

Hampus Eckerman sa...

Siffror från Reuters:

"A 21-month-old Palestinian girl, two other civilians and five militants were killed on Sunday in the Gaza Strip, raising the Palestinian death toll in five days of bloodshed to 105, including nearly 60 civilians, medical officials said."

Hampus Eckerman sa...

Och The Guardian skriver:

"Israel's military killed at least 60 Palestinians yesterday - almost half of them civilians, including four children - in its most violent assault on the Gaza Strip since the Islamic militant group Hamas seized power last June."

Och då var liken inte färdigräknade och identiteterna på de som inte klassats som civila fastställda.