2008-03-12

Krig mot Iran närmare, amerikansk överbefälhavare avgår

Den amerikanske Amiralen William Fallon, befälhavare över de amerikanska styrkorna i Mellanöstern har avgått. Det bådar tyvärr inte gott för framtiden. Den amerikanska tidningen Esquire skriver:

"Om, i ljuset av den döende Bush-administrationen, vi går till krig mot Irak, kommer allting handla om en man. Om vi inte går till krig handlar det om samma man. Han är ett av de mest sällsynta varelserna i Bush-universat: Den gode polisen gällande Iran och en man med strategisk brilljans."

Fallon intervjuades av Al Jazeera nyligen och dolde inte den avsmak han kände mot allt vapenviftande:

"Detta konstanta hamrande på krigstrummorna är inte hjälpsamt och inte användbart. Jag förväntar mig att det inte kommer att bli något krig, och det är vad vi borde arbeta för. Vi borde göra vårt yttersta för att skapa anorlunda villkor."

Fallon gjorde också tidigare klart att ett krig mot Iran "inte skulle ske vid hans vakt".

Samtidigt rapporterar JTA att västvärlden blivit mindre ivriga för manipulera fram ett krig mot Iran. Krigsförberedelserna går dock vidare.


Tidningar om detta: SvD och DN
Andra bloggar om detta: Motvallsbloggen, Ulf Bjereld och Det Progressiva USA

4 kommentarer:

Ida D. sa...

Hampus...
Ibland tror jag att Bush kommer aldrig att avgå (!)
Ibland, tror jag att någonting stort kommer man att arrangera för att pampen blir i makten.
Hypotes utan grunder - sant.
Men han är så otäck gubbe i mina ögon att jag är ibland rädd att vi kommer aldrig vara av med honom :o(

Rawia Morra sa...

Det är ett otäckt scenario, men det mest troliga! Helt fasansfullt egentligen.

De enda som vill ha ett krig mot Iran är Israel, och Bush kanske kommer att uppfylla deras önskan. Resten av mänskligheten räknas tydligen inte! Det är fasansfullt!

Vi har ännu inte fattat vidden av katastrofen i Irak. Det finns en risk att vi aldrig hinna uppfatta någonting om man angriper Iran. Miljontals människor, om inte hundratalsmiljoner kan komma att dö! Därför att kriget inte kommer att stanna i Iran!

palle sa...

Visst är hökarna i vita huset galna men nåt säger mig att man inte kommer ge sig på Iran. Fallon har haft samarbetsproblem inte bara med vita huset utan även med Petreus. Efter intervjun i Esquire där han direkt kritiserade vita huset blev läget ohållbart och för Fallon omöjligt att stanna kvar på sin post. Frågan är varför Fallon gjorde detta.

Politisk karriär? Blev han erbjuden en post hos Obama? Då kan man förstå hans vilja att exponeras i pressen. Och vilken tidning väljer han? Fullträff vad det gäller den presumptiva målgruppen i ett presidentval med Fallon statssekreterare.

Ett är säkert: Fallon är inte den typen som kommer sitta och fiska nu när han är pensionerad...

Hampus Eckerman sa...

Fallon hade ju tidigare kallat Petreus för en "rövslickare", så de lär ju inte ha varit såta vänner.

Påminner mig om en krönika av Åke Sandin med titeln "Jag älskar gamla militärer". Det handlade just om hur militärer efter pensionen gärna öppet kritiserade arméns politik, berättade om vilka metoder de använt sig av och om hur civila dött.

Den gången handlade det om en franska general som berättade om vilka tortyrmetoder de använt i Algeriet. Vi får hoppas att Fallon kommer vara lika öppen.