2008-03-18

SÄPO:s terror mot Somalia

Aftonbladets Mikael Nyberg uppmärksammar det jag uppmärksammat tidigare och Pasteys Plats nu senast:

"I en sex månader lång andhämtning 2006 kunde folket i Mogadishu njuta av fred och lag och ordning. Elva lokala islamiska domstolar hade förenat sig och sina miliser för att få slut på striderna. De hade starkt folkligt stöd och företrädde en bred koalition av politiska och religiösa krafter. Där fanns anhängare av en strikt tolkning av islam, men de var på intet sätt dominerande.

Kvinnor kunde nu gå till marknaden utan fruktan för att bli angripna och våldtagna av beväpnade, påtända tonåringar. Våldsmännens vägtullar försvann, vapnen samlades in och frivilliga röjde upp i bråten. Ungdomar spelade fotboll på gatorna, och hjälporganisationerna kunde plötsligt verka utan allvarliga hinder. Det var, som FN:s högste representant för Somalia förklarat, ”en gyllene tid”."

Under denna tid försvann piratattackerna mot utländska fartyg, det blev fredligare och enklare för FN att arbeta. Alla pilar pekade uppåt. Så kom då den amerikanskstödda Ethiopiska invasionen. Somalia har stora oljetillgångar som utländska makter är ute efter. Snart var piraterna igång igen, hundratusentals människor drevs på flykt, de äldsta människorättsorganisationerna tvingades stänga. Situationen är långt värre än den i Darfur:

"Så går spelet vidare medan de etiopiska trupperna skjuter urskillningslöst omkring sig i Mogadishu och USA:s flygande fästningar far fram och åter över landet för att med Boforskanoner förinta misstänkta mål. I filmsnuttar på nätet går det att följa hur lastbilar fraktar högar med lik, med hud flagnande från kranierna, för avstjälpning i gravar utanför huvudstaden. Ingen Bono eller Sir Geldof är på plats, Läkare utan gränser har flytt landet och kvarvarande hjälporganisationer har stora svårigheter."

Naturligtvis gör Somalierna motstånd mot den Ethiopiska invasionen. De har ett stort stöd från befolkningen. Samtidigt förfaller landet mer och mer och det enda som förhindrat en ännu värre humanitär katastrof är de pengar som exil-somalier skickar till sina familjer, 60% av Somalias BNP kommer därfifrån. Nu vill SÄPO sätta stopp för all nödhjälp:

"De tre män den nationella insatsstyrkan störtade in hos har organiserat insamlingar till flyktingarna, till sjukhusen och till andra välgörande ändamål i sitt forna hemland. Pengarna har de förmedlat på det sätt som stått öppet för dem. De stöder alliansen för Somalias befrielse, en av dem har en ledande ställning i den, och de hävdar sitt folks rätt att göra motstånd mot ockupationsmakten. För detta riskerar de långa fängelsestraff. En av de gripna har släppts i väntan på beslut om åtal, två har omhäktats. Vare sig de släpps eller inte har de terrorstämpeln på sig. En hel folkgrupp i Sverige känner sig utpekad och utlämnad till rättsligt godtycke."

Pastey sammanfattar detta:

"Genom att förhindra svenska medborgare att skicka pengar och förnödenheter till människor i Somalia och som kan riskera att dö utan detta tillskott, utövar Svenska staten och SÄPO terrorism mot Somalia och dess befolkning."

Hans rubrik är: "SÄPO är en terroristorganisation". Det går inte annat än att hålla med.Andra bloggar om Somalia: Björn Brum, Roya och Matilda och Claes Krantz

10 kommentarer:

Kerstin sa...

Jo, numer består världen tydligen av två kategorier människor, amerikaner med stödgrupper och terrorister!

Hampus Eckerman sa...

Det där lät bara som en grupp. "Amerikaner med stödgrupper och terrorister".

:)

Nadia sa...

Om säpo läser detta så kan ni väl anställa någon i Somalia som tar emot pengarna och sedan far ut och köper mat och betalar av räkningar till de familjer vars släktingar i Sverige vill hjälpa sina nödställda i Somalia. De vore väl mycket bättre eller hur säpo?

Hampus Eckerman sa...

Nadia, det där var det bästa förslaget hittills. Har jag sagt hur mycket bra saker du skriver?

:D

Nadia sa...

"Har jag sagt hur mycket bra saker du skriver?"

Detsamma Hampus! : )

Rawia Morra sa...

Problemet med somaliernas insamlingar är namnen, de heter Barakat och jag vet inte vad. "Välsignelser" och annat konstigt. Kan de inte kalla dem Randiga Korset? Polkagrishjälpen?Eller nåt liknande? Då skulle nog Säpo och många andra vara nöjda.

Erik H sa...

Hampus,
Nog gör du det lite väl enkelt när du målar upp det hela i strikt svart-vitt. Enligt din beskrivning får man intrycket av att det var fint och trevligt i somalia 2006 och sedan kom de onda etiopierna dit och förstörde allting. Jag ska inte påstå att jag vet mycket om vad som händer i området, men såna beskrivningar som den du gav visar sig sällan stämma om man gör lite noggrannare undersökningar.

För övrigt är det alltid HELT fel att stöda motståndsgrupper med vapen eller pengar till vapen, det leder bara till mer våld och försvårande av fredsförhandlingar (oavsett om det är tibetaner, somalier, palestinier, apache-indianer, samer eller andra). Martin Luther King Jr visade hur man bäst når resultat, jag föreslår att man följer hans exempel.

Hampus Eckerman sa...

Erik, det är inte jag som målar upp det så. Det är FN. Perioden innan Ethiopien invaderade med USA:s stöd var den lugnaste på årtionden.

Och som du säger, att det stödja invasionsarmén med vapen och trupper är alltid fel, oavsett om det gäller Somalia, Vietnam eller Afghanistan. Det visste redan Martin Luther.

Anonym sa...

Hej på er alla. Jag tror att vissa saker är rätt svåra att förstå. Jag kommer själv från Somalia och vet hur det verkligen känns att befinna sig i ett krigstillstånd. Inbördeskriget i Somalia har pågått sedan i slutet av 1990. Det hade inte varit möjligt att kriga så pass länge och hänsynslöst om man inte hade finansieringsmöjligheter.

Dessa och många andra bland somalier har under längre tid finansierat detta barbariska krig med syfte att bekämpa USA. Detta är i särklass sämsta sättet att föra krig mot USA. Det drabbar människor som oftast inte har möjliget att fly osv. Vad kan man förvänta sig av ett krig som förs mitt i en miljonstad??? Jag är övertygad om att dessa män har bidragit till situationen i Somalia.

Jag har stor förtroende för det svenska rättssystemet och vet att det klarar av den här processen.

Hampus Eckerman sa...

Hej Anonym, naturligtvis är du från Somalia. Du har säkert bott där i 300 år och varit president under namnet "Den Notiriske Anonym III". Särskilt som du kallar Ethiopiens invasion för ett inbördeskrig.