2008-03-08

Dödens handelsman utförde uppdrag åt USA i Irak

Aftonbladet skriver om hur världens mest jagade vapenhandlare gripits:

"Viktor Bout, förebilden till Nicholas Cages karaktär Yuri Orlov i filmen ”Lord of war”, har arresterats i Bangkok. I går slog den thailändska polisens spe-cialstyrkor till mot hans svit belägen på den 27 våningen i det femstjärniga Sofitel Hotel i Bangkok. Tillslaget skedde efter tips från USA:s underrättelsetjänst som har jagat honom i många år. Viktor Bout gjorde sig ett stort namn i vapenhandlarkretsar under 1990-talet. Han försåg då många västafrikanska nationer och gerillarörelser med vapen ur det gigantiska överskott som fanns tillgängligt när Sovjetunionen kollapsade."

Vad de inte skriver är att Bout utförde flyguppdrag för USA i Irak. ABC News skriver:

"När amerikanska tjänstemän förkunnar att de arresterat den notoriske vapenhandlaren och drogtrafikanten denna eftermiddag kommer det faktum att hans plan användes vid leveransuppdrag i Irak antagligen inte nämnas."

Detta var mellan år 2003 och 2005. Bout var redan då internationelt efterlyst. Bout-kontrollerade firmor fick ungefär 60 miljoner dollar för att med sitt flyg stödja USA:s krig i Irak. Bränslet för flygningarna fick de gratis.

6 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Tänk Hampus om man hade en aning om hur många sådana människor det finns runt om i världen. De är och börblir osynliga och obefintliga så länge deras uppdragsgivare är nöjda med det de levererar.

Bengt O. sa...

Intressant läsning som jag faktiskt hade missat. Jag skrev om Bout och hans samröre med Storbritannien och USA redan maj 2004 på min blog som inte finns kvar. Om någon är intresserad har jag emellertid nu lagt upp inlägget på min nuvarande website. Se Dödens handelsman - vår kompis kompis.

Jag tyckte då, och tycker fortfarande, att dåvarande regeringens samröre med England och speciellt med Jack Straw var skändligt. (Straw var ju dessutom mannen som släppte lös den häktade Pinochet "av hälsoskäl".) Ungefär samtidigt som Straw vägrade att ta avstånd från Bout skrev han och Laila Frewalds en artikel i DN där det bl.a. hette: "Storbritannien och Sverige kommer att fortsätta att samarbeta nära i en rad frågor i det utvidgade EU."

Hampus Eckerman sa...

Tack Bengt, en riktigt bra artikel. Synd att du inte har kvar din blogg om det var sådana texter du brukade skriva.

Nadia sa...

Hampus och andra dessa personer ligger med största sannolikhet bakom mera våld än vi någonsin kan ana : (

Hampus Eckerman sa...

Nadia, jag hoppas du saknar ett komma eller något annat där, för jag ligger med största säkerhet inte bakom något våld. :P

Nadia sa...

Jo visst saknades det ett komma där!

; )