2008-02-28

De struntade i alla fall i avföringen den här gången...

Jinge tipsar om ett pressmeddelande från Palestinagrupperna. Ett svenskt biståndsprojekt i Gaza har bombats. Huvudkontoret för ett projekt som ger medicinsk hjälp till 1.4 miljoner palestinier i 490 städer och byar har totalt bombats sönder.

Det är inte första gången som Israelerna gör sitt för att förstöra svenska biståndsprojekt. Föreningen Bibliotek i Samhället (BiS) skrev redan 2002 om deras projekt för att starta bibliotek på Västbanken. Israelerna tog då Kulturministeriet i beslag och det får en att rysa i kroppen över hur de behandlade byggnaden:

"Varenda datorserver är förstörd, de flesta skärmar har försvunnit. Enligt en uppgift har de backup på datorsystemet, hoppas det är så. Finns knappt kvar en hel möbel, papper och disketter och allt möjligt har trampats ut på golven, skotthål i väggar, dörrar och fönster, nerslitna gardiner, graffiti och målarfärg på väggarna, ett privat TV-bolags lokaler på ett våningsplan är totalförstört och mycket av kontrollrumsutrustningen verkar saknas. Men detta är ändå inte det värsta.

De israeliska soldaterna har skitit och kissat i nästan varenda rum i huset. På golven, i papperskorgarna, i blomkrukorna, överallt ligger människoskit, på en del hålls kunde man knappt sätta ner fötterna utan att trampa i avföring. På en kopieringsapparat hade man smetat ut skit, på alla våningsplan stank det. Till och med i skrivbordslådor hade soldaterna skitit. Ruttnade matrester blandade med skit, mögligt bröd, fräscha och gamla grönsaker i en hög bara någon meter från en papperskorg som använts som…"


BiS sammanfattar förstörelsen:

"Visst, det handlar om att förnedra palestinierna så mycket det någonsin går. Men det här har gått längre, det här verkar djuriskt, sjukt på något sätt som jag ännu inte begriper."

Samma ord går utmärkt för att beskriva bombningarna av palestiniernas sjukvårdshögkvarter. Och DN rapporterar om hur Israel mördat ytterligare fyra palestinska barn...
Svenskt biståndsprojekt i Gaza bombat!


Vid 22.30 den 27 februari träffades det palestinska inrikesdepartementet i Gaza av en israelisk flygattack. Attacken förstörde också Palestinian Medical Relief Society's (PMRS) huvudkontor i Gaza. I huvudkontorets byggnad fanns också PMRS klinik, deras medicinlager, en mobil klinik, hjälpmedelscentralen och all administration.

Den mobila kliniken, all medicinsk och annan teknisk utrustning förstördes och själva byggnaden är så svårt skadad att den inte kan användas igen utan att stora reparationer utförs.

Sida har genom Palestinagrupperna i Sverige givit stöd till PMRS sedan 1986 och idag är PMRS en av de största och viktigaste hälsovårdsorganisationerna i Palestina. De når 1,4 miljoner palestinier i mer än 490 städer och byar på Västbanken och i Gaza.

I Gaza har PMRS fyra primärvårdskliniker, två ambulanser, två mobila kliniker samt ett väl fungerande arbete med stöd till funktionshindrade, särskilt barn. Allt sedan Israel inledde sin blockad mot Gaza har PMRS utökat sin verksamhet för att möta det ökade behovet hos befolkningen.

Abdel Hadi Abu Khussa, chefsläkare för PMRS i Gaza, säger att ”förstörelsen av PMRS huvudkontor, apotek, klinik och av en av ambulanserna är en förskräcklig attack på PMRS verksamhet och kommer att öka lidandet för människorna i Gaza. Vi är offer för Israels kollektiva bestraffning.”

Israels attack på PMRS anläggning i Gaza är också en attack mot svenskt bistånd till det palestinska folket.

Palestinagrupperna i Sverige kräver nu att Sveriges regering riktar en stark protest mot Israel med kravet att israeliska arm้n omedelbart upphör med de upprepade militära attackerna mot sjukvårdspersonal och civila mål i Gaza. Israels agerande strider mot internationell humanitär rätt och det är hög tid att det internationella samfundet tar sitt ansvar och visar handlingskraft gentemot Israel.

Palestinagrupperna i Sverige

2 kommentarer:

Jinge sa...

Man baxnar. Just nu är ett amerikanskt krigsfartyg på väg mot Libanon. Frågan är vad som är på gång...

Hampus Eckerman sa...

Usch, såg det. Skrev ett inlägg om det här.