2008-03-04

Mahmoud Abbas del i USA:s smutsiga krig

DN skriver om hur USA försökte störta Palestinas folkvalda Hamas-regering:

"En av dem som följde saken på nära håll är vicepresident Dick Cheneys tidigare Mellanösternrådgivare David Wurmser.

- Även om händelserna beskrevs som en Hamaskupp för att driva bort Fatah från Gaza var det i själva verket precis tvärtom. Det var en kupp ledd av Fatah med amerikanskt stöd och som slog fel. Det var Bushregeringen som drev ett smutsigt krig för att säkra en korrupt diktaturs seger, säger Wurmser."

DN hämtar dessa fakta från en artikel i Vanity Fair. DN fortsätter om tidskriften:

"Tidskriften ser USA:s agerande som ytterligare exempel på hur USA fortfarande använder "smutsiga krig", konspirationer och provokationer för att driva igenom sin politik. Vanity Fair placerar utrikesminister Condoleezza Rice i ledningen för komplotten med Fatahs omstridde högste chef i Gaza Muhammad Dahlan."

Detta är naturligtvis inga nya fakta. Själv skrev jag om det redan 18:e juni förra året med Reuters som källa. Intressant nog tyckte jag då att det var så okontroversielt att jag enbart ägnade avslöjandet två rader.


Andra som bloggar om detta: Rawia Morra, Claes Krantz, Jinge och Ung Vänster

5 kommentarer:

Nadia sa...

Hej Hampus!

**"Tidskriften ser USA:s agerande som ytterligare exempel på hur USA fortfarande använder "smutsiga krig", konspirationer och provokationer för att driva igenom sin politik.**

Du har givetvis helt rätt att detta är inget nytt under solen. Detta har varit så tydligt för majoriteten av människor i alla länder där USA vill driva och driver SIN politik.

Tänk när kommer detta att tas upp i alla dessa oändliga politiska debatter om hot mot USA och väst på ett sätt att man bestämmer sig att man måste ändra sitt EGET agerade i USA och väst först?

Hampus Eckerman sa...

Det som retar mig är att journalister, som faktiskt har betalt för att hålla reda på sådant här på sin arbetstid, kan vara så okunniga om det hela. Eller så är det bara enklast och minst besvär så.

Minsta motståndets lag.

Ida D. sa...

Nu började jag verkligen misstänka om att inböderskrig i ex Jugoslavien var inlagd!

:o(

har jag blivit paranoja..?

Hampus Eckerman sa...

"Inlagd"? Men visst finns det alltid krafter utifrån. Tyskland och USA stödde exempelvis KLA-guerillan i Kosovo för att försöka gå förbi Rugovas dåvarande icke-våldsmetoder.

Ida D. sa...

Det visste jag inte.
Men Milosevic har jobbat i N.Y. banken under många år...Det vet jag.
Och jag tänkte på alternativ att marionetter dök upp på Balkan-scenen.
Det kommer man veta säkert om 10-20 år... så brukar det vara.
Jugoslavien var lockande biten som ett enda neutrala socialistiska landet. Det är mycket möjligt att inom den här konflikten kan man hitta många lik i garderoben.