2008-03-18

Nya uppgifter om tortyren i Abu Ghraib

Röda Korset har förklarat Irak som en av de största humanitära kriserna i världen just nu. Sedan den amerikanska invasionen år 2003 har 2200 doktorer och sjuksystrar dödats och mer än 250 kidnappats. Av de 34 000 doktorer som fanns registrerade år 1990 har minst 20 000 lämnat landet.

Även sjukhusen saknar utrymme. Idag finns ca. 30 000 bäddar på 65 privata och 172 offentliga sjukhus - 80 000 för få. "Bättre säkerhet i vissa delar av Irak får inte dra uppmärksamheten från den fortsatta nöden hos miljoner av människor som har lämnats till sitt eget öde", säger Beatrice Megevand, chef för Röda Korset i Mellanöstern och Norra Afrika.

Frankrike bekräftar detta och utrikesministerns talesman säger:

"Krisen i Irak är en av de allvarligaste i världen. I en situation där säkerheten är extremt skör finns det en humanitär situation av särskilt allvar."


Video från Corporal Jon Turner om en oprovocerad amerikansk attack mot en moské

Fyra miljoner irakier har nu drivits på flykt, 2.4 miljoner i irak och nära två miljoner i dess grannländer. De länder som startade kriget vägrar ta ansvar för de flyktingar de skapat.

Samtidigt berättar Amnesty att näringsbristen har ökat från 19% under sanktionsåren 1991-2003 till 28% nu. Under sanktionsåren räknade man med att 5000 barn under fem år dog varje månad som en direkt följd av sanktionerna, över en miljon irakier allt som allt. Nu räknar UNICEF med nära en fördubbling, 9000 barn döda barn i månaden!


VARNING: HEMSKA BILDER! Nya bilder från Abu Ghraib!

Nya rapporter berättar om Abu Ghraib där tortyren var mer omfattande än tidigare sagt. Soptunnor fylldes med is som de nakna fångarna sedan sänkted ned i berättar Sergeanten Javal Davis som fick 6 månaders fängelse för sin roll. Davis berättar också om en förbränningsugn han trodde var ett krematorium eftersom det låg ben i den. Även kvinnor och barn hölls fångna i Abu Ghraib i ett försök att tillgångata utpressa fadern i familjen.

Sabrina Harman, känd som kvinnan som stod bredvid ett lik i Abu Ghraib och gjorde tummenupp-gester, berättar om när de öppnade upp liksäcken för en fånge för att kunna för att ta fotona.
"[Vi] märkte på en gång att han inte på något sätt kunde ha dött av hjärtattack p.g.a alla såren och blodet som rann från hans näsa. Hans knän var blånade och hans lår var blånade vid genitalierna. Han hade fängselmärken på handlederna."

Senare klassificerades dödsorsaken som mord. Ingen fälldes.

Bland tortyren i Abu Ghraib fanns misshandel, sömnbrist, matbrist och uppbindning av kroppen i en framåtlutad ställning så all vikt hamnar på handlederna i vad som kallas en "palestinsk upphängning" efter behandlingen i israeliska fängelser.

En amerikansk soldat vittnar om behandling av irakier

Medier: TV4:s Rolf Porseryd
Andra bloggar om Irak: Lasses blogg, Jinge, Ulf Bjereld

1 kommentar:

Nadia sa...

Hampus! Vet inte om du hört intervjun med en Irakier från konferensen?

Han får frågan att nu hävdar vissa att dessa militära vittnesmål kommer att öka hatet och våldet mot USAs arme i Irak. Därför är det oansvarigt.

Han skrattar och säger Irakier vet redan allt detta. De dessa soldater berättar är bara 10% av vad som sker. Dessa vittnesmål är för USAs folk att inse vad som hänt och händer, Irakier vet redan.

Vad mer kan jag säga annat han har självklart helt rätt.

När Irakier berättar dessa historier blir många klassade som terrorister, andra för terrorister, andra emot USA, andra emot frihet, andra emot demokrati, andra för Saddam, andra naiva, andra hjärntvättade, andra emot väst, andra otacksamma etc vilket resulterar att näst intill ingen västerländsk politiker eller regim står på deras sida i dessa mänskliga rättighets frågor och krigsutbrott. Vilket verkligen säger enormt mycket eller hur?