2008-03-17

Stoppa de svenska vapnen till Irak!

Bra artikel av Åsa Linderborg och Erik Wijk på Aftonbladets kultur idag. Förutom att ta upp de över en miljon döda irakierna, de 4 miljoner som drivits på flykt, de 40% som saknar rent vatten, tar de också upp vilka som tjänar på kriget:

"De enda som tjänar på ockupationen är de som tar hem kontrakten för krigföringen och säkerheten. Storföretag som amerikanska Haliburton. Och svenska leverantörer med Saab-gruppen i spetsen.

Sveriges förbud mot vapenexport till krigförande länder är ett tragiskt skämt. De fem åren före kriget sålde vi för 2,2 miljarder kronor till USA. De fem senaste åren för 5,3 miljarder.

Oberoende av politisk åskådning eller religion, och alldeles oavsett om man vill inbilla sig att våldet där borta ytterst beror på någon muslimsk blodtörst, kan ingen som ser sig som demokrat och humanist acceptera att svenska vapen och svensk spetsteknologi ska bidra till blodbadet.

Det finns ett krav som kan ena alla krigsmotståndare: Inga svenska vapen till Irakkriget!"


Andra bloggar: Rawia Morra om Palestina, Rødt och Knapsu om Irak

15 kommentarer:

Björn Wadström sa...

Jag skulle vilja att vi också stoppade alla svenska vapeninköp från USA till Sverige.

palle sa...

Visst är förbudet till vapenexport ett skämt. Förbudet gäller ju inte USA, Storbritannien och Danmark tydligen. Sen är det definitionsfråga om huruvida vi också är krigförande i Afghanistan.

Det är sorgligt att mycket lite av svenskt försvarsindustri finns kvar i svenskt ägo. Det som finns kvar baseras i stort på komponenter från bl a USA. Stoppar vi exporten till de stoppar de sin export till oss. Det verkar som att ingen har tänkt på detta och att det har sitt pris att vara beroende av andra.

Läser idag att vi tillsammans med flera andra länder köper transportflygplan från USA - Boeing C-17 Globemaster - en jätte som används för trupp-och-materialtransporter. Kostnad: 1,7 miljarder kronor de första 4 åren.

Allt tyder på att vi i framtiden kommer vara långt mer involverade i expeditioner världen runt än vad som är fallet nu. Försvaret omvandlas från defensiv till offensiv och från värnplikt till professionella soldater (lite finare namn för legoknektar). Det är märkligt tyst om försvarsfrågor, speciellt från vänstern. Ingen klagar, ingen larmar om vad som håller på att hända?

Vad stort sker, sker i tysthet...

Jan Viklund sa...

Hej Hampus,
artikeln publicerades i papperstidningen på självaste demonstrationsdagen, lördagen 15 mars. Undrar varför den dröjde i två dagar med att komma ut på nätet.

Hoppas du har koll på de här uppmärksammade vittnesmålen också:

Iraq Winter Soldiers Hearing, 13-16 mars
Iraq Veterans Against the War -
www.ivaw.org

Hampus Eckerman sa...

Hej Janne,

Jo, vet att artikeln publicerades tidigare, men eftersom jag inte hade papperstidningen fick jag vänta ett tag.

Winter Soldiers är klart intressant! Den soldat jag citerar här är en av de som talat ut under Winter Soldiers.

Hampus Eckerman sa...

Palle, det värsta med vapenexporten är att de svenska företagen är delvis samägda med utländska, t.ex brittiska. När vi inte får sälja får den brittiska delen göra det. Det är självklart medvetet.

Jan Viklund sa...

Hampus, det var AB som inte lade ut artikeln på nätet förrän på måndagen. (fördröjning, precis som vid några andra 'heta' artiklar tidigare)

Bland alla magstarka vittnesmålen på Winter Soldiers, kolla framför allt det här:

Mike Prysner
youtube.com/watch?v=-iTdxBECos8

Hampus Eckerman sa...

Tack, Janne!

Jan Viklund sa...

Democracy NOW har inslag hela denna vecka om vittnesmålen.
Här är från måndagens program:

Winter Soldier: US Vets, Active-Duty Soldiers
from Iraq and Afghanistan Testify About the Horrors of War
(Democracy NOW, March 17, 2008)

www.democracynow.org/2008/3/17/winter_soldier_us_vets_active_duty

Hampus Eckerman sa...

Tack igen! Otäck läsning.

Jan Viklund sa...

en av de drygt 8.000 som bloggar om Winter Soldiers f.n. (enligt Google) skrev bl.a.

"Om förhören sändes i MSM, vore Cheney/Bush ute ur Vita Huset i morgon dag."

det är därför det är så knäpptyst om dem. Också i Sverige.

Nadia sa...

Problem med vapenindustrin är att den har hamnat ovanför alla demokratiska beslut.

Ta till exempel Sydafrika. Regeringen var emot kriget och ändå så skickas vapen från Sydafrika till USAs arme i Irak. Även de som är mercenaries har medlemmar från Sydafrika som tydligen också är emot lagen.

Ni som sett filmen the Corpooration har hört hur högt uppsatta CEOs målar upp bilden av en värld där mäktiga företag tar egna beslut utanför och ovanför demokratiskt valda politiker. I mina ögon en annan sorts av diktatur och vi är redan där.

Personligen önskar jag att jag hade makt och pengar nog att tvinga alla inom vapenindustrin i Sverige på ett plan med one way ticket till Kut en stad söder om Baghdad och släppa dem lös där i "as long as it takes" för att få dem att se vad vapen ställer till med. Eller varför inte bomba sönder deras egna hus här? Är jag grym? Ja visst kan jag låta så men jag tycker inte de är ett dugg grymt det är bara ett sätt att få folk som sätter ihop dessa bomber att förstå hur ser det ut när man använder den mot deras eget hus och familj. Igen vill vara med om det. Och trots de så är man villig att utsätta andra för det? Varför? Jo man behöver betala räkningar. Man behöver köpa mat. Var är säpo i dessa fallen när svenskar tillverkar vapen som dödar andra, varför är inte de terror? Ja just de där är dubbelmoralen vi har i samhället i dag som många talar om men ingen i regeringen vill ändra eller kan ändra. För i grund och botten så är världspolitiken baserad på att vissa människor är värda mindre än andra de är där grunden till problemen ligger.

Jan Viklund sa...

noterar motsägelsen vid bedömningen av hur många som demonstrerade i Stockholm i lördags:
DN uppgav siffran 500, SVT "flera hundra", men högerspöket Gudmundsson talar om "bara" 1.500-2.000 på sin blogg.
Gemensamma nämnaren är att vi ska uppfattas som ett fåtal, skit samma hur många vi var.

Förhoppningsvis har jag snart redigerat klart videon jag filmade i lördags, så folk kan få bilda sin egen uppfattning på YouTube.

Hampus Eckerman sa...

Vi kan ju notera att de som demonsterade för kriget inte var några alls. Där kan vi snacka om fåtal! Fast det kommer ju inte Gudmundson att skriva.

Illwill sa...

Att USA gick in i Irak (Bush Junior alltså) var självklart totalt oacceptabelt och oförsvarbart.

Men de är där. Två val, stanna eller stick.

Sticker de så blir det inbördeskrig och efter många döda skapas ett instabilt land som liknar Iran (men med fler motsättningar). Visserligen skulle inte svenska vapen användas, men fler skulle dö.

Stannar de så har Irak en chans att bli ett fungerande land igen. Färre kommer dö än om de stack. Visserligen hade färre kunnat dö om jänkarna prioriterat uppbyggandet av Irak över att tjäna pengar och suga ut oljan, men det är inte något Sverige kan göra något åt.

Så Sverige kan sluta sälja vapen till USA. Ni skulle må bra då, Sverige skulle få in mindre stålar (alltid bra, Sverige har ju så bra ekonomi) och fler irakier skulle dö. Ni förstår, de använder svenska vapen för att de är pricksäkra och bra. De skulle kunna använda artilleri som inte träffade sina mål, visst, men t.o.m naiva humanister måste väl förstå att fler människor skulle dö då? Newsflash annars, USA skulle inte sluta bomba ett ställe bara för att de första två skotten missade.

Att vara humanist, demokrat, politiskt korrekt och naiv må vara positiva saker för vissa. Men även sådana val har konsekvenser. Ni väljer ideologi, jag väljer verklighet. Ni väljer vad som är s.k politiskt korrekt, jag väljer verkligheten.

Men om ni nu vill få slut på kriget i Irak, tror ni Sverige har större chans om vi förser USA med material de behöver eller om vi inte har något som helst inflytande? Jag är säker på att Bush Junior skulle lyssna och bry sig om vad en icke-allierad som inte tillförde något hade att säga...eller inte.

Hampus Eckerman sa...

"Ill will" - onda önskningar - är väl inte direkt ett förtroendeskapande namn, men passar bra för den som vill förespråka att USA stannar i Irak.

Och det är en ytterst märklig syn som säjer att man kan "välja verklighet". Det finns bara en verklighet, den väljer man inte.

Den verkligheten konstaterar att över en miljon irakier dött sedan USA:s inmarch. Den verkligheten säger att den irakiska "regeringen" enbart hålls uppe med amerikansk vapenmakt. Den verkligheten säger att över fyra miljoner irakier drivits på flykt.

Ingen uppbyggnad pågår i Irak, enbart förstörelse. Varje början till stabilitet krossas av anglosaxerna som nu i Basra där de engelsmän som nyss slängdes ut vill tvinga sig in.

Det är inte en frågan om ifall USA har ett val att stanna. Det har de inte. Det är frågan om hur lång tid det tar innan de slängs ut. Innan de slängs ut kommer förstörelse fortgå, ingen uppbyggnad ske och 9000 barn i månaden försätta att dö av näringsbrist, infekterat vatten och brist på sjukvård.

Sådant förespråkar de som identifierar sig med "Onda önskningar". Som du.