2008-03-07

Israel och Palestina i siffror

Från Al Jazeera om CIA:s statskupp mot Hamas. Intervjuad är Khalid Mishaal, chef för Hamas politbyrå.

Del 1:Del 2:


Lite siffror:


  • Sedan 29:e september, 2000, har 119 israeliska barn dödats av palestinier och 982 palestinska barn dödats av israeler.


  • Sedan 29:e september, 2000, har 1031 israeler dödats och 4528 palestinier dödats.


  • Sedan 29:e september, 2000, har 6845 israeler skadats och 31815 palestinier.


  • Israel har varit det direkta målet för 65 FN-resolutioner, palestinierna för ingen.


  • 1 israel hålls idag som fånge av palestinierna, 10756 palestinier hålls som fångar av Israel.


  • 0 israeliska hus har raserats av palestinierna sedan 1967, 18147 palestinska hem har raserats av israelerna under samma tid.


  • Israelerna har 9 procents arbetslöshet, palestinierna 40%.


  • Israel har 223 bosättningar och "utposter" för endast judar på palestinsk mark. Palestinierna har inga bosättningar på israelisk mark.

Tidningar: Aftonbladet, DN1, DN2 och DN3
Andra bloggar: Pasteys Plats, Svensson och Rawia Morra

22 kommentarer:

michael.di sa...

Kan hälsa att arbetslösheten är nere i 6,7 % i Israel idag.

Vad drar du för slutsatser om dessa siffror om Israel?

Anonym sa...

Känner du till en bok som utkom under 2007, av två amerikanska statsvetarprofessorer, "The Israel Lobby and U S Foreign Policy", av John Mearsheimer och Stephen Walt. Ytterst läsvärd. Skildrar staten Israels bildande, hur den inflytelserika Israel Lobbyn tillsammans med den sk kristna högern påverkar USA:s utrikespolitik, mm. Boken är ej översatt till svenska, har fått en oförtjänt negativ recension i Svenska Dagbladet. I USA har den åstadkommit stort rabalder. Se israellobbybook.com.

Hampus Eckerman sa...

Visst, känner väl till den. Vill annars rekommendera klassikern i ämnet, "They Dare to Speak Out" av Paul Findley.

Pastey sa...

Tänk om vi i väst hade fri media, då skulle svenska journalister kunna intervjua Hamas, eller palestinier över huvud taget för den delen, Talibaner, Tamilska tigrarna, FARC m.fl. och inte bara gå statsmakternas företrädares ärenden. Fri media = ett riktigt skräckscenario alltså för de styrande eliterna.

palle sa...

"They Dare to Speak Out: People and Institutions Confront Israel's Lobby" finns även hos Adlibris, 135 riksdaler. Beställer redan idag :-)

http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=155652482X

Hampus Eckerman sa...

Bra! Hoppas du gillar den!

Harry Harrysson sa...

Att FN INTE EN ENDA GÅNG har klagat på terror utförd av palestinaaraber säger ju allt.

Hampus Eckerman sa...

Eller hur!

Anonym sa...

Israeliska staten har de senaste åren ägnat sig åt att tvångsförflytta judiska familjer och jämna deras hus med marken för att ge plats åt palestins bebyggelse. Hur ska vi tolka det?

Hampus Eckerman sa...

Som att du måste vara anonym för att skriva sådant trams?

Anonym sa...

Du kanske tror att det anonym säger inte är sant? Det han säger går ju inte att förneka.

Hampus Eckerman sa...

Säger ytterligare en anonym människa. Försöker ni driva med mig?

Daniel sa...

Jag behöver inte vara anonym.. Men det är ju jobbigt att skriva in sitt lösenord.

Hur som helst, vad ska man göra när man hävdar en välkänd sanning och du väljer att inte tro på den och kallar det hela för trams?

Spelare roll om man är anonym.

Hampus Eckerman sa...

Vilken välkända sanning? Den att israelerna efter många års kamp tvingades dra sig ur Gaza med svansen mellan benen och istället började förflytta de bortdrivna bosättarna till västbanken?

Detta skedde dessutom på palestinsk mark där israelerna inte hade rätt att vara överhuvudtaget.

Daniel sa...

Jag vet inte vad du menar, jag har ingen vidare koll.

Men visst har Israel på eget bevåg stängt och tvingat bort vissa bosättare under vilda protester?

Det här att de flyr med svansen mellan benen kanske också har hänt men det har jag inte uppmärksammat själv.

Hur som helst tyckte jag det var konstigt att du menar att det anonym sa var trams och att hans anonymitet skulle ha med saken att göra.

Den här förflyttningen som jag känner till är naturligtvis rätt och riktig, men är det så att bosättarna flyttas från en ockuperad zon till en annan så är det ju naturligtvis väldigt illa.

Som sagt, jag har ingen vidare koll, och jag skulle gärna be dig om upplysning, men i ärlighetens namn så är det svårt att lita på dig efter dina korta svar här.

Hampus Eckerman sa...

Israel har tvingats stänga ned sina bosättningar efter att under 40 år försökt ha kvar dem. Så långt rätt. Men att försöka påstå det som någon israelisk huvudsyssla eller ens något de velat göra är - trams. Och jag börjar bli van vid sådana små tramsiga kommentarer på bloggen, sällan några som har med mina inlägg att göra.

Du ska naturligtvis inte ta mitt ord för det hela. Bättre att kolla med kända tidningar:

Här är om planen att flytta bosättarna till västbanken.

Här är om den demografiska logiken bakom evakueringarna.

Här om hur Sharon grät vid evakueringen, men sa att den skulle göra Israel säkrare.

Här om en påtvingad reträtt.

Daniel sa...

Tack, det var mycket informativt.

I den sista artikeln är det Hamas som yttrar sig och menar att palestinierna har tvingat Israel att lämna Gaza.

Och visst verkar det ha varit en nödvändighet för Israel att lämna Gaza men "tvånget" ligger, med mitt sätt att se på saken, förmodligen i andra faktorer som demografi och uttrikespolitik, t.ex.

Hampus Eckerman sa...

Givetvis spelar demografin en viktig roll, men det har funnits andra förslag till det. Se t.ex här. Israel försökte trots allt hålla området i 40 år och demografin har hela tiden varit samma problem. Redan på 80-talet sa ju Yitzhak Rabin att han önskade att Gaza skulle falla ned i havet.

Utan folkligt bostånd hade ju bosättningarna kunnat öka och öka i lugn och ro, sakta puttande palestinierna närmare Egypten.

Daniel sa...

Det där verkar ju sjukt. Visst tror jag att Israel gärna skulle skicka palestinier till Sinai men alla borde väl fatta att det inte är realistiskt?

Hmm, det är skumt det här. Antingen så är nyheten påhittad eller så är Israel och USA verkligen så vrickade att de kör med den här typen av diplomati.

Jag vet inte vad jag ska tro. Vet du om samma nyhet finns i västmedia?

Om den inte finns i västmedia, så kan man ju tolka saken på flera sätt, men det skulle ändå bringa en viss klarhet.

Hampus Eckerman sa...

Har inte sett den i västmedia, men här är det från egyptiska media också. Irans nyhetsmedia har dock publicerat den här. Har inte sett det uppmärksammas i väst.

Sjukt och sjukt, palestinier har deporterats i omgångar sedan 1948, så det här är väl inte direkt något nytt. Och planer på fördrivning har alltid funnits, frågan är bara hur allvarliga. Du kommer hitta gott om bloggar som anser att palestiniernas hemland egentligen är Jordanien. T.o.m Pehr Gyllenhammar skrev ju om det på DN Debatt för ett antal år sedan.

Daniel sa...

Jag måste nog förhålla mig skeptisk till de där uppgifterna.

Som sagt har jag ingen vidare koll men jag antar att Israel har deporterat en hel del palestinare och för 50-60 år sen tvingade de säkert vissa ur landet också.

Men idag kan jag inte se att det funkar utrikespolitiskt att skicka en miljon palestinier till Sinai. Det verkar så orealistiskt.

Sen att Israel skulle hålla på med sån där patetisk sandlådediplomati som det sägs i nyheten kan jag bara inte tro. Just det där med att de hotar med att USA (pappa) ska skära ner på biståndet till Egypten låter ju bara för mycket som propaganda.

Men men.. jag ska läsa in mig på den här konflikten.. Än så länge är jag bara på 1948... Får se hur jag tolkar saken efter att jag lärt mig lite mer.

Hampus Eckerman sa...

Daniel, Israel tvingade ut palestinier ur landet en masse 1948. De tvingade också ur palestinier ur landet en masse 1967. Mellan 1967 och 1990 blev ca. 100 000 palestinier fråntagna sitt medborgarskap. Så det är inte så konstigt med fördrivningar.

Nej, jag kan inte heller se att det går att tvinga iväg en miljon palestinier. Just nu. Läs dock intervjun med forskaren Benny Morris, som förra året bjöds till Sverige av Judiska Församlingen och Svensk Israel-information och talade inför riksdagen:

"If you are asking me whether I support the transfer and expulsion of the Arabs from the West Bank, Gaza and perhaps even from Galilee and the Triangle, I say not at this moment. I am not willing to be a partner to that act. In the present circumstances it is neither moral nor realistic. The world would not allow it, the Arab world would not allow it, it would destroy the Jewish society from within. But I am ready to tell you that in other circumstances, apocalyptic ones, which are liable to be realized in five or ten years, I can see expulsions. If we find ourselves with atomic weapons around us, or if there is a general Arab attack on us and a situation of warfare on the front with Arabs in the rear shooting at convoys on their way to the front, acts of expulsion will be entirely reasonable. They may even be essential."