2008-03-16

DN:s Niklas Ekdal: En amerikan är mer värd än 300 irakier

DN:s Niklas Ekdal skriver en av de rasistiska kommentarer om irakier som ledarsidan gjort sig så känd för:

"Det var motiven, metoden och Mellanösterns realiteter som gjorde ockupationen så problematisk. Den värsta långsiktiga skadan har förmodligen drabbat amerikanerna själva, och i förlängningen alla västerlänningar."

I Irak har nära 1.2 miljoner irakier dött p.g.a ockupationen. Över fyra miljoner ha drivits på flykt. För amerikanerna är det 4000 soldater som dött (ej räknat legosoldater) och ingen som drivits på flykt. Så trots att de irakiska dödsoffren är 300 gånger så många som de amerikanska menar Ekdal att den värsta skadan drabbat amerikanerna.

Det är så här: Irak är ett krossat land. Skolorna fungerar inte, infrastrukturen är förstörd, folket har drivits på flykt och lever endast på de allt mindre matransoner som de får som välgörenhet. De rika och de välutbildade har sedan länge flytt utomlands. Splittringar och miliser, ofta sponsrade av USA, gör vad de kan för att utnyttja resten av befolkningen och befästa sitt styre över dem.

Det kommer ta decennier innan Irak någonsin kan bli vad det var innan de amerikanska sanktionerna och ockupationen. Ändå påstår Ekdal att det är amerikanerna som drabbats av den värsta skadan.

Så talar kolonialismens rasistiska ansikte.Mer nyheter:

  • Teherans polischef, brigadgeneralen Ali Reza Zarei, har gripits vid en bordell i huvudstaden. Detta är extra pinsamt eftersom han är en av den iranska presidenten Ahmadinejads rådgivare och dessutom som polischef lett kampanjerna för upprätthållande av de strikta klädesreglerna.


  • Inga som helst kontakter fanns mellan Iraks Saddam Hussin och Al Qaida konstaterar amerikanska Pentagon efter att ha granskat 600 000 irakiska dokument. SvD:s Per Gudmundson ljög ändå om att sådana kontakter fanns på bloggen Forum för Frihet för några dagar sedan.


  • Igår hölls en minneshågkomst i Vietnam för offren för My Lai-massakern där amerikanska soldater massakrerade över 500 civila män, kvinnor och barn. My Lai är den mest känd av de hundratals massakrer som amerikanska soldater utförde mot civila i Vietnam.


Tidningar: DN och SvD

Andra bloggar: Forum för Frihet om kriget mot Islam, Feministisk Vänstertjej, Mullvaden och Fotolasse om Irak

6 kommentarer:

pia sa...

Intressant "analys" han gör där om att man år 2008 likaväl hade kunnat gå på gatorna och ropat "USA in i Irak!". Varför i all världen skulle någon ropa så?

Man kan väl ropa på FN-styrkor till konfliktområden, men vem skulle vilja föra USA in i något land?

Hampus Eckerman sa...

Den nya "liberala" strategin, säg att det ändå skulle ha blivit krig.

"Hade vi inte invaderat Vietnam så hade de fört sitt befrielsekrig mot låtsaskompisar. Tecknen på sönderfall fanns redan där. Då hade folk skrikit "USA in i Vietnam"."

palle sa...

Ekdal pratar nog inte om dödsoffer Hampus, det är ju oviktigt hur många irakier och även amerikaner (ur underklassen naturligtvis - för det är ju underklassen som föder ockupationsmakten med kanonkött). De gånger amerikanska soldater sörjs så är det enbart av propagandistiska skäl.

Ok, vad Ekdal sörjer är att USAs inflytande i regionen har minskat, USAs ekonomin håller på att gå under p g a krigskostnader och man har bundit upp sina resurser i så stor omfattning i Irak och regionen att man börjar tappa fotfäste även på andra ställen som Östasien och Sydamerika.

Hampus Eckerman sa...

Även gällande ekonomi och inflytande och krigskostnader har utan tvekan irakierna lidit värre än amerikanerna.

Ekdal är bara sur för att det försvårar möjligheten att döda fler muslimer, förslagsvis i Iran nästa gång.

palle sa...

Håller helt med om det senaste.

Nadia sa...

"Det var den sekuläre despoten som gav Iraks kvinnor deras korta period av relativ rörelsefrihet,"

Skriver Ekdal.

Vad då korta period av relativ rörelsefrihet? Vad talar han om?

Mina fastrar läste på universitetet i Baghdad långt innan Saddam blev president. Då bodde deras familj (min farmor och farfar) i södra Irak så de hade skickat sina döttrar till stor stan för att läsa vidare ungefär som min egen Svenska mor när hon lämnade lilla byn i Norrland för att läsa på ett universitet i stor stan.

Kort kjol hade de också på sig om nu Ekdal undrar vad de gick omkring i.