2008-03-15

Det danska hatet

Läser att Rawia Morra skriver om det danska hatet mot muslimer. Vad många har glömt är hur den nuvarande karikatyrkrisen egentligen började. Den danske författaren och journalisten Kåre Bluitgen höll på att skriva en barnbok kallad "Koranen och profeten Muhammeds liv", men hittade ingen illustratör som ville rita av Muhammed.

Det kan ha berott på Bluitgens hatiska åsikter. I boken "Til gavn for de sorte", "Till de svartas gagn", skriver han:

"Vänstern borde starta en offensiv genom att paradera genom Nørrebrogade i Köpenhamn, bärandes burkor, chaor och långa rockar, rullandes att hav av ihopfällbara barnvagnar och sittstilar och på slutet, kasta dem alla i en kontainer vid Blågårdstorget och samtidigt smeta in Koranen i mensblod."

Det var som svar på detta som Jyllandsposten hyrde in de 40 karikatyrtecknarna, samtidigt som de lät en komiker beklaga sig över att det var oacceptabelt att kissa på koranen.

För den som vill ha en genomgång av det danska hatet mot muslimer, läs här för engelska och här för danska.

Nej, han är inte dansk!


Andra bloggar: Jinge om Per Gudmundsson

20 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Trevlig läsning du bjuder på, Hampus ;)

Hampus Eckerman sa...

Bläh, börjar själv tröttna på danskarna. Har en halvbror som flyttade därifrån när det började bli för inskränkt.

Pastey sa...

Jag tvivlar inte på att det inte finns motstånd i Danmark, men det verkar onekligen som medelklassen har gått på den populistiska främlingsfientliga högerpropagandan i större utsträckning än här. Det hela är tragiskt.

Nadia sa...

"men det verkar onekligen som medelklassen har gått på den populistiska främlingsfientliga högerpropagandan i större utsträckning än här."

Eller så är media i Danmark som media i USA och andra ställen duktiga på att undvika de som inte följer styrande regimens åsikter och val.

Anonym sa...

Men allra värst är att Socialistisk Folkeparti, ett vänsterparti - hittills inte att förväxla med Dansk Folkeparti (Pia Kjersgaard)har genom sin ordförande Sövsgaard gått till så hårt angrepp mot "islamisterna" att partiet i opinionsmätningarna seglat upp till näst största parti! Socialdemokraterna är passerade!
Har sett på bloggar att det finns uppskattande ord om att vänstern "tar sig ton". Befarar att fler kända namn går ut och deltar i islamofobin, även författare! Det mörknar.
Sixten Andréasson

Anonym sa...

Glömde att det som skrämde mig mest är att bloggarna och författaren som håller med är SVENSKA.
Sixten

Och? sa...

Ja, man borde få pissa på koranen eller smeta inde i mensblod.

Har vänstern åsikten att man får göra så med bibeln men inte med koranen, eller vad?

Islam är en riktigt vidrig religion i de länder som är islamiska, det vill säga direkt styrs efter religionen islam. Några länder som på samma sätt direkt styrs av kristendomen finns inte.

Hampus Eckerman sa...

Vad "vänsterns" åsikt är vet jag inte. Enligt mig ska man varken pissa på Bibeln, Talmud, Koranen eller någon heligt skrift.

Dina åsikter om Islam verkar dock rätt "pissiga".

Anonym sa...

Hampus ...

Du och Frank Hvam verker ha identiska åsikter om det rolige i att kissa/bajsa på biblen och/eller koranen, vilket du hadde vetat om du orkat kollat upp dina upplysninger.

Finns det någon sanning alls i din artikel ... Kan man ens lita på att personen på bilden inte är dansk?

Hampus Eckerman sa...

Anonym, vad menar du inte är sant? Är det detta citat av Frank Hvam du syftar på?

"Efter mordet på den hollandske instruktør Theo van Gogh slog det mig en nat, at jeg faktisk ikke turde pisse på Koranen for åben skærm. Det gjorde mig utroligt vred. Jeg kan ikke se hvilken scene, det skulle indgå i, men tanken om at jeg ikke turde slog mig en lille smule ud."

Anonym sa...

Sixten ...

Villy Søvndal - en person du inte ens riktigt vet vad heter? - har inte gått tiil angrepp mot några vagt definerade "islamister" utan helt precist mot Hisb ut-Tahrir, en organistionsom som räkner sin egen popularitet gennom antalet medlemmer i fängelse (alla andra ställen än just i Danmark och England.)

gustav sa...

En hel hop uschliga citat där. Men: Jag tycker att man bör skilja pa de som handlar om religionen och de som handlar om dess utövare. Även om de lätt sammanblandas och religionskritik ofta används som ursäkt är det för mig en stor skillnad pa att säga "kasta ut alla muslimer" och "islam är efterbliven och löjlig", till exempel.

Till syvende och sidst är ju faktiskt varenda religion en enda hop av verklighetsfrämmander dumheter. Inga länder bör styras efter dem, oavsett om det är islam, kristendom, judendom eller asatro. Plocka bort alla redundanta gamla reliker som religionsfrihet - som täcks in av diskrimineringslagar, yttrande- och tryckfrihet med mera - och rensa lagboken pa religiösa influenser. För hur kan man avgöra var vanlig allmän vidskepelse slutar och religion börjar? Antal tillbedjare? Eller statlig godkännandestämpel? :P

Ingen skall kunna dra fram en gammal sagobok som försvar för speciella rättigheter.

Anonym sa...

Vad som inte är sant?

Tolv är inte fyrtio, Jyllands Posten är inte Information, "Koranen och profeten Muhammeds liv" är inte "Til gavn for de sorte" ...

Följande skulle däremot kunna vara sant:

Hampus Eckerman sympatiserer med religiösa mördare.

Eller?

Hampus Eckerman sa...

Gustav, som ateist håller jag i grunden med dig. Skillnaden blir när man bara pekar ut Islam. Som vi alla vet så är både kristendom, judendom och hinduism både "efterblivna och löjliga" på sina sätt.

Anonym sa...

Hampus ...

Du länker vidare till Rune Engelbreth Larsen's blog i Danmark. Där kan man då läsa att att kritik av kvinnlig könsstympning är politiskt inkorrekt, ja närmast på gränsen till racistiskt.

Du behöver dock inte gå så långt som till Danmark för att hitta exempel. Vårdguiden från Stockholms Läns Landsting är helt tydligt med i samma invandrarfientliga konspiration, angiveligen med stöd i svensk lag:

http://www.vardguiden.se/Article.asp?Articleid=2341

Hampus Eckerman sa...

Anonym, jag är snäll och låter din kommentar stå kvar trots personangreppet. Nya kommentarer i den stilen kommer dock raderas. Några halvtokiga islamofober får hållas på andra bloggar.

Jo, det var 40 tecknare som ombads lämna in karikatyrer. Endast 12 gjorde det. Jyllandsposten citerade citatet om att pissa på koranen i sin artikel. Jag har aldrig sagt att "Koranen och profeten Muhammeds liv" är samma bok som "Til gavn for de sorte".

Lär dig läsa. Och skaffa lite förnuft.

Anonym sa...

Hampus ...

Jag förhåller mig till det du skriver och inget annat.

För att stödja din - i min åsikt något långsökta hypotes - citerar du i din artikel ur "Til gavn for de sorte" i en diskurs som egentligen handlar om "Koranen ...".

Om det var en otillsiktat felsyftning, då får jag kvittera med ett stillfärdigt:

Lär dig skriva!

Hampus Eckerman sa...

Anonym, sluta tramsa.

Jag citerade ur "Til gavn for de sorte" därför att den skrevs innan "Koranen..." och det var relevant att veta vad Bluitgen skrivit innan.

Du är uppenbarligen inte läskunnig och saknar ordförståelse. Tag ditt trams och gå!

Anonym sa...

Hampus ...

Du hävdar att Blutgein's problem att hitta illustratör till 'Koranen' berodde på innehållet i "Til gavn for de sorte", eller hur? Ja jag ser då inget annat sätt att tolka:

[Blutgein] hittade ingen illustratör som ville rita av Muhammed.

Det kan ha berott på Bluitgens hatiska åsikter. I boken "Til gavn for de sorte" [...]


Andra är av den åsikten att det har med mordet på Theo van Gogh och dödshoten mot Ayaan Hirsi Ali att göra, och att det är du som är dåligt påläst här. Se exempelvis Frank Hvam i Information som du faktiskt citerar här ovanför, tydligen utan att läsa vad som står.

Hampus Eckerman sa...

Sluta tramsa, Anonym. Har du något konkret att komma med, säg det. Annars raderas du. Jag har ingen lust att låta min blogg vara en anslagstavla för anonyma mörkermän.