2008-03-03

Fler hot från Israels anhängare

För en månad sedan skrev jag om hur Israels anhängare trakasserar sina meningsmotståndare. Nu är det dags igen. Rawia Morra skriver på sin blogg om hur hon blir kallad för "Arabfitta". "Muslimfitta". Senast skriver en person att hon kan få "en eget trädgårsland på en muslimsk begravningsplats".

Detta är inget nytt. Redan förra gången citerade jag Herman Lindqvist:

"Alla som vill se sanningen, upptäcker detta omedelbart. Under min egen drygt trettioåriga erfarenhet av konflikten har jag gång på gång fått uppleva hur nästan alla svenska journalister, politiker och vanliga turister som kommer för att studera problemen från bägge sidor mycket snart chockeras av den israeliska arrogansen och rasismen mot araberna.

Få vågar eller orkar skriva detta då de kommer hem, för de som gör det blir omedelbart giftbesprutade av mäktiga och inflytelserika pro-israeliska lobbygrupper. Då är det bekvämare att tiga."

Själv har jag också fått mina beskärda del dödshot när jag skrev om hatkampanjer mot muslimer. Intressant nog var de mest hatiska kommentarerna (nu borttagna) skrivna på engelska från USA. Robert Fisk, författare till standardverket om det libanesiska inbördeskriget - Pity the Nation, beskrev det så här:

"För internet verkar ha förvandlat de som inte vill höra sanningen om Mellanöstern till ett samfund av hatare, som skickar giftiga brev till inte bara mig själv utan till varje reporter som vågar kritisera Israel -- eller amerikansk politik i Mellanöstern.

Det har alltid, i det förgångna, funnits en gräns för hatet. Brev signerades med författarens adress. Och om inte så var de så uselt skrivna att de var oläsliga. Ej så längre. Efter 26 år i Mellanöstern har jag aldrig läst så många vidriga och hotfulla meddelanden adresserade till mig. Många kräver nu min död. Och förra veckan gjorde Hollywoodskådespelaren
John Malkovich just det, berättade för Cambridge Union att han ville skjuta mig."

Fisk berättar också om hur även judiska människorättsarbetare i Gaza hotas:

"HORA. Jag kan känna din lukt från avstånd. Du är en hora och du har arabblod i dig. Din mamma är en jävla [fucking] arab. Ändra i alla fall, för Guds skull, ditt jävla namn. Ben Aviram."


Rawia Morra är knappast ensam. Men som både muslim och kvinna är hon mer utsatt.Uppdaterat 2008-03-03: Även Åsa Linderborg i Aftonbladet har attackerats:

"I aprilnumret av Judisk Krönika finns en anonymt skriven artikel i rosa som handlar om mig och att jag som självutnämnd ”expert” på allting uttalar mig för ofta. Både om Irakkriget och Afghanistan. Det borde jag sluta med, särskilt med tanke på hur ”korkad” jag är. Texten understryks med ett foto på en Barbiedocka med bildtexten: ”Bilden föreställer inte Åsa Lindeborg.”"

11 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Är det där med Malkovich riktigt sant Hampus? Faaan, han är en av mina favoritskådespelare och av någon anledning har jag trott att han är djupt bildad! :(

Hampus Eckerman sa...

Japp, alldeles sant. Han ville också skjuta George Galloway.

Retar mig också, älskade honom i Shadow of the Vampire.

Rawia Morra sa...

Så fruktansvärt! Så... Jag saknar ord...

Möss och människor... ja, han har för det mesta varit briljant! Usch vad besviken jag är!

Hampus Eckerman sa...

Det är tyvärr många man blir besviken på om man börjar undersöka. Har slutat med det därför.

Anonym sa...

Håller inte med dig Hampus. Det är ytterst viktigt att veta vart var och en står - och tack för tipset - ska genast kolla på youtube efter Galloweys uttalanden på sistone. Det är inte många som är så modiga, kunniga och har talets talang som han.

Annars är Judisk kronika en bra källa på att ta reda på vilka det är som styr vår dagliga mediebild (bl a). Först skriver man en sak i JK, och sedan lossas man vara humanist i DN, SVT, SR osv.

Hampus Eckerman sa...

"Styr" är väl lite väl att ta i.

Däremot kan det vara märkligt att personer som kan gå till groteska och hatiska angrepp mot israelkritiker i Judisk Krönika senare vill framstå som humanister i de större tidningarna.

Pastey sa...

Min världsbild rubbades just lite, jag menar John Malcovich av alla!? Och Herman Lindqvist har jag alltid uppfattat som en jobbig författare av historiska skrönor, han är väl även "hovhistoriker" eller dylikt tror jag, vilket inte direkt höjt honom i status hos mig. Men nu kan jag ändå hylla honom för något.:)

Hampus Eckerman sa...

Medhåll, Pastey. Herrens vägar äro outgrundliga, och då finns han ändå inte!

:)

Ida D. sa...

Ben Avriam..?! Som skrev hatfulla kommentarer till Rawia..? Är det den där kille som har bloggen "Att vara jude"..?
...eller har jag missuppfattat det..?!

mamma mia..!

Hampus Eckerman sa...

Du har missuppfattat, läs igen. :)

"Ben Avriam" var signaturen i ett hotbrev till en människorättsarbetare i Gaza (Jennifer Loewenstein för att vara mer exakt), inte till Rawia.

Det är dessutom inte samma stavning som "Ben Avraham" som har bloggen "Att bli jude".

Ida D. sa...

hhahahah..!
Bra!
Jga kunde gå på hans blogg för att tjafsa..! :o)

Ja, jag fick möta kille flera ggr och han visade enorm aggression helt i onödan, men samtidigt har han en blogg där han skriver om andlighet inom en tro.
Det går inte hand i hand.