2008-03-05

"10 månader är gott om tid för fred i Mellanöstern"

Enligt UNRWA, den FN-instans som ansvarar för distribueringen av mat och mediciner till Gaza, så kommer Gazas matförråd vara toma inom några veckor och hela hälsoapparaten står inför kollaps. Kring 80% av alla palestinier är beroende av dessa hjälpsändningar från FN. Konstruktionsprojekten och reparationsarbeten går inte att fullfölja eftersom Israel inte tillåter införningen av cement. UNRWA har investerat 93 miljoner dollar (580 miljoner kronor) i dessa projekt.

Riktiga israelhaverister menar dock att det är "presenter" från Israel när de inte tar UNRWA:s mat i beslag och låter palestinierna svälta ihjäl. Skadeglädje får en ny innebörd när de kommenterar de döda palestinska barnen som "lyteskomik".

Den judiska organisationen Neturei Karta fördömmer däremot Israels våld:

"Vi orthodoxa judar fördömmer den mordiska terrorismen och gangsterismen från den zionistiska mördarmaskinen. [...] Vi kallar på alla fredsälskande nationer att varje möjlighet att stoppa galenskapen som sionisterna släppt fram och återge palestinierna deras rättigheter och på det sättet få slut på lidandet och blodsutgjutelsen för alla folk i det historiska Palestina."

Israel vill börja automatisera sina attacker mot Gaza genom att beskjuta varje område som raketer skjutits av ifrån, trots att det kommer att öka mängden civila offer. "Det kommer att rädda militära liv", säger biträdande premiärminister Haim Ramon. Enligt israeliskt tänkande är militära liv långt viktigare än civila.

Igår gjorde israeliska soldater intrång i Gaza och sköt ihjäl ett knappt en månad gammalt spädbarn.Israel debatterar också officiellt över huruida de ska "återockupera Gaza". Ordvalet är lite märkligt eftersom ockupationen aldrig hävts. Israelerna styr ju fortfarande över Gazas vatten, bestämmer vad som får importeras och vilka som ska få medborgarskap. Gaza är dessutom bara en del av Palestina, inte en egen stat i sig.

Ingen tror dock på att israel kommer att välja ett sådant alternativ. Det var inte av egen fri vilja de tvingades lämna Gaza efter 40 år, snarare slängdes de ut därifrån av en befolkning som gjorde allt mer aktivt motstånd. En "återockupation" skulle bli långt mer dödlig för dem än den tidigare ockupationen.

I ett uttalande konstaterar FN att Israels attacker mot Hizbollah saknar täckning. Israel påstår att Hizbollah uppruster för fullt söder om Litani-floden. På detta svarar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon:

"Till dags dato har UNIFIL inte funnit några bevis på ny militär infrastruktur i operationsområdet."

De arabiska regimerna vill tysta de kritiska satelliständningar. Efter ett möte i Kairo med alla arabiska informationsministrar förja månaden, framlas ett förslag om stadgar som ska stärka statskontrollen och hindra politiska uttryck i medier som tillsammans når 300 miljoner människor. Främst var det USA:s allierade Egypten och Saudiarabien som ville tysta den Qatar-baserade Al Jazeera och Hizbollahs libanesiska kanal al-Manar. I det dokument, som varken Qatar eller Libanon accepterat, föreslås att regeringarna ska få rätt att dra in licenserna för de som sänder material som underminerar "social fred, nationell enighet, samhällsklimat eller moral". Allt som kan vara kritiskt mot regimerna med andra ord.

George Bush är positiv till att ha fred i Mellanöstern om 10 månader: "10 månader är gott om tid".Tidningar: SvD, DN och Expressen

Andra bloggar: Rawia Morra, Jinge, Svensson, Vasomfolk

2 kommentarer:

Tobias sa...

Ka, nu får jag erkänna att det klarnade en del... :-)

Hampus Eckerman sa...

Va bra! :D