2008-03-07

Bosättarrörelsens skola attackerad

En attack har nu också utförts motd en judiskfundamentalistiska skolan Mercaz Harav i Jerusalem, med åtta döda och 40 skadade som följd. Skolan har varit bosättarrörelsens flaggskepp. Ha'aretz skriver:

"Grunderna för de religiösa bosättningarna på Västbanken smiddes i Merkaz Harav, vars student Hanan Porat gav sig ut för att återbygga de judiska bosättningarna i Gush Etzion direkt efter 6-dagars kriget.

Gush Emunims grundare, den religiösa och politiska rörelse som uppmuntrade judiska bosättningar i det land som de tror att Gud lovat judarna kom från Merkaz Harav efter Yom Kippur-kriget."

Det bevisar hur lite skydd den israeliska apartheidmuren verkligen ger när någon bestämmer sig för att utföra ett attentat. USA ville att säkerhetsrådet skulle fördöma detta, men vägrade att fördöma attackerna mot Gaza där 15 gånger så många människor dött, hälften av dem civila. FN:s människorättsråd har dock fördömt Israels attacker mot Gaza. Givetvis har svenska tidningar ägnat lika mycket spaltutrymme åt attacken mot bosättarna som det en vecka långa angreppet mot Gaza med 15 gånger så många döda, varav hälften civila.I The Guardian skriver Mike Marqusee om första gången han blev kallad för en självhatare. Marqusee hade växt upp i en familj av människorättskämpar. Hans föräldrar samlade in pengar för kampen i den amerikanska södern, organiserade möten, skyddade aktivister. Han åkte också på möten till Mississippi under den tiden både vita och svarta aktivister kunde dödas av de som ville ha kvar den den rasuppdelade segregationen.

Samtidigt gick han till judisk söndagsskola. Där fick han inte lära sig om Gud, utan om judar. Om hur de blivit förföljda och triumferat. Om hur Israel var deras gemensamma skyldighet, ett ljus i natten. De fick lära sig om hur de kunde besöka Israek och jobba på Kibbutz. De fick också lära sig om de hotfulla araberna, de exotiska beduinerna, de dumma, smutsiga och ignoranta människorna som man inte ville ha i sitt hem. Av någon anledning hatades israelerna av araberna, ingen visste varför.

En dag, 1967, kom en israelisk soldat på besök i skolan. Han berättade om araberna. De var usla soldater, ingen disciplin och de hade det bättre under israeliskt styre: "Ni måste förstå att det här är obildade människor, de går på toaltetten mitt i gatan".

Marqusee började känna obehag. Det här var samma ordval han tidigare hört från de personer som hans lärare och föräldrar hade kallat för fördomsfulla och inskränkta. Rasister. Hemma vid middagsbordet berättade han om sin upplevelse och lade till att - det var inte rätt att ta ett land från någon annan med militärmakt. Om USA hade fel i Vietnam hade Israel fel i att ta arabisk mark under 6-dagars kriget. Det var då hans far sa det, fylld av vrede:

"Det finns ett judiskt självhat där."

Judiskt självhat.

Marqusee berättar om den frustration han kände:

"Jag blev förvånad och förvirrad av frasen "judiskt självhat". Jag förstod inte vad den menade. Jag hade inte föreställt mig att judar kunde hata sig själva eller att någon kunde tro att jag hatade mig själv. Frasen verkade så fjärran, ändå så personlig. Och så bittert orättvis."

Idag har Maqusee blivit attackerad föera gånger, men också vant sig vid uttrycket. Som om enda orsaken till att vara anti-sionist skulle vara någon sorts mentalsjukdom, en neutorisk åkomma. Själv säger han:

"Anti-sionismen bygger på vägran att acceptera diskriminering på rasmässig eller religiös grund. Judarna i Israel har varje rätt att leva säkert, att följa sin religion och att ta hänsyn (eller ej) till sin kulturella bakgrund, att tala hebreiska. Vad de inte har rätt till är att fortsätta att fördriva och förtrycka ett annat folk."

Rasismen är dock vanlig bland många Israeler, och också bland många Israelvänner. Förra året gjorde Association for Civil Rights, en människorättsorganisation, en undersökning bland Israelerna. Två tredjedelar av de israeliska tonåringarna trodde araber var mindre intelligenta, våldsamma och saknade kultur. En tidigare undersökning konstaterade att 50% av israelerna inte skulle vilja bo i samma byggnad som en arab, släppa in någon i sitt hem eller låta sina barn umgås med dem. Lika många ville också "uppmuntra" alla palestinier att lämna landet.

81% av alla judar vill att de 13% av Israels mark som kontrolleras av judiska nationalfonden (JNF) endast ska göras tillgänglig för judar. Under den andra libanonkriget var 40% av medborgarna som dog palestinier, eftersom den israeliska armén systematiskt bygger upp sina anläggningar bredvid arabiska städer, och nekar dem skyddsutrymme, för att använda dem som mänskliga sköldar.

Judinnan Deborah Emin skriver om det brev hon fick från sin israeliska brorson som beskrev Israel som "omringat av en miljon getter". Jag antar att det är bättre än att som den forne chefen för den israeliska armén, Rafael Eitan, säga att när israelerna besatt den arabiska marken så kan "araberna kan endast springa runt som kackerlackor i en flaska, som drogade kackerlackor i en flaska". Även iranierna har fått sin beskärda del av liknelser med kackerlackor.


Även Yonathan Mendel beskriver sina problem i Israel. En gång sökte han jobb på den israeliska tidningen Ma'ariv som dess korrespondent i de palestinska områdena. Han talade arabiska, hade undervisat i palestinska skolor och deltagit i judisk-palestinska projekt. Enligt chefredaktören gjorde detta honom till pro-israel och som omöjlig i den positionen. Han beskriver den israeliska positionen inom medierna:

"När det kommer till 'säkerhet' finns det ingen frihet. Det är 'vi' eller 'dem', IDF [den israeliska armén] och 'fienden'. Den militära hållningen, som är den enda hållningen som tillåts, triumferar över alla andra berättelser. Det är inte så att israeliska journalister följer order, eller en skriven kod: bara att de har goda tankar gällande sina säkerhetsstyrkor."

Mendel gör också en bra genomgång över hur orden styr över hur en händelse ska tolkas.

Vid en våldsam händelse bekräftar armén vad som hänt, palestinierna däremot kommer med påståenden. Vid en jämförelse mellan 48 artiklar om 22 palestiniers död var det endast 8 som överhuvudtaget lätt en palestinier komma med sina påståenden, i resten kunde den israeliska armén bekräfta vad som hänt. Den 15 meter höga betongmuren som spärrar av de palestinska områdena från Israel och sig själva kallas för barriär eller stängsel.

Israelerna initierar aldrig en attack, bestämmer sig aldrig för att attackera eller startar en operation. De svarar på terrorattacker, svarar på Qassam-raketer. Den israeliska armén är en helt passiv rörelse som endast svarar på palestinska initiativ. Palestinierna däremot kan aldrig svara, de hämnas, attackerar, provocerar. Palestina finns inte. Det finns en palestinsk president, men ingen Palestinas president. Det finns ingen ockuperade mark, endast administrerade territorier.

Läs hela Mendels text här.


Tidningar: DN, Aftonbladet och SvD
Andra bloggar: Svensson, Luciano Astudillo, Lasse Strömberg, Axel Sandin, Rawia Morra och Jinge

Uppdaterat 2008-03-09: 4 av de dödade israelerna var barn, fyra var vuxna.

26 kommentarer:

Jon sa...

Tack! Bra och läsvärt. Du borde publicera dig oftare i papper.

Hampus Eckerman sa...

Tackar!

Ida D. sa...

När man använder övervåld, då måste man vara medveten om att den andra sidan ska hämnas. För en dödad israelisk student, satte man Gazas befolkning inför hot för förintelsen.
Och nu...hämnas det andra sidan också...
Det är en ond cirkel som sällan någon kan stoppa. Synd att det är barn som betalar priset för vuxnas vansinne på bägge sidor.

Hampus Eckerman sa...

Medhåll, Ida, det har gått troll i det hella.

michael.di sa...

I samma undersökning och artikel så stod det ochså om de israeliska arabernas syn på judar. Vad drar du för slutsatser?

Som jag skrivit tidigare så anser mer än var tredje israelisk arab att det är rätt att slå kvinnor. Vad drar du för slutsatser?

I palestinsk lagstiftning på västbanken är det en förmildrande omständighet att mörda en kvinna om det skedde i hederns namn, vad drar du för slutsatet?

antisemitismen bygger just på att det finns en måttstock för judar och en för alla andra. Israel är rastiskt, apartheid hela rasket. Problemet är bara att grannländerna är så mycket värre.. och vad gör det dem till? Vågar du säga det?

Hampus Eckerman sa...

Michael, jag är smickrad över att min åsikt betyder så mycket för dig. Det känns skönt att du tar till dig av mina texter och läser dem grundligt. Det ger mig hopp om framtiden. Kanske kan du t.o.m bli av med den ilska och hat du nu visar upp i din bitterhet?

Jag är ledsen över att jag inte har tid att skriva en 10 poängsuppsats som svar på dina frågor, men jag tror du är en man med sådan intelligens, mod och dådakraft att du vågar ta steget ut och dra egna slutsatser.

Lycka till med att skriva om dem på egen blogg!

michael.di sa...

Varför kan du säga att Israeler är rasister men inte att Palestinier är kvinnohatare? Du har ju statistiken framför dig men ändå slingrar du dig. Är inte det rasism när man dömmer ett folkslag hårdare än ett annat?

Hampus Eckerman sa...

Michael,

Jag drar slutsatsen att du inte är en så stark person som jag trodde. Att du tyvärr saknar modet och dådkraften att stå på egna ben och dra dina egna slutsatser.

Det fyller mig med sorg och du har min genuina sympati. Jag är rädd att jag inte kan vara det stöd som du kräver. Jag hoppas du har egna vänner som hjälper dig i din nöd.

Gå i frid!

Hellström sa...

Vi är många som väntar på ett bättre svar på Michaels besvärliga fråga Hampus.
Att enbart göra sig lustig över bloggbesökarna är inte speciellt smickrande. Eller övertygande i sakfrågan.

Hampus Eckerman sa...

Ja, Hellström, jag är ju hemskt ledsen om jag inte lyckas övertyga dig.

Tog förresten bort ett tramsinlägg av Michael där han menade att kritik av Israel utgör antisemitism. Sådant gör bara judar en otjänst.

shagal sa...

Hampus....så var det ok att angripa denna skolan och mörda dem ungarna så att vi slippa ha flera israeler som ska bosätta sig i ockuperad mark ,,,eller menar du något annat ?????
shagal

Hampus Eckerman sa...

Shagal, jag anser att barn aldrig kan vara militära mål. Däremot anser jag att bosättarmiliserna är det.

Alltså, de fyra barnen i skolan var garanterat inte militära mål och attacken mot dem fördömmas. Trots att de går i en skola som är Israels motsvarighet till Ku Klux Klan.

Amnon Lee Israeli sa...

Hej Hampus ,
det var inte fyra barn eller ungdomar
det var 8 st
,15 år 16 år 16.5 år och resten var 18 år,,,,,
oavsett vilket skolan var det civila är civila ,punkt
det ska inte finnas något ursäkt att rättfärdiga detta som har hänt i denna skola,,,,om man använda din teori man kan hitta massa anledningar att göra samma sak vart som helst i världen ,
jag är små besviken av ditt svar till shagal, jag trodde att du visste bättre,
mvh Amnon

Hampus Eckerman sa...

Nej, Amnon. Den äldste av dem var 26 år, två av dem var 18 år och en var 19 år. De var alltså inte längre barn. Fyra av dem däremot var under 18 år och barn och borde alltså ha varit fredade från alla attacker. Se själv.

Amnon, en bosättare är inte en civil. De är en milis där de ofta går runt beväpnade och de strävar efter att stjäla mark från andra. Vilken annan skola som helst i Israel hade jag utan tvekat kallat alla där för civila och fördömt attacken. Men de som har som ideologi att stjäla mark från andra i religionens namn, att förespråka rasåtskillnad i religionens namn. De kan jag inte sympatisera med.

De är som Koran-skolorna i Pakistan för muslimska krigare. Jag är ledsen om jag gjort dig besviken här, men själv är jag besviken över att jag inte läst mer om folk som fördömmer skolan. Det är hemskt att en bosättarskola plötsligt i tidningar beskrivs som "israels spirituella själ".

Hampus Eckerman sa...

Bör också nämnas: Om det nu bara var fyra barn bland de döda i Ku Klux Klan-skolan så var det säkert långt fler bland de sårade som var barn. Det var alltså knappast bristen på intention som gjorde att fler klarade sig. Det var bara tur som gjorde att det endast blev fyra dödsoffer bland barnen.

Amnon Lee Israeli sa...

Hampus,
Som jag fattar av ditt svar så var det ok att Israelerna bombar alla civila mål i Gaza där det fanns Qassam raketer, för det är lika militär mål som dem skoleleverna var!!!!!!!
men jag tycker att det är FEL ,,FEL,, FEL,, civila är civila oavsett vart dem är dem ska inte betala för andras dumhet, försvara inte civila dödandet för att det finns inget försvar för detta ,
p.s du har förlorat en trogen läsare ,
ha det så bra ,

Hampus Eckerman sa...

Amnon, läs inte mina svar som djävulen läser bibeln. Jag skrev uttryckligen att bosättare måste ses som ett militärt mål, inget annat.

De fyra barnen som var i skolan var inte militära mål, de var helt enkelt barn. Minderåriga. Attentat bör fördömas eftersom det i situationen inte gick att särskilja vuxna från barn. Inte av någon annan orsak.

Synd att jag tappat dig som läsare, även om jag aldrig märkt något av dig. Synd också att du inte tycks se en förolämpning i att Israels spirituella själ sägs ligga i en rasistisk rörelse som förespråkar krigsförbrytelser.

shqagl. sa...

detta var militär mål ,,inga barn ????? eller hur???
Yohai Lifshitz, 18, from Jerusalem;
Yonatan Yitzhak Eldar, 16, from Shilo;
Yonadav Haim Hirschfeld, 19, from Kohav Hashahar,
Neria Cohen, 15, also from the capital,
Segev Peniel Avihail, 15, from Neve Daniel,
Avraham David Moses, 16, from Efrat,
Roee Roth, 18, from Elkana and
Doron Meherete, 26, from Ashdod.

(jerusalem post)

Hampus Eckerman sa...

Shagal, att fyra av dem var barn kan du läsa redan i min text, längst ned. Att barn inte är militära mål och att attacker mot dem ska fördömas kan du också läsa i mina kommentarer. Samma sak med alla offrens åldrar med källa.

Du tillförde inte direkt något nytt.

shagal sa...

så en 18 årig student ÄR militär mål,?????

shagal sa...

jag har svårt att fatta varför är det så svårt för dig att fördöma civilas död man behöver inte älska israeler för att göta detta ,civila är civila och man ska inte ha dem som militärt mål oavsätt vem är det som gör dödandet ,Israeler palestinier eller svenskar ,nu fattar jag varför finns israeler som har läst din blogg och inte gör det längre ,tack för mig ,du hade intressant blogg till du visar den riktiga ansiktet
mvh shagal.

Hampus Eckerman sa...

Nej, Shagall, civila kan aldrig vara militära mål. Alla attacker mot civila ska fördömas. Bosättare däremot är militära mål.

shagal sa...

enligt din teori det är lika kosher för Israeler att bomba alla civila plaster där finns qassam raketer som avfiras mot israeliska städer som är en icke bosättare städer ,,så sluta gnälla på dem som dödar civila palestinier ,att vara dum och okunnig är helt OK men inte på andras bekostnad, palestinier har der redan jobbigt och jag tror inte att dem behöver en djävulens advokat till

Hampus Eckerman sa...

Nej, Shagal, det var fel av samma skäl som det var fel att attackera skolan. Det är fel därför att det inte går att skilja ut de civila målen från de militära.

Fortsatta kommentarer om att jag ska "sluta gnälla på dem som dödar civila palestinier" kommer raderas.

shagal sa...

jag har läst idag på dick erikxons blogg om denna skolmasakern i Jerusalem ,och det ser ut att du är inte ensam med dina åsikter ,det är 84% av palestinier stöder det.
här är länken till opinionsundersökning
http://www.nytimes.com/2008/03/19/world/middleeast/19mideast
och jag som trodde att du var ensam om detta ,,,
mvh Shagal,

Hampus Eckerman sa...

Hej Shagal, fick inte länken att fungera först, men här är den igen. Annars innehåller den inget nytt.

Förhandlingar har hittills bara inneburit att en förhalning av tiden så att Israel kan utöka sina bosättningar och ockupera mer mark. Många palestinier har därför gett upp om dem och föredrar väpnad kamp. Attackerna mot Gaza, samtidigt som det talas om fred, har säkert bara förstärkt detta. Kom ihåg att t.o.m Abbas ville avbryta förhandlingarna tills Rice vred om armen bakom ryggen på honom.

Tyvärr är det ju så att Israel hittills bara accepterat våld, inte förhandlingar. Det är enda orsakerna till att land lämnats tillbaka som i Libanon och Gaza.

Och att bosättarna ses som legitima mål av Palestinierna, både inom Fatah, Hamas och alla små grupper har också varit klart länge.