2008-03-06

Amnesty: Situationen i Gaza är den värsta sedan 1967

Enligt Amnesty har den israeliska blockaden av Gaza lett till den värsta situationen sedan 1967. 80% av invånarna är beroende av mattransporter från UNRWA, FN:s hjälporganisation som Israel kräver ska läggas ned. Dessa mattransporter blockeras ofta av Israel, nu släpps ungefär 45 lastbilar in om dagen mot 250 tidigare. En blockad mot allt råmaterial har gjort att 95% av alla industriella projekt har frysts.

Andelen palestinier som tjänar mindre än 1.2 dollar om dagen har stigit från 40% till 70%. Arbetslösheten ligger på 40%, men kommer antagligen att stiga till 50%. 62% av all inkomst går till att köpa mat, i jämförelse med 37% år 2004. Mjöl har stigit i pris med 34%, mjölk med 30% och ris med 20%.

18.5% av alla palestinier som behövde vård utanför Gaza vägrades detta av Israel under 2007. Detta betyder att antalet palestinier som fått den vård de behöver utanför Gaza sjunkit med 25%. Minst 20 personer, varav fem barn, dog av detta enbart under Oktober-December förra året.

Även på Västbanken blir livet allt hårdare. Avspärrningarna har ökat från 563 till 580 sedan november förra året. Siffran har ökat med 50% på två och ett halvt år.Tidningar: Sydsvenskan, SvD och Dagbladet

Andra bloggar: Rawia Morra, Den Onödiga Samtiden och Tobias Lindqvist.

8 kommentarer:

Pastey sa...

Och den där bilden säger dessvärre rätt mycket.

Hampus Eckerman sa...

Så mycket att jag inte är ensam om att använda den.

Ida D. sa...

Men Hampus..!
Du glömde bort:
"Gaza är inte ockuperat område! Gaza är fri!"

...
Ushhh...
Vad agr man blev att man blir så ironisk som jag. Hoppas att jag inte förvirrar dina läsare :o) och att människor tänker att jag verkligen menar det.
Den "frihetsfulla Gaza" jämföras med Monaco, (hos sleeping mossad) vet du det..? :o)
Ja, jag kommer att skriva om det om några dagar.
Annars: Skrämmande uppgifter i din artikel.
Jag läser ofta amnesty-rapport & human rights, men denna gången behövs det inte läsa heller (!) för att man är väl medveten om enorma smärtsamma konsekvenser. PS! Jag visste inte om Israels initiativ att lägga ned FN-s humanitära org.
Idijotiskt!

Ida D. sa...

Arg! (tänkte jag skriva) :o)
Men du är immun på mina stavfel
:o)

Anonym sa...

heej du verkar ha en faslig koll på israel/palestina konflikten, tänkte höra om du kunde förklara lite i ett inlägg, håller själv på att skriva en uppsats om ämnet, men märker att jag är sorgligt okunnig och större delen av de jag läser på internett går in genom ena örat och ut genom andra, kan bero på att jag tycker de flesta av texterna är rätt krångliga och många texter säger olika saker :S fick syn på din blogg och tänkte att varför inte fråga : D //bella

Hampus Eckerman sa...

Vad är det du vill veta då? Tar lite tid att förklara 60 års historia!

Ida D. sa...

hahahahahah...!

Nu ser du att du kan köra föreläsningar & kurser, Hampus :o)

PS! För att kunna förstå om vad som dagligen pågår i mellanöstern, o hur sjukt allt detta är - Gå till sleeping mossad där man säger bokstavligt om att alla är dumma i huvudet! Det är enda plats i bloggvärlden där är möjligt att jämföra Gaza med Monaco!

:o)

Gå där o se vilka är ockupanter!
I så fall kommer man ha större förståelse mot palestinierna.

Anonym sa...

haha, joo det var det jag märkte också, det vart riktigt krångligt att sammanfatta allt på endast TVÅ ynka sidor! : ) //bella