2008-03-04

Israel vill ha nya fördrivningar

Israels försvarsminister Ehud Barak vill nu starta ytterligare en fördrivning och etnisk rensning av palestinierna. Planen är att ta över marken i de norra delarna av Gaza och slänga ut alla palestinier därifrån. Den israeliska tidningen Haaretz skriver:

"Statliga rättsexperter säger att det är svårt att bestämma om Israel kan flytta palestinska civila från de områden i norra Gaza från vilka raketer avfyras mot Israel. De säger att internationell rätt är baserad på prejudikat och i Israels fall saknar ärendet på många sätt motstycke. [...] Rätts experterna blev ombedda att förbereda ett alternativ för "gradvis evakuering av befokningen" i Gaza från stridsområdena."

Det är naturligtvis inte sant att fördrivning av palestinierna skulle sakna motstycke. Ej heller att det skulle saknas prejudikat. Israel har en lång historia av fördrivning:

  • 1948 - Under tiden innan och efter Israels bildande 1948 fördrevs 750 000 palestinier från sina hem i vad som kallas "Nakba", katastrofen. Mer än 500 byar förstördes. Olagligt enligt FN.

  • 1967 - När Israel ockuperade Golan-höjderna 1967 fördrevs 150 000 syrier och 244 byar förstördes. Ytterligare 200 000 palestinier fördrevs från Gaza, Östra Jerusalem och Västbanken. Olagligt enligt FN.


  • 1967 - 1990 - 100 000 palestinier fick sitt medborgarskap indraget och 20 000 hem och flyktingförläggningar förstördes. Olagligt enligt FN.


  • 2000 - 6000 palestinier har drivits från sina hem för att lämna plats åt den israeliska ockupationsmuren och annektera deras mark in i Israel. Olagligt enligt den internationella domstolen i Haag.

I Israel har både judiska och arabiska studenter i en klass vid Max Stern Academic College hållit en tyst minut för offren i Gaza. Föreläsaren som tillät detta har blivit attackerad av andra studenter, men har fått stödd från skolans rektor.

Hjälporganisationen Christian Aid har också fördömt Israels bombangrepp mot Gaza. Liksom svenska Palestinagrupperna har de varit bidragsgivare till Palestinian Medical Relief Committee vars högkvarter bombades sönder av den israeliska armén, tillsammans med en ambulans, ett apotek och en medicinsk klinik.

Den lokala chefen för Catholic Relief Service, Omar Shaban, berättar:

"Situationen i Gaza saknar motstycke i termer av lidande. De flesta offren är civila; många hus har förstörts. När israeliska stridsflygplan siktade in sig på Hamas-byggnader, som var toma, blev alla byggnader i området allvarligt skadade. Det finns inget råmaterial tillgängligt på marknaderna, inget glas att reparera fönstren med, inget trä att reparera dörrar och kök, inga verktyg eller reservdelar att reparerare vatten- och elledningar, som blev skadade av bombardemanget, med. Det finns inget bränslealls - och mycket få bilar eller människor på gatorna.
[...]
Gazas sjukhus klarar inte att hantera dessa stora mängder offer. Sjukhuset behandlar folk i korridorerna eftersom deras ICU:s är för små för att hantera dessa siffror. Gaza City har blivit en död stad."

Även högkvarteret för Gazas största fackliga organisation, Palestinian General Federation of Trade Unions (PGFTU), har bombats sönder. Den fem vånigar höga byggnaden, som byggts upp med norska pengar, förvandlades till en hög med sten av två israeliska F-16-missiler. Fackföreningen är en av de första som höjde rösten av bojkott mot Israel.

Byggnaden har också använts för att ge hälsovård till de som är försäkrade genom fackföreningen. Gaza-chefen Nabil al-Mabhouh säger:

"Att sikta in sig på civila organisationer visar hur barbarisk och skandalös den israeliska ockupationen är. Vi har inte skuickat några raketer, att sikta in sig på en fackföreningsbyggnad är inte berättigat."

Den israeliska organisationen B'Tselem har också konstaterat att den israeliska armén ljuger om antalet civila offer.
Andra bloggar: Rawia Morra och Svensson

Tidningar: DN, Aftonbladet, Expressen och SvD

    Inga kommentarer: