2008-03-09

Olika bilder av Israels apartheidmur

Så här ser Israels aparheidmur ut enligt hemsidan Sleeping Mossad:

Så här ser muren ut i verkligheten:

27 kommentarer:

shagal sa...

Hampus, jag har tittat på din blogg sedan förra året och letade efter något att läsa som har att göra med dina andra intresse som du skriver att du har och ska eller ville skriva om
* Propaganda
* trädgårdstomtar
* serier
* japansk film
* mellanöstern
* SF och Fantasy.
men det der lite mörkt ut ,,det är bara palestina och palestina och lite palestina till ,,har du inget att skriva om trådgårdstomtar eller kanske SF ,,,,det värkar att du sitter fast i mö ,,,,i januari har tre st nya japanska filmer visat runt om i sverige men du kanske visste inte om det ,
mvh Shagal

michael.di sa...

Jag har varit vid barriären tillskillnad från dig Hampus. Har personliga fotografier som jag gärna delar med mig av.

Du som brukar ju annars länka väldigt mycket och det är intressant att det saknas "fakta"-länkar. Kanske för att 95% ser ut som bilden högst upp och 5 % ser ut som bilden längst ner.

Eller vad säger dina källor?

Ida D. sa...

Det att israelisk propaganda ligger långt borta från verkligheten är väl känd sak...
Men ingen har visat det så bra genom BILD som du har gjort denna gång :o) Grattis! :o)
Det kallar jag som otroligt bra illustration av händelserna i Mellanöstern :o)

Du vet, jag beundrar människornas skicklighet att tala genom BILD. Det visade du verkligen, och medveten om detta skrev du inte någon artikel.
Mycket bra! men...

Vad elak du är..!
hehehe...!

Magnus Lindberg sa...

Så där ser mindre än tre procent av barriärens totala sträckning ut och det gör den på de ställen där palestinska terrorister har haft förvana att skjuta på civila israeler. I vissa kretsar anses den typen av beteende ofint och betong stoppar som bekant kulor bättre än vad stängsel gör.

Hampus Eckerman sa...

När man skriver om vad som kallas för en mur borde man väl också visa en bild på vad som kallas för en mur? Eller hur? Allt annat är ju ohederligt. Ca 10% av muren är betongmur, inte 5% eller 3%, även om höjden kan variera. Det är också där palestinier bor, dvs den mur de i praktiken drabbas av.

I vissa kretsar anses det också ofint att bygga murar på andras mark för att stjäla den. Det definieras också som brott mot krigets lagar. Inte så fint.

Shagal, trädgårdstomtar har det blivit mindre av än vad jag önskar. Det är synd, eftersom jag har ett gediget intresse av dem. Här är i alla fall ett inlägg!

Resten är bara mina personliga intressen och inget jag sagt att jag ska skriva om på min blogg. Men det är kul att du är så fasansfullt intresserad av mig att du börjat läsa min blogg enbart för mina intressen.

michael.di sa...

Var är dina källor på att det är 10%? Vad kallar du fö den barriär Marocko byggt i väst-sahara?

Hampus Eckerman sa...

Michael, Varför ska vi diskutera Marocko? Berlin-muren? Nordkorea och Sydkorea? Ska vi börja diskutera grannens staket också? Skärp dig.

Källan är Israels högsta domstol, H.C.J. 7957/04. Du bör tänka över att börja använda källor själv. Du är extremt usel på det.

michael.di sa...

Vad har Israels högta domstol med %-andelen som är betong resp. stängsel?
Vad är din källa?

Y sa...

Michael, du skriver att du varit vid barriären och tagit personliga fotografier.
Poserar du månne på dessa bilder? Har du sandaler solglasögon och färggrann skjorta på dig? Visar du dit pärlvita leende med en tumme upp framför "staketet"? Tog du en liten promenad i solskenet runt Qalqiliyas fem kilometer omkretsande ringmurar och fotade vakterna i deras fina paradmunderingar? Posade du med dem medan de kroppsvisiterade de inburade? Var det spännande att se de vilda urinvånarna under skydd av "säkerhetsbarriären"?
Ibland, min kära Michael kan sinnet inte se det ögat skriker.

Hampus Eckerman sa...

Bör naturligtvis också nämnas att "staketet" endast är temporärt. Enligt planen skall den färdigställda "barriären" bestå till 80% av betong.

G. Tikotzinsky sa...

Så här står det i IHCJs domslut 7957/04, fullständiga hebreiska texten s.5 (min översättning):

Barriären* som domslutet gäller är en del av Fas A i barriärens uppförande. Barriären som domslutet Beit Soriq gäller är en del av Fas C** av barriärens uppförande. Hela barriärens längd, i alla fyra faser, är 763 km. Enligt vår information, så har 242 km redan uppförts och tagits i operativt bruk. Av dessa är 28 km (11%) byggda som mur. Ca 157 km är under byggnation, varav 140 km som stängsel och 17 km mur (12%). Byggnationen av 364 km barriär har ännu inte påbörjats, varav 361 km stängsel och 3 km mur. /slut citat/

Som synes från arkivföringen, så började rättegången 2004. Den slutfördes i juni 2005.

Det är svårt att förstå varför Hampus Eckerman förlitar sig på 3 år gamla uppgifter, och dessutom lösryckta sådana, om barriärens art. Bättre hade varit att ta reda på fakta.


*(på hebreiska - skiljebarriären)
**(gimmel, tredje bokstaven i det hebreiska alfabetet)

michael.di sa...

Din källa Hampus? Du har expanderat påståendet men inte kommit med någon källa.

Till y vill jag säga följande:

Poserar gör jag. Och går runt vid sektionen i Östra Jerusalem. Tittar på graffiti och pratar med några arabiska livsmedelshandlare. Åker sedan till Bethlehem där jag och min Israeliske vän efter några turer får gränspolisen på oss. Åker över till västbanken och passerar ett antal checkpoints och tittar på bosättningar. Några dagar senare åker jag längs barriären norrut och passerar bla Qalqilya och åker sedan hela vägen förbi "triangeln".

Gråter jag? Nej det gör jag inte. Situationen i Israel är nämligen helt fantastiskt mycket bättre. 2003 ville alla lämna landet kan jag vittna om, 2004,2005,2006 och nu senast i november 2007 så är utelivet, nattlivet och vardagslivet i full gång. Ekonomin blomstrar och folk har fått rejäll framtidstro.

Jag ser kopplingen och därför så väntar jag tills den dag då palestinerna bestämmer sig för att de vill ha minst lika bra som i Israel och sätter sig ner och förhandlar fram en fred. Tills dess äter jag gladeligen min Hummus i Abu Gosh (och fick med mig ett helt gäng med svenska politiker dessutom) och prutar i östra jerusalem. Men tycka synd om dem tänker jag inte.

Ida D. sa...

gnhMichael,
Israelisk HD har mycket att göra med frågårna gällande israelisk brott, som t.ex. muren som byggdes upp på palestinsk mark, eftersom Haagdomstolen satte press på Israels interna lag - HD.
Och även israelisk HD har dömt muren i Palestina, Michael! Visste du inte det..? :o)

Hampus Eckerman sa...

Som jag förstår det, G-punkt, är du uppretad på att Michael och Magnus i vanlig ordning vägrade använda källor och förbannad på att de inte tog reda på fakta. Dessutom lite smått störd på att min källa var lite äldre än du önskat.

Om någon har en senare källa är det naturligtvis ok att komma med den.

Hampus Eckerman sa...

Tog bort en kommentar där Michael, med ursäkten att han inte ville komma med personangrepp, gick till personangrepp mot en annan person på bloggen.

G. Tikotzinsky sa...

Källans ålder är avgörande när det gäller ett byggnadsprojekt som barriären. Jag skulle ju lika gärna kunna presentera en källa från 2001 - och vips! så fanns ingen barriär alls.

Bra källor med uppdaterade kartor över barriären är MoD eller UN. Bästa sättet att få ett grepp om hur det ser ut är att sätta sig i bilen och köra dit. Tyvärr har Hampus förvärvat en sned verklighetsbild genom sitt totalberoende på andrahandskällor, och ofta tredje- och fjärdehandskällor.

Hampus Eckerman sa...

Tack, G-punkt, för att du förklarade hur Michael och Magnus kunde förklara bort så stora delar av muren. De använde helt enkelt inga källor alls (förrutom några taffliga semesterbilder).

Förövrigt. Inlägg där du talar om mig istället för med mig tar jag i fortsättningen bort. Ha det bra!

G. Tikotzinsky sa...

Tilltal i tredje person i skrift är gängse bruk i akademisk diskurs. Men du har rätt, det är kanske bortslösad hövlighet på din blogg.

Du tycks ha misstolkat vad jag skrivit. Kritiken var riktad mot dig och ditt bruk av obsoleta källor för dina sifferuppgifter. Siffrorna du redovisade var relevanta år 2005, men är irrelevant år 2008.

Det är möjligt att Magnus använde förstahandskällor, eller andrahands, eller inga alls. Det får du diskutera med honom, inte med mig.

Hampus Eckerman sa...

Tilltal i tredje person må vara hövligt i akademisk diskurs, men garanterat inte i bloggvärlden. Där kallas det för direkt ohövligt.

En av dina specialiteter. Tyvärr hör källor uppenbarligen inte till dem. Där är du lika obsoltet som vanligt.

G. Tikotzinsky sa...

Där ser man vad kulturkrockar kan ställa till. Jag försöker vara hövlig i enlighet med internationellt accepterad etikett, och så blir du förolämpad.

Skulle JAG ha använt obsoleta källor!?? Jag har inte redovisat några som helst uppgifter, annat än att ta fram domstolsbeslutet som DU citerade.

Kritiken mot dig står fast. Du har redovisat sifferuppgifter från en tillförlitlig, men i det här fallet irrelevant källa. Jag tvivlar också på att du verkligen har läst domstolsbeslutets originaltext som du citerade.

Hampus Eckerman sa...

Exakt, G-punkt. Du har inte redovisat någon källa alls. Endast jag har gjort det. Sedan är du butter för att du ätit för mycket grinolin och du vill ha andra siffror istället.

Jo, jag är säker på att du accepterat din etikett själv i olika länder. Det är mycket du accepterar som ingen annan gör.

G. Tikotzinsky sa...

Hampus,
Jag har sagt att din källa är obsolet, inget annat. Det är ett omdömme, ingen sifferuppgift som kan tillskrivas en källa. Det är så med kartografiska uppgifter att de föråldras snabbt. Speciellt när det rör sig om ett projekt under byggnation.

Nu hör det ju också till saken att jag av ren hövlighet hjälpte dig en bit på traven och angav två databaser som har uppdaterade kartografiska uppgifter rörande barriären. Det är ganska onödigt att gräva i obsoleta domstolsutlåtanden för att hitta exakta beskrivningar av barriärens karaktär och sträckning.

Förresten - nu frågar jag direkt: Har du verkligen läst domstolsutlåtandet du citerade?

Hampus Eckerman sa...

G-punkt, nu börjar du bluddra. Tramsa. Har du inget att komma med själv gällande andra siffror är diskussionen härmed avslutad.

Rättshaveristiskt trams får ni hålla på er egen blogg.

G. Tikotzinsky sa...

Bäst så. Annars kanske du tvingas medge att du citerar källor du inte läst.

Hampus Eckerman sa...

Eller så får du slut på grinolin och slutar att tramsa dumheter. Fast oddsen är väl inte stora för det, det verkar du ju ta intravenöst för att hålla en tillräckligt fånig gnällighetsnivå.

y sa...

Michael, tyvärr skriver du ut det du blundar för. Både du och jag vet ju att Israel är det stycke land som löper mellan Jordanfloden och Medelhavet. Det finns bara en suveränitet på detta land, en valuta, en yttre gräns, en militärmakt, ett skattesystem, kort och gott ett land.
När du uttrycker din brist på empati med att "situationen i Israel är nämligen helt fantastiskt mycket bättre", då menar du väl knappast för de arabiska livsmedelshandlare du träffat eller dem du passerade på väg 6 vars ögon du inte kunde så bakom "staketet"?
Jag är tacksam för att du gläds åt att mina släktingar och vänner fått det bättre på rätt sida om staketet, men den medmänskliga värme som du visar får ett underligt sken inför likgiltigheten som du visar gentemot dem som råkar tillhöra fel folk.
Michael, min vän, att tycka synd om, och att tycka om är två väsenskilda känslor. Den som inte gråter av synd kan vara upprymd av hopp för dem som lider. Men den som inte gråter åt sin egen maktlöshet inför världens oförrättelser saknar empati.
Så Michael, ta dina bilder, fortsätt med din hashbara, dividera procent och titulera murar och stängsel. Men bespara mig din glädje om du inte är förmögen till sorg.

Ida D. sa...

Hampus: "Tog bort en kommentar där Michael, med ursäkten att han inte ville komma med personangrepp, gick till personangrepp mot en annan person på bloggen."

HAHAHAHAHA...!
Det ser jag som veckans citat"!