2008-01-14

9000 döda irakiska barn i månaden


För en dryg vecka sedan skrev jag om de irakiska barnen. Om hur de knappa matransonerna, nu lägre än under de värsta sanktionerna på Saddam Husseins tid, skördade offer bland iraks yngsta. Under de värsta sanktionsåren dog 5000 barn i månaden. Jag spekulerade i om det inte borde vara värre nu.

Det är inte roligt att få rätt. Enligt en ny rapport från UNICEF dör ungefär ett irakiskt barn var femte minut p.g.a kriget. Det ger nära niotusen döda irakiska barn i månaden. De dör av brist på hälsovård. Brist på vatten. Brist på hygien.


Över fyra miljoner irakier lever på flykt, en och en halv miljon av dem är barn. De har ingen tillgång till utbildning eller skydd. Sjuka och skadade dör de i hundratals p.g.a brist på allmän sjukvård. De dricker förorenat vatten och spädbarnsdiaréer skördar många offer. 80 stycken hjälporganisationer har tillsammans med OXFAM konstaterat att matbristen är värre än innan den amerikanska invasionen och ligger numera på samma nivå som Burundi, ett centralafrikanskt land som slitits sönder i inördeskrig. Svälten i Irak, en gång arabvärldens stolthet, är nu värre än i Uganda och Bolivia. Fyra miljoner irakier lever på mathjälp.

70% av alla irakier saknar fullständig tillgång till vatten och 80% saknar rening. Det har lett till epidemier som kolera vilket kan döda ett barn inom timmar. Cancerfrekvensen för barn har också gått upp, främst p.g.a det amerikanska bombarderandet av bomber med utarmat uran.

Utan kriget skulle dessa problem inte finnas.


Mer nyheter:

  • Vid ett simulerat krigsspel från år 2002, då Pentagon försökte utröna vad en konflikt med Iran i Hormuz-sundet skulle innebära, sänkted 16 stycken amerikanska krigsskepp, inklusive hangarfartyg och kryssare, av små iranska båtar och torpeder. Sedan dess är marinen mer nervösa gällande konflikter i Hormuz-sundet.

  • Den amerikanske CIA-chefen förklarade att Waterboarding måste räknas som tortyr - om den användes mot honom: "Om jag hade vatten som rann in genom min näsa, åh Gud, jag kan inte föreställa mig hur smärtsamt! Om det är tortyr enligt någon annans definition, för mig skulle det vara tortyr.

  • Oppositionen i Taiwan vann en jordskredsseger med sin politik om närmare kontakter med Kina.

  • Den ny regeringen på Marshallöarna vill öppna kontakter med Kina och vill kräva skadestånd från USA för de kärnvapenprov som genomfördes på öarna mellan 1946 och 1958 och som orsakade 150 gånger så stort nedfall som Tjernobyl.

  • Israels premiärminister förklarade att det var en skam att inget gjorts för att avveckla de mindre "olagliga" bosättningarna på Västbanken. Därefter gjorde han ingenting för att avveckla dem och de större bosättningarna såg han inget skamligt i.

2 kommentarer:

Ida D. sa...

Hampus!
Snälla...
Jag sa till dig tidigare att du borde varna för känsliga bilder...
Att t.ex. lägga bild liksom länk och varna att bilder är otäcka...

Uhhh...

Depriminerande att läsa alla dessa uppgifter som du skrev, men ändå måste vi se sanningen som den är.
Vi kan inte blunda heller.
Skamligt.

Hampus Eckerman sa...

Oj, förlåt!

Kände bara att det kan löna sig att få de bilder som aldrig visas här i väst. Lät faktiskt bli att visa de värsta bilderna.

Ska komma ihåg att varna nästa gång.