2008-02-04

Ännu en blog stängd efter trakasserier...

Läser på Forum för Frihet att bloggen ska läggas ner:

"En del Palestina-vänner tyckte vi hade ”vridna åsikter” och blev istället vänner med extrema sionister (!) Ja, otroligt, men sant! Bättre sagt tragikomiskt! [...] Hur som helst, tillslut blev man knäckt, ledsen, sårad, sviken av alla möjliga sidor och framför allt enormt besviken.
Toppen av isberget var att man även hackade vår mail, något som tog över en timme att återställa med hjälp av antivirusprogram, nämligen att förstöra ”spion – programmet” i vår mail."

Oavsett detta är det givetvis en tragisk händelse när en bloggare slutar för att han/hon känner sig trakasserad. När Ida, som skriver i bloggen, vågade kritisera den person som använde Carl Bildts blogg för att förespråka folkmord på alla palestinier fick hon utstå hotfulla samtal hem av någon som tagit reda på hennes telefonnummer. Så fort jag själv startade en blog var det andra som försökte få tag på mitt.

Så är det tyvärr om man är kritisk till Israel eller önskar att palestinierna ska överleva som folk. Herman Lindqvist skrev en gång:

"Under min egen drygt trettioåriga erfarenhet av konflikten har jag gång på gång fått uppleva hur nästan alla svenska journalister, politiker och vanliga turister som kommer för att studera problemen från bägge sidor mycket snart chockeras av den israeliska arrogansen och rasismen mot araberna.
Få vågar eller orkar skriva detta då de kommer hem, för de som gör det blir omedelbart giftbesprutade av mäktiga och inflytelserika pro-israeliska lobbygrupper. Då är det bekvämare att tiga."

Det är givetvis andra bloggare som drabbats av detta. En bloggare jag känner till vågar inte längre pinga sina inlägg för att slippa de avskyvärda trakasserier hon drabbades av. En annan bloggare den andra sidan Israel-konflikten tog en paus en stor del av sommaren för att vila ut. Som vanligt är det mest kvinnor man tycks ge sig på, än värre tycks det vara om de är utlänningar eller muslimer.

Vad som är än dystrare för Ida är också att hennes önskan att föra dialog gjort att vissa andra sett ner på henne, anklagat henne för att vara vänner med sionisterna. Trots att hon själv till mig sagt att det vore som att anklaga henne för att vara vän med Radovan Karadic, just nu efterlyst för folkmord. Knappast en av Idas vänner.

Liksom många andra rörelser finns det ibland en tendens till att bli för rätttrogen. Kommunisterna hade det förrut och det gav då upphov till bokstavssjukan. Nyliberalerna har det idag och sitter mest och bankar sina huvuden ihop för att se vem som är mest troende "liberal", mest för ekonomiska friheter och vem som har snyggast sponsrade tankesmedjan. Tyvärr verkar det delvis finnas också inom palestinarörelsen. Varje önskan att föra dialog ses med stark skepsis. Fördömanden kommer, delvis liknande sionisternas tendens att skrika "antisemit" varje gång någon inte är tillräckligt dyrkande av Israel eller hatisk mot palestinierna.

Forum för Frihet läggs alltså ner nu. Förhoppningsvis kommer bloggen upp igen senare efter en paus tills tankarna och funderingarna fallit på plats.

Det är i alla fall min önskning.

5 kommentarer:

Amnon Lee Israeli sa...

Hampus, jag tror inte att dem som trakasserar tillhör någon grupp eller är organiserad ,de flesta är individer med små hjärnor och ibland utan hjärna ,det är tragiks att man som Ida ska uppleva sån efter allt vad hon har varit med om ,jag hoppas att hon kommer och få den backup hon behöver och ladda om ,och vi snart kommer att läsa hennes inlägg igen inshallla ,
mvh amnon

Hampus Eckerman sa...

Även om jag vet att några är organiserade, så tror jag som dig att de flesta bara är individer, inte bara med små hjärnor utan snarare också med små hjärtan. Och utan tvekan finns det flera personer som bara sett chansen att hoppa på någon på nätet.

Det verkar det tyvärr alltid finnas.

Nalle sa...

Hampus, Amnon,

Håller med Er bägge, tragiskt att FFF läggs ned och skrämmande att den typen av människor som orsakat nedläggningen överhuvudtaget för sin talan på ett så pass slagkraftigt fält som internet. Visst har alla rätt till sin egen åsikt, men trots allt finns det gränser och ramar inom vilka man bör hålla sig! Det mest skrämmande hos dem personer som trakasserar bloggare ser jag som den totala avsaknaden av empati, läskigt nog verkar dem totalt amputerade från all humanitär medkänsla för sina medmänniskor!

Men, tror att även dessa människor en dag ska vakna, framförallt hoppas vi att FFF snart är tillbaka för att återigen ta upp kampen för mänskliga rättigheter! En kamp som aldrig får dö!

/Fridens!
Nalle

Selberg-Zaib sa...

Tack för stödet kära Hampus!

Bloggen ska ingenstans och inte Ida heller...hon behöver en paus, för mycket hat omkring...en detox är vad hon behöver!

Galaxa sa...

Bra att du och många andra märkt att fördömande finns även bland de s.k. palestinavännerna. Men vem behöver fiender när man har sådana vänner? Jag tycker att alla ska ta bort sina länkar till de som trakasserat Ida D. De förtjänar inte att respekteras, trots de fall där man kanske delar deras åsikter, när de så kategoriskt rackar ner på meningsmotståndare, oavsett deras argument. De är rent ondsinta skulle jag vilja säga och tycks lida av svår megalomani. Dialog finns inte ens med på kartan! "Små hjärtan" - ja, det är rentav värre än "små hjärnor"! Och speciellt plågsamt blir det när den med det lilla hjärtat har alt. tror sig ha inflytande över bloggvärlden.