2008-02-24

Turkmenistan och kackerlackan

Turkmenistans tidigare diktator är, som jag tidigare konstaterat, en av de mest egotrippade diktatorer som någonsin existerat. Här ger han Nord-Koreas Kim Jong-Il en match för pengarna.

Han döpte om sig själv till Turkmenbashi, Alla Turkmeners Fader. Han beställde guldstatyer av sig själv. Och som det inte vore nog har döpte han om månaden April efter sin mor och Januari efter sig själv.

Nu skriver tidningen The Guardian om den nye diktatorns, Berdymukhammedov, knäppryck:

"För tittarna på Turkmenistans populära kvällssända nyhetsprogram Vatan var det ännu en rutinbulletin. Men när nyhetsläsaren började klockan 9-sändningen kunde tittarna i det centralasiatiska landet se något ovanligt som kröp längs med studiobordet: en stor brun kackerlacka.

Kackerlackan lyckades ta ett helt varv över bordet, uppenbarligen oförmärkt, innan den försvann. Hela programmet, komplett med kackerlacka, upprepades klockan 11 den kvällen."

Ett roligt litet inslag kan tyckas, om än lite pinsamt för de inblandade. Enligt diktatorn sårade det dock hela nationen. Omedelbart lät han sparka 30 personer på TV-stationen. Det var både journalister, tekniker, regissörer, kameramän och tekniker. Om inte annat så drabbades i alla fall färre än då den förre diktatorn aldrig fick sin nyårshälsning uppläst i TV för att teknikerna var för fulla.

3 kommentarer:

Nom-de-Guerre sa...

Härlig anekdot från en västallierad Tintinstat. Turkmenbashi har varit död ett tag, den här nye diktatorn är hans efterträdare! Om han skiljer sig från alla turkmeners fader till annat sätt än namnet är för mig oklart ;)

Röde Condoren sa...

När skedde detta? Jag undrar eftersom den nuvarande presidenten (diktatorn) heter Gurbanguly Berdymukhammedov.

Hampus Eckerman sa...

Kackerlacksbiten stod i Guardian för två dagars sedan, gällde alltså den nye presidenten. Ska modifiera min text.