2008-02-28

Amerikanska och ryska krigsfartyg samtidigt mot Libanon och Syrien?

Både Jinge och Rawia tipsar mig om att det amerikanska krigsfartyget USS Cole är på väg mot Libanon för att "visa stöd för regeringen" mot libanons folk. Det gör mig extremt orolig med tanke på de analyser jag läst i olika tidningar den senaste tiden.

Samtliga tidningar, även de israeliska, har berättat om att den israeliska armén nu laddat upp inför ett nytt krig i Libanon. Israelerna har aldrig kunnat acceptera en förlust. När de drevs ut ur Libanon försökte de igen år 2006. Än en gång drevs de undan med svansen mellan benen.

Problemet för Israel är inte bara att de misslyckats med att själva slå ut Hizb'Allah. Det är också att George Bushs presidentperiod börjar löpa mot sitt slut och med den en kanske chansen att gå till ny attack. Vad analytiker har nämnt är att strategin nu kan vara skapa kaos i Libanon. Ett kaos kan tvinga en senare president att bli inblandad i en konflikt, även om de själva inte skulle vilja.

Ett uppstartande av inbördeskriget kan också binda upp Hizbollah i en egen konflikt samtidigt som det kan ge amerikansk militär en ursäkt att gå till angrepp vid ett senare tillfälle, även om de knappast är ivriga efter tidigare års förluster. Framförallt hindrar det all demokratisering av Libanon vilket är vad man vill undvika genom att vägra folkräkningar eller en mer rättvis fördelning av valkretsarna.

Ett amerikanskt krigsfartyg på väg mot libanon bådar inte gott i detta, även om det självt kanske inte kommer att blanda sig i annat än som ett hot. Utan tvekan är detta också ett sätt att försöka balansera den ryska närvaron som nu håller på att byggas upp i Syrien, som jag tidigare skrivit om. Det är knappast en slump att det amerikanska krigsfartyget är påväg mot Libanon exakt samtidigt som ett ryskt redan är på väg mot Syrien.

Intressant är också att fartyget beordrades till Libanon på direkt order av George Bush. Samtidigt har ytterligare ett fartyg, USS Nassau, också beordrats mot Libanon, officiellt för att "kanske ersätta" USS Cole.

Kanske är det bara ett försök att visa stöd vid ett okonstitutionellt och framtvingandet val av en ny president, vilket Libanon misslyckats med över femton gånger. Eller en utpressning för att få igenom de kraftiga privatiseringar och uppsägningar i offentlig sektor som Libanons regering försökt få igenom utan godkänd majoritet.

Oavsett vilket, det bådar inte gott för Libanons folk.

Inga kommentarer: