2008-02-26

Och Afghanistans kvinnor fortsätter lida...

The Independent skriver om en ny rapport gällande kvinnornas situation i Afghanistan:

"Utnötande fattigdom och det eskalerande kriget driver ett ökande antal afghanska familjer att sälja sina döttrar till tvångsäktenskap.

Flickor så unga som sex blir gifta in till ett liv av slaveri och våldtäkter, ofta från flera familjemedlemar i deras nya släkt. Förbjudna att se sina egna föräldrar eller syskon , är de också förbjudna att gå till skolan. Med litet erkännande av det olagliga i deras situation eller någon effektiv utväg drivs många offer till självantändning - att bränna sig själv till döds - eller kraftiga skador mot sig själv."

Enligt rapporten har kvinnorna det nu värre än någonsin, sex år efter den amerikanska invasionen. Trots nya lagar, som aldrig efterföljs, klagar 87% av kvinnorna på hur de blir attacekrade, ofta i hemmet och ofta sexuelt. 60% av äktenskapen är påtvingade, 57% av brudarna är minderåriga, analfabetismen ligger på 88% bland kvinnor. En barnfru kan ge upp till 30 000 kronor eller tre årslöner för en arbetare.

Som om inte det vore nog arresterades nyligen en reporter för att han laddat ner artiklar från internet om kvinnors rättigheter. Officiellt är han dömd till döden för att ha spridit en artikel som förolämpat Islam, men enligt honom själv hade han endast laddat ned en artikel som ifrågasatte varför månggifte var tillåtet för män, men inte för kvinnor.

Samtidigt rapporterar Washington Post om hur NATO:s krig går bakåt efter att de råkar på förvånansvärt kraftigt motstånd från talibanerna:

"Nu förstår holländarna var som hände. Samtidigt som soldaterna trodde de hade vunnit stöd från den lokala befolkningen hade talibanerna i hemlighet återvänt för att återta Deh Rawood, hemdistriktet för gruppens ärade ledare, Mohammad Omar. Det tog endast några få månader för talibanerna att underminera nära sex års underrättelsearbete gjort av amerikanska styrkor och nära två års goodwill-ansträngningar från de holländska soldaterna."

USA fortsätter dock att bygga ut de baser som en gång påstods vara temporära. Idag finns tre gånger så många soldater på plats som för fyra år sedan då talibanerna ansågs som besegrade.Mer nyheter:

  • Enligt Rysslands utrikesminister skulle hela världen erkänna ett Palestina om de utropade sin självständighet. Abbas är dock inte intresserad eftersom en demokratisk Palestinsk stat knappast skulle välja honom.


  • NY Times skriver om varför Kosovo är så viktigt för serberna.

12 kommentarer:

Ida D. sa...

"The meaning of the Kosovo Province to Serbs is neatly encapsulated in phrases like “ancestral heartland” that do little to capture its depth and centrality as a symbol of national pride"...!

Ja! Exakt!
Därför skrev jag artikel om historien som gick nästan till dinosauierna.
Jag vet väl mitt folk, Hampus och jag har vuxit upp med termen "Kosovo, serbiernas vagga".
På min blogg skrev man att serbernas första kungarike var i Kosovo (!) Självklart lögn.
Serbernas första kungariket var mitt i Serbien, nära floden Raska, nära dagens stad Novi Pazar, område som heter idag Sandzak, där jag själv är född och har vuxit upp..! Mitt i Serbien! :o) Tänk bara.
Sen talar man om serber som fick springa runt om Kosovo 500 e.K. medan i själva serbisk historia står att serberna kom på Balkan mellan 6-700 e.K.

Man är alltså lärd att Kosovo är vagga i alla fall, hjärta av serbisk identitet, etc. Skit snack.
Det är skit snack, som pumpade man folket hela tiden med bara pga territorium, makt, naturresurser och billig arbets kraft - Kosovoalbaner som fick jobba i gruvor.
Serbisk historia finns i Kosovo, visst, och den är viktig. Självklart, men jag tycker att man har överdrivit med det som sin EN ENDA ARGUMENT att ha det här landet. Vad ska man annars säga om man inte pekar ut Kosovo som sitt "heliga landet"..? (Där fick man bygga upp sina städer från 12-1300-talet) och där man förlorade krig mot osmanerna precis som Ungen, bulgarer och andra nationer. Alla borde säga i så fall att Kosovo är deras helliga historiska platsen & viktig del av identitet.

Hampus Eckerman sa...

Ida, all nationalism bygger på myter och vad man väljer att identifiera sig med. Självklart också den serbiska. Engelsmännen skulle bete sig likadant om de blev av med Hastings därifrån de slängde ut vikingarna, USA med Alamo från vilket de slängde ut mexicanerna, etc. Serbernas emotionella ankring till Kosovo bygger på att det är där de utkämpade det slag som räddade Europa åt kristendomen. Oavsett om det finns det minsta sanning i det eller inte.

Alla länder har sina nationella myter. Det har inget att göra med kall historia. Och den som försöker framföra argument gällande detta kommer givetvis gå i bet.

Rawia Morra sa...

Såg för inte så länge sen något som var ännu värre:

Afghanska kvinnor som arbetar med mattvävning och annat ger sina bebisar små saker att suga på! Det dämpar hungern och får barnen att sova, lugna sig, sluta skrika och gråta, allt som en bebis behöver göra när den inte mår bra.

Vad det bestod av? Opium. Vid t sex årsåldern är barnen fullfjädrade knarkare!

Hampus Eckerman sa...

Rasia, jag läste boken "The Politics of Heroin in South-East Asia" förra året. Den började med de stora opiumkrigen och fortsatte fram till det då pågående Vietnam-kriget. Hela första upplagan köptes upp och förstördes av USA.

Jag minns hur att opium användes på ett liknande sätt i Kina, innan man med fasa insåg att en hel generation höll på att gå förlorad. Folk var inte längre kapabla att studera, att jobba. Mer och mer tydligt blir det över hur opium börjar användas även av lokalbefolkningen istället för att bara säljas.

Viktigt är att komma ihåg hur mycket högre kvalitén av opiumet är i Afghanistan, liksom i Syd-Ost Asien. Helt outspädd ger rökopium samma effekt som intravenöst opium här. De säger en hel del om hur beroende barnen kan bli.

Jag träffade några australiensiska soldater som slagits i Afghanistan i somras och frågade dem om hur vanligt det var med opium bland de allierades soldater. De sa att de inte kände till några stora såna problem och de verkade trovärdiga. Men jag undrar om det inte finns några dolda skandaler här som kommer att komma fram senare.

Om lokalbefolkningen kan tjäna pengar på att sälja knark till soldater kommer de givetvis att göra det. Och utan tvekan är soldaterna en bra metod att transportera knarket till andra delar av världen. Under Vietnam-kriget gjorde man det i likkistorna för de dödade soldaterna.

Anonym sa...

Ni vet väl varför Afghanistan var först ut att erkänna den nya albanska staten? För att de tjänar miljarder dollar årligen på knarkhandel med maffian i den nya albanska staten...

Hampus Eckerman sa...

USA ville naturligtvis att Afghanistan skulle erkänna Kosovo och ville inte vara först själva. Så det fanns aldrig några tvivel om ett erkännande.

Men nog går mycket av opiumtraffiken från Afghanistan via Kosovo. Den kosovo albanska guerillan KLA blev ju delvis sponsrad av olika knarkbaroner.

Anonym sa...

Men är det ändå inte fantastiskt att den nya albanska staten, efter nästan tio är av FN-NATO-EU-styre är ett av de viktigaste geografiska områdena för organiserad brottslighet, då främst knark- och människohandel. Och samtidigt har folket lidit. I TV-reportage efter TV-reportage såg vi hur illa det är och albaner klagade på arbetslöshet och fattigdom. Och värst var att de anklagade sebrna för sitt lidande - trots att de inte haft något med styret av Kosovo att göra sedan 1999. Ungefär som när tyskarna anklagade judarna för allt ont på 1930-talet.

NATO-FN-EU-styret ledde till mer lidande för albanerna i Kosovo än de någonsin tidigare i historien genomlidit...

Anonym sa...

Hampus: vart får man tag i "The Politics of Heroin in South-East Asia"? Har sett bra recensioner på nätet, men det verkar finnas bara beg böcker till försäljning.

Hampus Eckerman sa...

Som du säger, den gamla boken går mest att köpa begagnad nu. Det beror på att det kommit en ny version som heter "The Politics of Heroin: CIA Complicity in the Global Drug Trade". Jag har inte läst den nya boken, men den ska vara hyfsat uppdaterad, även om den fortfarande mest handlar om syd-ost asien. Går att köpa på Amazon /(klicka på länken).

Anonym sa...

Hampus: "Om lokalbefolkningen kan tjäna pengar på att sälja knark till soldater kommer de givetvis att göra det."

- Det låter nästan som om du tror att knakhandeln sker lokalt på egna initiativ, att den inte styrs av maffia i Afghanistan, som den gör i övriga världen? Det låter lite naivt, det du skriver.

Givetvis är knakhandeln lika hårt styrd i Afghnistan som i New York eller Stockholm. Ingen familj kan givetvis sälja lite knark till en soldat, som levebröd, utan att göra det ostraffat...

Hampus Eckerman sa...

Jag är inte det minsta naiv, i praktiken var det så det fungerade i Vietnam. Karteller styrde odlingen, men driftiga människor i lokalbefolkningen slöt kontakter med soldater. De sålde knark över taggtråden i baserna (kanske omöjligt nu) och till soldater de mötte på deras uppdrag eller på fritiden.

För även maffiaorganisationerna är en del av den lokala befolkningen och använder sig av dem i försäljning. Jag tror nog att de som lyckas sälja till utlänningar snarare beröms än straffas. Utlänneringar styr dock med största säkert smugglingen.

Galaxa sa...

Jamen, nu har ju Prins Harry av Storbrittanien varit i Afghanistan och då måste det väl blivit lite bättre ordning... ;( Fast han fick visst åka hem i dagarna!

Fruktanvärt med opium till små barn! Brännvinsklutar i forna dagars svenska bondesamhälle var väl kanske inte särskilt mycket bättre. Då måste man vara desperat eller okunnig, för det väl få mödrar som för ros skull gör sitt barn till missbrukare.