2008-02-04

Varför motståndsrörelser finns

Rawia Morras blog skrev signaturen Nadia igår en av de enklaste och smartaste sammanfattningarna av varför motståndsrörelser finns, både i Irak, Palestina och i andra länder:

"Vi har ju flera fall bara från USA där en person som förlorat sitt arbete dagen efter går tillbaka dödar personal och sedan sig själv. Detta bara genom att ha förlorat sitt arbete och man ansett att man blivit orättvist behandlad 1 gång. Så självklart ska vi inte förvånas över att andra människor reagerar på liknande sätt om de våldtagits, deras män, barn dödats och det sett hur deras egen liv och andra krossas om och om igen år efter år.

11 september var det många amerikaner som anslöt sig till armen. Med argument att man vill hämnas för det oskyldigt döda. Andra valde att ansluta sig till fredligare sätt att få fred på jorden. Man hade alternativ, framför allt hade de människor som tar till våld som lösning funnit en väg för att på “lagligt” sätt (join the US army) döda andra människor för att stilla deras sorg, ilska och hämnd begär. Att Irak inte hade något med 11 september brydde man sig inte om man ville hämnas. Vilket betyder att oskyldiga Irakier fick offras.

Tusentals Irakier har blivit dödade av ett krig som det inte fanns någon anledning att starta i deras land. Vem vänder sig alla dessa Irakier till när de känner precis som amerikanarna gjorde? Man vill ge igen, man vill hämnas sina käraste död? Amerikanarna vände sig till sin regering men vad gör man om de är ens egen regerings miliser som torterar och dödar på öppen gata också? Självklart blir det vi ser i Irak idag. Att ingen i politisk ställning har tillgång till någon med förnuft att ha förutsett detta tvivlar jag på. Därför är jag helt övertygad om att vad vi ser i Irak i dag är precis vad krigsherrarna i väst och gröna zonen vill ha."


4 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Och så dessa satans bilder! När man ser dem undrar man över att så få irakier blir galna!

Hampus Eckerman sa...

Framförallt undrar man om de som stödjer kriget inte måste vara galna.

Matsism sa...

Att de som stödjer kriget är galna vet vi redan. Frågan är hur galna de Plaestinier, Irakier och Afghaner blir efter alla dessa år av förnedring.

Ida D. sa...

Fråga inte Matsism...
Dom är redan "galna" av all förnedring. Det behövs bara lite att komma till toppen av isberget och att även mest fredliga muslimer blir desperata och vasinniga ...