2008-02-15

Ny film om Katyn-massakern

Dagens Nyheter skriver om en ny film gällande Katyn-massakern, den sovjetiska massakern på polska officerare under 2:a världskriget som då skyldes på nazisterna. Åke Sandin har skrivit om filmen tidigare:

"Under decennier var den officiella polska och ryska förklaringen att han och tusentals andra dödades av tyskarna.


Den av svenska journalister som vet mest om Polen är Kjell Albin Abrahamson, som bland annat skrivit den läsvärda boken ”Diamant i aska” (1996). I Sveriges Radios utmärkta P 1 i måndags berättade han om Wajda och Katyn. Han uppgav att i början av andra världskriget dödades i Katyn 20 000 polska officerare med nackskott av Sovjetunionens hemliga polis.

Jo, numera påstår också ryska historiker att den polska elit som 1939 tillfångatogs av Röda armén året efter mördades av sovjetiska NKVD. Men i Katyn var det ungefär 4 200 som miste livet, inte 20 000. Fast uppåt 10 000 polacker i två andra fångläger, Starobielsk och Ostaschkow, dödades också. Likräkning – eller body count som det heter på nysvenska — överdriver ofta. Det påstods till exempel under lång tid att man i Sovjet några år före Katyn med nackskott hade dödat miljoner icke önskvärda människor. Numera räknar historikerna med att ungefär 600 000 avrättades under utrensningarna i Sovjet 1937-38, medan ännu flera hamnade i Gulags många läger."

Läs hela Åkes krönika här!

Inga kommentarer: