2008-02-06

Amerikanskt och brittiskt internet-sabotage mot Iran?

Minst fyra internetkablar till Mellanöstern har förstörts på senaste tid, dock ingen som drabbat Irak eller Israel. Igår gick en fjärde undervattens kabel till sönder till Qatar och Förenade Arabemiraten. Iran hade därför en tillfällig internetdöd. Iran hade år 2005 nära 7.5 miljoner internetanvändare.

Detta har tvingat den nya iranska oljebörsen att skjuta upp sin lansering, tidigare datum var satt till förra veckan. Källor säger till MSN:

"Att kapa dessa kablar kan påverka Irans möjlighet att försvara sig, eftersom kommunikation är extremt viktigt vid varje militärt agerande."

Nu är Iran uppkopplat igen, men all trafik passerar via Storbritannien och USA, USA i sig kontrollerar 13 av de primära routrarna. Det innebär att Irans internettraffik nu avlyssnas av det anglosaxiska spionprogrammet ECHELON vars uppgift är att avlyssna och analysera internettraffik. I boken "Blind Man's Bluff: The Untold Story of American Submarine Espionage" beskrivshur amerikanska marinen utför undervattensmanövrar för att kapa kablar eller avlyssna dem genom särskilt uppbyggda luftslussar.

USA har också beslutat om ett nytt program för att ge den israeliska militären ytterligare 30 miljarder dollar, 194 miljarder svenska kronor, fram till år 2018. Detta är utöver det vanliga biståndet till landet. Israel fortsätter också att hetsa mot Iran genom att påstå att landet "kommer att ha kärnvapen inom tre år". Det har de sagt varje år sedan 1992.

Indien hjälper också Israel att skjuta upp en ny spionsattellit som ska användas för att spionera på Iran. DPA skriver:

"Säkerhetsanalytiker har sagt att den israeliska satelliten Tecsar, också känd som Polaris, skulle hjälpa till att öka övervakningen av Iran och har ändrat den strategiska balansen med det landet."


5 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Är det så? Jag har verkligen försökt förstå vad det är frågan om. Herre Gud!

Hampus Eckerman sa...

Att två av kablarna skulle gå kan vara en olycka. Tre kablar gör det mindre troligt, fyra kablar måste i princip vara avsikt.

"To lose one parent, Mr Worthing, may be regarded as a misfortune; to lose both looks like carelessness."

/Oscar Wilde

Nalle sa...

Enligt Tv4 text, hade CIA så sent som i fjol konstaterat att Iran inte längre hade kärnvapen.
Med tanke på den info känns det glasklart att Israels anklagelse gentemot Iran är helt tagen ur luften, med andra ord, troligtvis enbart ett sätt för Israel att provocera samt ta omvärldens fokus från den nu så känsliga situationen i Gaza!

/Nalle

Hampus Eckerman sa...

Du menar inte längre hade ett kärnvapenprogram antar jag. Och enligt ryssarna har de aldrig någonsin haft något.

Inte bara en fråga om Gaza dock, kan de få stärkta sanktioner mot Iran stärker genast Israels ställning i regionen.

Nalle sa...

Ja, givetvis menar jag kärnvapenprogram ;) Annars hade läget varit betydligt mycket allvarligare för länge sedan!

Givetvis är det så att utspelet har den inverkan, Israel gör allt man kan för att svärta ned sina arabiska grannar medans USA slussar in ännu mer pengar till Israel för att bygga ännu större arsenal, helt enkelt skrämmande! Man behöver inga större mattematik kunskaper för att räkna ut vad summan av kardemumman tillslut kan bli av allt detta!

Ps: kommenterar dina klipp med Ernst Hugo här när jag ändå skriver: Fantastiska! han är en saknad filur :) En legend man aldrig skall glömma, framförallt en röst från barndomen man alltid skall bära med sig! :)

/Nalle