2008-02-07

Mer sabotage av Mellanösterns internettrafik

Igår skrev jag om hur fyra internetkablar till Mellanöstern kapats vilket lett till att Iran delvis drabbats av internetskugga. Idag kan jag konstatera att det dubbla antalet kabelbrott verka ha skett. Läser man nyhetsartiklarna kan få fram följande kabelbrott:

1) 1 kabelbrott vid Penang, Malaysia
2) 2 kabelbrott vid Alexandria, Egypten
3) 1 kabelbrott vid Dubai, Persiska Gulfen
4) 1 kabelbrott vid Bandar Abbas, Iran, Persiska Gulfen
5) 1 kabelbrott vid Marseille, Frankrike (möjligtvis förväxling med ett vid Alexandria)
6) 1 kabelbrott mellan Qatar och Förenade Arab Emiraten, Persiska Gulfen
7) 1 orapporterat kabelbrott från 23:e januari

En bra rapport om påverkan efter kabelbrotten finns här.

Egypten har uteslutit att deras kabelbrott kan vara bero på skeppstrafik:

"[Transport]ministeriets kommitté har gått igenom film från 12 timmar innan och 12 timmar efter kabelbrotten och inga skepp seglade i farvattnen. [...] Området är markerat på kartorna som en förbjuden zon och vi kan därför bortse från möjligheten att skadorna på kablarna åstadkommits av skepp."

Detta har påverkat 1.7 miljoner användare i Förenade Arab Emiraten, 60 miljoner i Indien, 12 miljoner i Pakistan, 6 miljoner i Egypten och 4.7 miljoner i Saudi-Arabien och ännu fler i länderna omkring. Även telefontrafik har påverkats. Inget fel har ännu nämnts och ingen kabel har lagats.

Pentagon har tidigare talat om internet som ett fientligt "vapensystem" i sin Information Operations Roadmap (sid 13). På sid 6 står det:

"Vi måste bekämpa Nätet. DoD [Department of Defense] bygger en informationscentrerad styrka. Nätverket är i ökande grad ett gravitationscenter och Departementet måste "bekämpa nätet."

Rapporten gör också klart krigsföring om nätet också är en fråga om att utöva "globalt ledarskap" och att kontrollera handeln (sid 51):

"Kontroll över rymd och cyberrymd. På samma sätt som kontroll över haven - och skyddet av internationell handel - definierade globala makter i forntiden, kommer kontrollen över de nya "internationella gemensamheterna" bli en nyckel till världsmakt i framtiden. Ett Amerika oförmöget att skydda sina intressen eller de för dess allierade i rymden av "infosfären" kommer få det svårt att utöva globalt politiskt ledarskap."

Detta blir extra illavarslande efterom den iranska oljebörsen egentligen skulle ha lanserats nästa vecka. Att nästan hela Irans internettraffik samtidigt sänks kan tyckas som mer än en slump, särskilt som minst åtta kabelbrott skett kring Mellanöstern och den muslimska världen.

Det är inte bara Iran som vill tävla med USA med hjälp av sin oljebörs. Förenade Arab Emimeraten, Saudi-Arabien, Kuwait, Qatar och Bahrain har nu börjat anpassa sina valutor till varandra. Målet är en gemesam valutaunion till år 2010. I samband med detta kommer antagligen dollarn att nedvärderas.

USA har tidigare utfört operationer på undervattenskablar, redan på 70-talet använde man metoden för att avlyssna ryska kommunikationer. En kabel kapades mellan den Sovjetiska stilla havsflottans högkvarter vid Vladivostok och ubåtsbasen vid Petropavlovsk. Det är alltså inte främmande om en liknande manöver skedde nu, framförallt för att få datortrafiken i Mellanöstern att operera under det amerikanska avlyssningssystemet ECHELON.

Avlyssningsutrustning för undervattensbruk använd vid operation Ivy Bell


Mer nyheter:

  • Syd-Afrika protesterar mot sanktionsplanerna mot Iran, undrar varför det är en sådan hast när en ny IAEA-rapport väntas redan den 20:e februari.

  • Storbritanniens biståndsprojekt i Afghanistan är totalt misslyckade enligt Senlis Council: "DFID [Department for International Development] i Helmand [Provins i Afghanistan] är dysfunktionella, totalt dysfunktionella. I grunden borde det läggas ned och dess budget gå till armén där det kanske bättre kan ge något stöd".

  • FN:s tortyrexpert fördömer USA:s användande av vattentortyr: "Det är absolut oacceptabelt enligt internationella lag för mänskliga rättigheter. Tiden har kommit för regeringen att verkligen erkänna att de gjort något fel och att de slutar att försöka försvara vad som är oförsvarbart".

  • Iraks parlament verkar inte vilja godkänna den av USA skrivna nya oljelagen, så den USA tillsatta regeringen har börjat förhandla med utländska oljebolag om olagliga kontrakt.

  • USA vill införa tankepolis som ska kontrollera att folk inte tänker felaktiga saker. Senaten tar just nu ställning till en lag som ska förbjuda följande: "Våldsam radikalisering: Termen 'våldsam radikalisering' betyder den process av att anta eller förespråka ett extremistiskt trosystem av skälet att möjliggöra ideologiskt baserat våld för att föra fram politisk, religiös eller social förändring". Kritiker menar att denna gummiparagraf skulle användas för att förbjuda stöd till FN:s fredstrupper, Irak-kriget eller motstånd till invasion.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hahahahha bra skrivet:)

Hampus Eckerman sa...

Tackar. :)

Anonym sa...

Nu jag ännu mer förb****d på USAs utrikespolitik.
Klart som korvspad att USA har med detta att göra. De är livrädda för rika gulfstater och skyller sedan själva allt sitt agerande på, att det är med Guds vilja!
Värre än islamister ju.

Anonym sa...

Tack för all info Hampus!

Hampus Eckerman sa...

Vassego!