2008-02-22

Vilka stater erkänner Kosovo?

Idag har jag suttit och roat mig med att försöka sammanställa en lista över vilka länder som erkänner, inte erkänner eller avvaktar om Kosovo. Ni har den här.

Erkänt eller tänker erkänna:

USA (Afghanistan), USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Turkiet, Sverige, Taiwan, Australien, Italien, Albanien, Österrike, Danmark, Belgien, Finland, Poland, Estland, Litauen, Lettland

Erkänner ej eller planerar inte att erkänna:

Slovakien, Georgien, Nya Zealand, Rumänien, Cypern, Venezuela, Bosnien, Ryssland, Spanien, Serbien, Kina, Indonesien, Sri Lanka, Moldavien, Makedonien, Grekland

Ej bestämt:

Norge, Israel, Malta, Portugal, Bulgarien, Japan, Holland, Ungern, Kroatien

(snälla, hittar ni fler länder eller en bra sammanställning, skriv en kommentar så jag kan uppdatera listan. Skicka med länk då)

Tittar man snabbt på listan kan man konstatera detta. Länder i väst eller västallierade, ofta knutna till NATO tenderar att erkänna Kosovo såvida de inte har egna minoritetsproblem. Länder i öst, ofta knutna till Ryssland, eller med egna minoritetsproblem tenderar att inte erkänna Kosovo. Och sen givetvis de som slits mellan allianser, minoritetsproblem eller viljan att inte stöta sig med någon.

Turkiet förvånar här genom att erkänna Kosovo trots sin historiska konflikt kring kurdistan, men med ottomanska rikets historia kanske det inte är så förvånande ändå. Märkbart är också hur tyst det är både från Afrika, Mellanöstern och Asien.

I grund och botten är detta endast en fortsättning på det Kalla Kriget, även om det finns de som påstår att de faktiskt tog slut. Ett av amerikas största basläger, Camp Bondsteel, finns i Kosovo och den har bl.a använts för att olagligt hålla fångar från USA:s olika krig i världen. Europarådets sändebud har kallat basen för "en mindre version av Guantanamo". Basen tar upp 360 000 kvadratmeter och används även av svensk militär vilket kan ha påverkat Sveriges erkännande av Kosovo. Ryssland är givetvis tveksam till att USA:s militärabaser flyttar allt närmare och närmare och motsätter sig därför ett erkännande av Kosovo.

Camp Bondsteel i KosovoAndra bloggar om Kosovo: Svensson, Jinge, UUAA Radio och Adrian Kaba.

Tidigare inlägg om Kosovo: här, här och här.

Uppdaterat 2008-02-22: Wikipedia har en bra lista på detta. Tack, Daniel Eriksson, för tipset. Förhoppningsvis slipper jag uppdatera själv nu.

17 kommentarer:

Daniel Eriksson sa...

Wikipedia har också en lista. Deras illustration liknar onekligen en politisk karta från 80-talet.

balkan sa...

hej hampus
Den makedonska regerins uttalanda om Kosovas självständighete lyder så här: vi ska handla i EU linje.

Ida D. sa...

Det var på SVT-s text TV för några dagar sen att alla arabstater har erkänt Kosovo. Jag ser inte att deras länder markerades på så sätt...

Eh...
I dagens värld är det totalt oviktigt vad araberna säger. Det är lätt att märka överallt.

Ida D. sa...

PS! Intressant att Israel tvekar (!)
I Kosovo är USA-s militärbas som är säker förstärkning till Israel, va..?

Hampus Eckerman sa...

Fast EU har ju ingen linje? Nej, arabstaterna har inte erkänt Kosovo, men en övertolkning från en kommentar till en islamisk konferens har gjort att ett rykte om detta spridits.

Israel tvekar för att de inte vill ha fler muslimska stater.

Ida D. sa...

Hampus: "Israel tvekar för att de inte vill ha fler muslimska stater."

Vet inte vad man ska tänka...
Men USA-s mest viktiga plattförmer i Europa är just muslimskt dominerande länder som Turkiet, Albanien och Kosovo (alla vänner till bosniska muslimer).
Jag tror att Israel så småningom ska tvingas att tona ned hatet mot muslimer i framtiden och fatta att detta är deras enda sätt att överleva.

Hampus Eckerman sa...

Ida, Israel tvekar egentligen av flera skäl. De vill inte ha en till muslimsk stat och de tror på historierna om muslimska terrorgrupper i Kosovo. Det finns även propaganda om kontakter med Al Qaida och Bin Laden. Samtidigt, som du säger, så är har deras allierade en stor militärbas där vilket är till Israels gagn.

Det stora problemet är dock deras egna minoriteter. Palestinierna i Gaza och Västbanken är en sak, men det finns också Galileen, inne i själva Israel, där palestinierna är i överväldigande majoritet och det finns en rädsla för att ett Kosovo-prejudikat skulle få palestinierna i Galileen att senare vilja bryta sig ut.

Dessutom har Israel många militära kontakter med Serbien, inklusive mycket vapenförsäljning. Ett erkännande kunde sätta stopp för detta. Judiska grupper i USA var dock tidiga med att kampanja för Kosovo som en del i kampanjen mot nya folkmord.

Mycket velande åt alla håll alltså.

Anonym sa...

Intressant. Jag kollar på israeliska bloggar och dom skriver ingenting om frågan. Mycket spännande.
Med tanke på att israelerna själva har stor nytta av Kosovo, samt faktum att Israel går i samma spår med USA, tycker jag att dom ska erkänna Kosovo - Israel som under hela tiden skriker världen över att deras land ska erkännas av Hamas och arabvärlden.
Den andra är att dom säljer vapen till Serbien... landet som rensade bort judar under varje krig på Balkan. Det förstår jag inte att Israel kunde göra det mot eget folk (judar på Balkan).

Men som du säger, pga Israels egna intresse (minoriteter inne) som kan kräva det samma som Kosovo, kan vara avgörande för Israel att inte erkänna Kosovo.
Hur som helst...
Bara att du vet... Det är på gång krig på Balkan.
Bosnien kan betala dyraste pris för allt detta som händer.

PS! Jag skrev en kortsammanfattad historia på min blogg angående "Kosovo - serbernas vagga" :o)

mvh / Ida D.

balkan sa...

hampus
kosova är inte ett muslimsk stat,författning är ej klart.
Peru har erkäend idag och Senegal som saknar i din lista.
gå in på www.kosovothanksyou.com

Hampus Eckerman sa...

Balkan, Kosovo är en muslimsk stat så till vida att den har en muslimsk majoritet i befolkningen. Den som vill tala om det som ett Iran eller något talar dock direkt strunt. Antagligen världens mest sekulariserade muslimer.

Hampus Eckerman sa...

Och förresten, har slutat uppdatera listan sedan jag såg Wikipedias lista. La in en länk till den i orginalposten.

Nadia sa...

Hampus!

Här är en artikel med frågan:

If Kosovo, why not Palestine?
http://weekly.ahram.org.eg/2008/885/op140.htm

Flyg till Pristina sa...

Schweiz har erkännt republiken Kosova idag :)

Hampus Eckerman sa...

Kartan över vilka som erkänts Kosovo och vilka som inte gjort den ser fortfarande i stort sett ut som en karta över NATO och Warzawapakten! :P

Fortfarande i princip helt tyst från Afrika.

Alexander sa...

"Den andra är att dom säljer vapen till Serbien... landet som rensade bort judar under varje krig på Balkan. Det förstår jag inte att Israel kunde göra det mot eget folk (judar på Balkan)."

Herregud! Och INGEN reagerar på detta nonsens till inlägg?!

Alla som har tillgång till en historiebok (vare sig den är svensk, kinesisk eller amerikansk) kan se att serberna förvisades till koncentrationsläger TILLSAMMANS med judarna av kroatiska (Ustasha) och albanska SS-förband.

Kan bloggens ägare please, please, please antigen ta bort helt felaktiga inlägg eller åtminstonde be folk backa upp sina påståenden med källor?

Anonym sa...

Till dig Ida som skrev att serberna rensade judarna under alla krig på balkan e du normal? LÄS NOGA INNAN DU SKRIVER NÅGOT SÅDANT! Det var kroaterna USTASHA NAZISTERNA som rensade judarna (sammarbetade med hitler och tyskland) under kriget. Kroaterna rensade ALLA serber, judar, zigenare mm kolla i staden jasenovac där d flesta dödades, d finns en stor staty lr något liknande som minne att vi serber, judar o zigenare mm ej ska glömma det dom gjort mot oss! DVS d va ej SERBER som rensade judarna, serberna krigade MOT hitler, nazisterna, kroaterna och ustasha nazisterna under kriget! Sök på "Jasenovac" o kolla efter själv o sluta skriva massa SKIT som ej är sant, klart alla ska anklga serberna, men vadå visste ni att 60% av alla flyktingar under kriget 91-95 i forna jugoslavien va serber? Dom flesta från kroatien 1995 i 5 augusti, inte albaner, inte bosniska muslimer, inte kroater eller slovener utan serber! mvh PETROVIC

Anonym sa...

Alla muslimska länder kommer erkänna kosovo, Mvh Blerim Ademi