2008-02-16

Ryska flottan i Syrien?

I något år nu har det viskats om ryska militärbaser i Syrien. Janes, den absolut mest trovärdiga källan gällande militära baser och beväpning skriver:

"Israels experter säger att närvaron av en den ryska flottan, troligast stationerade i den syriska hamnen Tartus, skulle representera en märkbar förstärkning av de ryska övervakningsmöjligheterna i regionen. Den ryska flottan antas ha högkvalitativ utrustning kapabel att observera nya vapensystem och lyssna av kommunikationer."

Det hela är en del av att Ryssland nu avvisat det tidigare CFE-avtalet vilket gjordes som ett svar på USA:s planer på att bygga upp missilbaser i Rysslands grannländer. Redan nu har hangarfartyget Admiral Kuznetsov, med 47 stridsflygplan ombord, sänts iväg på väg just mot Tartus.


Enligt The Hindu har ryssarna redan börjat muddra hamnen i Tartus. Tartus hade under sovjet-tiden en rysk militärbas där och har sedan dess behållt en mindre station. Den ryska militärbasen i Sevastopol, Ukraina, blir av med sitt avtal år 2017 och Syrien kan vara en plats för omplacering av en del av fartygen. Samtidigt pågår arbete på att vidga hamnen i Latakia och bygga en docka där.

Ryssland har bra kontakter med Syrien och för ett par år sedan efterskänkte landet 10 miljarder dollar i skulder. Ryssland har också sålt mycket militärutrustning till Syrien. Kring 10 000 syriska officerare har fått träning av sovjetisk och rysk militär. Kring 2000 militära rådgivare sägs nu finnas i Syrien.

Israeliska Ynet News skriver:

"Under sådana omståndigheter kommer den israeliska marinens handlingsfrihet oundviklingen att förändras - och vi kan utgå från att israel har ett problem att slå till mot landbaserade mål under krigstid. De storskaliga Rysk-Syriska vapenföräljningarna inkluderar också system för att skydda kust och hamn och land-to-sea missiler av den mest avancerade sorten. Nu förstår vi varför."

Planerna på en förstärkt rysk närvaro i Syrien kan vara en av orsakerna till att Israel försökte slå ut Hizb'Allah redan 2006 för att undvika framtida komplikationer.

6 kommentarer:

Rawia Morra sa...

Så det är därför att som israeliskt flyg flyger över just Latkia. Många syrier tror att de flyger över presidentpalatset där för att kränka och skrämma Bashar al-Assad. Men de har alltså fel!

Hampus Eckerman sa...

Eller rätt. Varför inte göra två flugor på smällen samtidigt?

Nadia sa...

Så det är så här det ligger till.

Tack för den viktiga informationen Hampus!

ingenjören sa...

Märkligt att Syrien inte klarar av att skjuta ner något Israeliskt flygplan med tanke på att man har världens största koncentration av luftvärnssystem.

Kanske Syrien nu får tillgång till S-300 eller t o m S-400 tack vare det förnyade samarbetet med Ryssland. Då är det slutflyget för Israelerna.

Hampus Eckerman sa...

Spekulationer finns om israelerna lyckades slå ut luftvärnet under den senaste israeliska attacken. Annars kan man ju förstås undra om Syrien överhuvudtaget vill lyckas slå ut ett israeliskt plan i dagsläget.

ingenjören sa...

Tor - M1 (som man tor Syrien har 2 system av) är state-of-the art luftvärnssystem, men är ämnat åt försvar av särskilt viktiga anläggningar och har därför kort räckvid (drygt 20 km). 2 st Tor - M1 kan aldrig täcka hela Syrien...

Jag tvivlar starkt att det har funnits M1 vid anläggningen israelerna bombade senast.

Sen det där med “Suter” tror jag inte mycket på. Det må finnas möjligheter till viss insyn i fiendens system, men ett heltäckande övervakning där man har koll på allt som fienden ser är nonsens. Kommer förmodligen aldrig kunna fungera till fullo heller p g a krigets kaotiska innebörd.