2008-02-21

Kosovos eller EU:s nya flagga?

För ungefär ett halvår sedan skrev jag ett inlägg förslaget på ny irakisk flagga från 2004. Den skulle då se ut så här:Givetvis blev det totalt ståhej. Ingen kunde undgå att se hur mycket flaggan avvek från Iraks grannländer och traditionell arabisk design eller hur mycket den liknade Israels med en religiös symbol i blott på vit bakgrund med två blåa linjer. Den brittiske designern försökte förgäves motivera designen, men den kasserade snart.

Nu har Kosovo fått en ny flagga. Den ser ut så här:


Sa någon EU-flagga? Det kommer inte direkt hjälpa uppfattningen om Kosovo som en ny EU-koloni.

Samtidigt förklarar Washington att det absolut inte finns någon likhet mellan Kosovo och Palestina. Och det är ju sant. Palestina har ju av FN förklarats som ockuperat medans FN erkänt Kosovo som en del av Serbien. Palestina har också en egen förvaltning och en egen vald regering, medans Kosovo har FN-styre. Så där har han rätt. Det är ju uppenbart för alla vilka det är som ska erkännas som en självständig stat.

Det främsta orosmomentet är nu för en militärkonflikt om Serbien skulle välja att behålla de delar av Serbien med serbisk majoritet. En minskning av partitioneringen med andra ord. NATO:s medlemsländer är ju uppknytna i både Irak och Afghanistan och kan knappast fungera i avskräckande syfte, vilket gör att möjligheten till en kraftigt ökad konflikt är alltför nära.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Hampus, som tidigare sagt, Kosovo hade två val: Pest eller kolera: 1. Att forsätta leva under enorm serbisk förtryck; 2. Att vara USA-s koloni;
Under 1990-talet, alla folkgrupper och republiker i ex Jugoslavien har valt att vara självständiga, utanför serbisk styre. Det gillade inte serberna och startade krig med 4-a Balkanländer.
Ändå, har Slovenien vunnit och blev självständig stat, Kroatien och Bosnien också.
Men, i Kroatien och Bosnien har serberna skapat sina egna serbiska republiker på 1990-talet med argument att i områderna bor serbisk majoritet.
Konkret, i Bosnien, skapade man serbiska republiker med hjälp av folkmord och etnisk rensning. Serbiska republiker uppropades där av Europas värsta krigsförbrytare i modern historia (Radovan Karadzic som är efterlyst & Biljana Plavsic som sitter idag i svensk fängelse efter rättegången i Haag).
Serbiska republiker blev alltså uppropade men aldrig erkända internationellt. Självklart, om man skulle erkänna republikernas existens, skulle man automatiskt stödja brott mot mänskliga rättigheter och krigsförbrytelser.
Du måste förstå Hampus att serberna krävde i varje Balkanland sina republiker med motto: Områderna där lever serberna ÄR serbisk mark som så småningom borde kopplas till Serbien.
Drömmen om Stora Serbien är aggressiv och våldsam.
För 8-9 år sen har världen erkänt att Kosovo är Serbien. MEN, serberna forsatte med förtryck av Kosovoalbaner. Serberna vägrade utlämna krigsförbrytare och 70% av invånarna röstar även idag på extrema nationalistiska partier som grundades av personer som idag sitter i Haag för att förklara sina inhumana handlingar.
Hur ska man i så fall forsätta stödja Serberna genom att vägra självständighet till kosovoalbaner..?! Det gick inte Hampus.
Jag är inte förvånad att EU har ändrat sig och plötsligt gav sitt stöd till Kosovos självständighet.
Hur kunde man förvänta sig någonting annat..?

Balkanfrågor är 100 gånger mer komplicerade än konflikten mellan Israel & Palestina. Vi som är födda där vet väl hur Serbien funkade politiskt mot varje Balkanland. Även Montenegro, med 60-70% av ortodoxa kristna vägrade vara tillsammans med Serbien. Varför INGEN av oss från Balkan hade lust och vilja att vara med Serbien..?
Skulle du säga att "det är fel på alla Balkanländer" men serberna har rätt..?

Hampus, i Serbien finns ett område som heter Sandzak, under ca 400 år, där majoriteten är muslimer. Dom har aldrig uppropat Sandzak som egen republik i Serbien. Varför serberna i så fall fick skapa sina republiker i Bosnien på 1990-talet..?
Hampus, i Serbien finns ett område som heter Vojvodina (norra Serbien). Vojvodina hade SAMMA STATUS som Kosovo. Där lever menninsor med ungersk bakgrund, judar och serber. Även i det här område känner man serbisk förtryck.
Varför INGEN kan klara sig med serberna, Hampus..? Skulle du kunna överleva bland 70% av 10 miljoner (alltså 7 miljoner) extrema nationalister..? Hur skulle du överleva (eller ditt folk) bland människor som påstår att muslimer på Balkan var i från början serber..?! Kroater var ifrån början serber också, slovenier, makedoner, folk i Montenegro...ALLA var serber och borde vara under serbisk kontroll. Varje stad där det finns serbisk majoritet måste kallas som Serbien!
Sjukt.
Men jag är jätte nyfiken på ditt svar på mina frågor & resonemang i den långa kommentaren :o)

mvh / Ida D.

Hampus Eckerman sa...

Ida, jag är böjd om att hålla med dig om pest eller kolera. De flesta frågorna är kvar, som t.ex självständighet i ekonomi och myndighetsutävande. De bitarna finns ju i praktiken inte. Och som du säger, konflikten är långt mer komplicerad än Israel och Palestina vilket gör att jag häpnar över alla simplifieringar som ofta görs.

Det är därför jag hoppas på förhandlingar. En gång kommer kanske NATO och EU inte finnas kvar(USA har ju sin största europeiska militärbas i Kosovo, så de kanske stannar längre) i Kosovo. Då måste en ordentligt framförhandlat avtal finnas. Kanske måste Kosovo avträda vissa delar i norr där majoriteten är serbisk. Att ens vägra förhandla är ju samma typ av nationalism som man kritiserar hos serberna. Det är ju inget serberna har patent på, vilket vi sett på nedbrunna kyrkor.

Siffran på 70% nationalister i serbien ifrågasätter jag då den nationalistiska kandidaten faktiskt röstades bort och vinnarna nu kritiserar demonstrationerna och nationalismen.

Så en sak vill jag säga gällande att serberna skulle ha "rätt". Alla har fel på balkanländerna. Utan undantag.

Anonym sa...

Men, Hampus, har man inte försökt förhandla med serberna...?!
Under 16 år försöker man från EU & Haagtribunallen förhandla om att Europas största krigsförbrytare i modern historia utlämnas inför rätta, men det gick aldrig. Carla dela Ponte fick utbrött när utlänsk media filmade Ratko Mladic på fotbolls mach i Belgrad (!)
Det är mannen som utförde massaker i Srebrenica och en rad andra massaker i Bosnien.
Folk, som sagt över 70% röstar ständigt på extrema nationalister vilket innebär att man ser typer som Ratko Mladic som "hjälte" (!)
Se valet i och omröstningar i Serbien genom att rulla bandet tillbaka. Det är Serbisk Radikala Parti som vann förra gången med över 70% röster.
Personen som grundade det här partiet och som var ledare är Vojislav Seselj som sitter idag i Haag.
Ja, i Serbien, blodtörstiga nationalister har vunnit men dom ÖVERLÄMNADE makten till så kallade "demokrater" för bättre strategi och i syftet att visa inför världen välputsad fasad.
Nämligen, extrema nationalister är största parti i Serbien, men "demokrater" blev bara marionetter.
Jag kan väl mitt språk :o)
Jag läser mycket om händelserna på mitt vilda och vackra Balkan både på latin & keriliska alfabetet.
Du har inget problem att hitta länkar som kan bekräfta mina ord. Slå i googel namnet Vojislav Seselj och hans radikala serbiska stranka. Jag är inte säker hur man i förkortningen kallar hans parti :o) Du är mycket duktig att hitta info så kommer du se på VEM röstar serber i sista 16 år efter vandalisering av en rad Balkanländer.

EU har försökt gång på gång att krigsförbrytarna utlämnas men ingen förhandling var givande.
Det visades sig tvärtom - Att Serbien INTE VILL utlämna krigsförbrytare, att det GICK INTE förhandla med Serbien, och att landet forsätter rösta på extrema, aggressiva nationalister.

Hur ska man forsätta stödja Serbien att behålla Kosovo..?!

mvh / Ida D.

Ida D. sa...

F.ö. vet du varför och hur kallar man Kosovo som "Serbisk vaga"..?
Ja, pga händelserna på mitt vackra Balkan, ser jag stor behov att komma tillbaka och skriva igen.
Jag ska skriva kritik mot serber, ryssar, amerikaner och kosovoalbaner.
Ingen är ängel i den här röran :o)

...Efter att vi (europeer) har erkänt Kosovo, fick vi erkänna existens av en kronisk inflamerad konflikt i Europa, 100 gånger värre än Israel / Palestina.

Hampus Eckerman sa...

Ida, nej, jag tycker inte att någon sida försökt förhandla på allvar. Om Kosovo. Det är den konflikten som just nu finns kvar och den som bör lösas. Resten har nu redan lösts efter år av krig. Nu vill vi undvika krig i Kosovo och att ta upp gamla lösta konflikter från andra platser är en bra metod för att inte komma någon vart.

Jag tänker inte sitt och leta nationalister, självklart kommer jag hitta dem. I Serbien. I Bosnien. I Kroatien. I Kosovo. Samma gäller givetvis krigsförbrytare. Det ligger i krigs natur. Och i alla länder betraktas de egna krigsförbrytarna som hjältar. Om bara deras brott är stora nog.

Gällande Kosovo finns i grunden tre möjliga lösningar i dagsläget:

1) Kosovo finns kvar i Serbien, men med kraftigt ökad autonomi.

2) Kosovo separeras helt enligt de gränser som finns idag med en absolut majoritet av serber i norr.

3) Kosovo separeras helt, men delarna i norr med absolut serbisk majoritet tillfaller Serbien.

I praktiken tror jag det är alldeles för sent för alternativ ett. Autonomin skulle aldrig tagits bort i så fall (ett extremt misstag). Alternativ två och tre är fortfarande möjliga och alternativ två det som är mest logiskt.

Det går inte att argumentera för att ett folk ska få bestämma var de bor och inte ett annat.

Ingen argumentation för att Serbien ska behålla hela Kosovo således, tvärtom ett försök att hitta en lösning som alla kan enas om utan att lägga grund för framtida konflikter. Ingen kommer att bli helt nöjd, men förhoppningsvis ska alla kunna acceptera detta.

Hampus Eckerman sa...

Bra Ida! Fast jag tror du kommer få långt många fler hetsiga kommentarer än innan. :)

Ida D. sa...

Hampus: "Jag tänker inte sitt och leta nationalister, självklart kommer jag hitta dem. I Serbien. I Bosnien. I Kroatien. I Kosovo. Samma gäller givetvis krigsförbrytare. Det ligger i krigs natur. Och i alla länder betraktas de egna krigsförbrytarna som hjältar. Om bara deras brott är stora nog."

Sant.
Kroatiska krigsförbrytare 89 till 90 personer. Bosniska (muslimer) 11 till 24; Serbiska 154 - 170 (!)
Här räknas dom som gav order till massakrer, etnisk rensning, etc.
Efter kriget, alla är gripna och inför Haagdomstolen utom 100-tals serbiska krigsförbrytare. Några få bland kroater & bosniska muslimer utreds idag om dom ska skickas till Haag eller inte (bevis samlas), men dom är registrerade och under kontroll. I Kroatien & i Bosnien krigsförbrytarna kallas inte som "hjältar" blad 70% av invånare som gör man i Serbien. Nej, Hampus, definitivt inte..!

Hur ska Europa förhandla med Serbien angående Kosovo om man vägrade att uppfylla GRUNDLÄGGANDE krav - utlämning av krigsförbrytare..?!
Som tidigare sagt, Carla dela Ponte var under chock när hon såg Ratko Mladic på fotbolls mach mitt i Belgrad!
Vad tror du, hur ska man ÖVERLÄMNA kosovoalbaner under serbisk styre om man är medveten att Serbien ville inte utlämna krigsförbrytare?
Det betyder automatiskt att man överlämnar ett folk under förtryck av ett land där aggressiva nationalister är majoritet i riksdagen, STÄNDIGT, under 16 år!

Toni sa...

Det är intressant att läsa era tankar kring detta ämne. Jag skulle vilja kommentera de tre möjliga lösningar som Hampus pratar om.
Du säger att alternativ två och tre är fortfarande möjliga och alternativ två det som är mest logiskt. Jag håller fullständigt med att alternativ 2 är det bästa alternativet, dock tycker jag att alternativ 3 är absolut helt omöjligt att genomföra. Skulle man börja dela Kosovo nu så skulle ett nytt krig bryta ut direkt.

Men låt oss anta att den del av Kosovo där majoriteten är serber tillfaller Serbien (alternativ 3), vad skulle då hända med de delar av Serbien där majoriteten av befolkningen inte är serber? Skulle dom få bryta sig ur? Antagligen inte…
Egentligen tjänar Serbien ingenting på att ”ta” en del av Mitrovica för då skulle antagligen andra delar av Balkan där det finns en majoritet av et visst folk vilja bryta sig ur och detta skulle skapa kaos där nere igen. Från EU´s sida vet man att denna risk finns och därför tror jag inte att dom kommer tillåta en delning av Kosovo någonsin.
En delning skulle bara medföra mera problem och absolut inget positivt så som jag ser de…

De Serberna måste göra är att vakna upp och inse att Kosovo är förlorat och koncentrera sig på sitt eget land och dess framtid. Drömmen om det stora Jugoslavien är för länge sedan borta. Tyvärr så har detta land haft alldeles för många maktgalna och blodtörstiga ledare efter
Josef Titos död

Hampus Eckerman sa...

Men ett krig mellan vem? NATO och EU kommer knappast att riskera sina liv för den norra delen av Kosovo. De har ju redan fått en splittring av Serbien och en militärbas i Kosovo. Teoretiskt sett skulle kosovoalbansk guerilla kunna göra raider in, men troligare är att de skulle nöja sig med en faktiskt egen stat. Varför riskera sina liv för att få en befolkning som inte vill veta av en? Blir en serbisk situation då.

Dina argument annars är lika bra argument för att Kosovo inte borde ha brutit sig ut eftersom det kan uppmuntra andra delar på Balkan - och redan gjort det. Så att det blir en mindre del av Kosovo som partitioneras bort från Serbien gör varken till eller från.

Toni sa...

Självklart är kosovoalbanerna glada och nöjda över att ha en egen stat, men jag tror inte att man skulle kunna acceptera en delning av Mitrovica även om serberna där inte vill veta av dem.

Rent teoretiskt så skulle den norra delen kunna tillfalla Serbien då majoriteter där är serber, men jag tror det handlar mer om en principsak från kosovoalbanerna att inte släppa den delen. Albanerna säger själva att Kosovo är inte Kosovo utan Mitrovica
I framtiden tror jag att en delning kan vara möjlig…den serbiska regeringen, i samarbete med den ryska, kommer nog i alla fall försöka gör de men jag tror inte att de kan ske i nuläget. Serberna har så att säga inte så många europeiska länder bakom sig i dagsläget...

På tal om att ha många länder bakom sig är det intressant att diskutera varför Ryssland egentligen stödjer Serbien så mycket. Jag där medveten att man har gjord detta i många många år. Men frågan är vad ryssarna egentligen vinner på att stödja serberna? Ekonomiska vinster?
Å andra sidan kan man också fråga sig varför USA så starkt stödjer ett självständigt Kosovo..

Hampus Eckerman sa...

Lite som serberna aldrig kunde acceptera Serbiens delning med ett sepparat Kosovo? :) Och varför dessa "principer" hos albaner när det inte är acceptabelt hos serber?

Europa/EU har ingen given åsikt om Kosovo. Inget att hänvisa till alltså.

Gällande Ryssland och Kosovo handlar det snarast om militära allianser, att ha försöka ha vänligt inställda regimer så nära sig och hålla utländska baser så långt borta som möjligt. Också en fråga om gemenskap inom religionen.

Motsatta gällande USA, det gäller att flytta fram sina baser och positioner så nära Ryssland som möjligt. Ett land med en militärnärvaro är ett land som inte byter sida i konflikter alltför lätt. USA har nu militärbaser i 2/3-delar av världens länder. De man saknar militärtsammarbete med försöker man försvaga. Serbien är ett sådant land.

Klassisk realpolitik helt enkelt.

Ida D. sa...

Hampus...
Har inte serberna försvagat sig själva genom att gå in i aggressiv krig mot 4-a Balkanländer...?
Har inte serberna krossat sin egen rykte genom att skapa 6 koncentrationslägret mitt i Europa för 16 år sen, där folk fick dö av svälten..? Har inte serberna själva skadat sin egen trovärdighet genom att vägra samarbeta med EU & Haag för att utlämna sina krigsförbrytare..?
Ja, jag talar om 70% serber, Hampus, folk som röstar på extrema nationalister som sjunger på Belgrads gator om folkmord på muslimer.
Har dom inte försvagat sig själva på så grovt sätt och skadat andra folk runt om kring sig..?!

Nej, det måste vara USA som försvagade plötsligt starkas serber! Oj!
Nu när Kosovo är borta, vem ska jobba i malmgruvor för svältelöner för att starkars serberna få det bättre..?! Oj, oj, oj..!
När man talar om 70% av befolkningen som är stolta över folkmord & massakrer på muslimer då handlar det om en totalt SJUK nation. Israeler är lilla kisse katter jämfört med serbiska nationalister. Så är det!

Hampus Eckerman sa...

Ida, jag skulle kunna säga detsamma om alla länderna i det forna Jugoslavien. Även serberna har sina flyktingar som fördrivits under etniska rensningar. Även serberna har mördats för sin etniska härkomst.

Och i en viss mån kan jag förstå att de inte vill sammarbeta med Haag som är ett av västs redskap. Om Haag hade varit en opartisk domstol hade Tudjman också ställts inför rätta. För att inte tala om Clinton.

Så jag vägrar att döma 70% av befolkningen i ett land för vad länderna runt omkring också gjort och stött. Alla kommer att framföra sina ursäkter för varför just deras etniska rensning var ok. Varför just deras krig var ok. Varför just de hade rätt att döda och fördriva folk från en viss bakgrund.

Och alla har fel. Jag ser inte att något land har det minsta egen trovärdighet när de vill förklara sig rättfärdiga och andra som skurkaktiga i detta krig. Jag betraktar allas rykten som rejält krossade.

Ida D. sa...

"Även serberna har sina flyktingar som fördrivits under etniska rensningar. Även serberna har mördats för sin etniska härkomst."
Det är FAKTUM att serbiska nationalister har kapat JNA arme och vände det mot civilbefolkning i alla Balkanländer som uppropade sig som självständiga. Man attackerade dom länderna och krävde särskilld behandling för serber genom att skapa Serbiska Republiker i deras länder! Alla städer där serberna levde i majoritet måste kallas som Serbien! Och städer där inte var serbisk majoritet rensade man bort med en kedja massakrer ..!
Säg till mig Hampus, hur många bosniska eller kroatiska Republiker finns i Serbien..?! - INGA! NOLL!
Trots att det finns delar i Serbien där lever bosniska muslimer. Ändå, accepterade man Serbien som sitt hemland, lagar & regler.
Varför ville dom inte lämna Bosnien i fred utan att skapa sina TVÅ serbiska republiker med hjälp av krigsförbrytelse..?
Allt talar att Serbien attackerade andra och att INGEN har attackerat Serbien för att ta deras område..!

Jag sa till dig, Hampus: Alla Balkanländer hade sina krigsförbrytare. Bosniska muslimer från 11 till 24, kroater från 80 till 90 personer, men serber 154 upp till 170 som gav bara order!
Och alla krigsförbrytare är registrerade (bosniska & kroatiska) medan 100-tals serbiska SAKNAS!
Säg till mig Hampus, har bosnier eller kroater gått ÖVER sin gräns för att attackera Serbien..? Att skapa sina republiker där..? Att bygga upp koncentrationsläger..? Att våldta 60 000 serbiska kvinnor och barn..? Att mörda 8000 människor under 3 dagar..?
Idag sjunger tusentals serber på Belgrads gator om folkmord i Srebrenica men INGEN muslim i Bosnien gör detta.
Man släpte under lång tid serberna att tömma ut sin aggression men det aldrig räckte till.

PS! Franjo Tudjman dog under tiden när man började ta upp brott som han har begått, t.ex. bombning av gammal bro i Mostar. Annars skulle han åka till Haag, lovar!

Ida D. sa...

Ja, glömde att fråga dig (eller dina läsare): Säg mig EN ENDA jä**la stad eller område i Bosnien där serberna fördrevs..! EN ENDA..!

Sen vill jag tillägga, Hampus:
- Om man inte hållit kosovoalbaner under långvarig, kronisk sjuk förtryck;
- Om man har utlämnat 100-tals krigsförbrytare som saknas på lista;
- Om man inte har röstat under 16 år på mest extrema nationalister;

Då tror jag INTE att någon skulle ha god argument att stödja Kosovos självständighet! Serberna själva gav ARGUMENT till USA att förstärka sin kolonialism.

Och om serberna inte håller käfte nu, kommer dom att förlora Vojvodina också som har samma status som Kosovo.

Hampus Eckerman sa...

Ida, det du säger stämmer förstås om vad serberna gjort, även om de exakta siffrorna är ifrågasatta. Men samtidigt är det som att rapportera om en fotbollsmatch där det står 7-6 och bara tala om den ena sidans mål.Om vi anser att Kosovo ska vara en egen stat baserad på deras nationalism, varför inte detsamma för de serbiska delrepublikerna? Det blir en form av hyckleri att säga att andra nationer har rätt att bryta sig ut, men inte serbiska. Ditt argument om att det inte finns några bosniska eller kroatiska delrepubliker i Serbien är ju faktiskt bara ett argument för att det är de andra länderna som inte låter serber ha självbestämmande. Jag hyser dock inga tvivel på att Serbien skulle velat ha kroatiska och bosniska delrepubliker om de kunnat ta över den marken under kriget eller lyckats hålla ihop Jugoslavien.

Nej, alla krigsförbrytare är självklart inte registrerade. Det har inte hänt i något krig. De som är registrerade är de som Haag valt att registrera. Och de har valt ut med slagsida. Som NATO-talesmannen Jamie Shea sa:

"NATO are the people who have been detaining indicted war criminals for the Tribunal in Bosnia. We have done it, 14 arrests so far by SFOR, and we will continue to do it. NATO countries are those that have provided the finance to set up the Tribunal, we are amongst the majority financiers, and of course to build a second chamber so that prosecutions can be speeded up so let me assure that we and the Tribunal are all one on this, we want to see war criminals brought to justice and I am certain that when Justice Arbour goes to Kosovo and looks at the facts she will be indicting people of Yugoslav nationality and I don't anticipate any others at this stage."

Här får du annars FN:s dokumentation, där kan du själv se hur många serber som fördrevs från Bosnien. 250 000 människor handlade det om, nära 50 000 som fortfarande har flyktingstatus.

Ida D. sa...

Hampus:"Om vi anser att Kosovo ska vara en egen stat baserad på deras nationalism, varför inte detsamma för de serbiska delrepublikerna?"
- Vilka serbiska delrepubliker Hampus..? :o)
Dom som skapades för 16 år sen med hjälp av folkmord, massakrer och etnisk rensning..? Menar du så..?
Då kan vi gärna släppa Biljana Plavsic från svensk fängelse och sluta jaga Radovan Karadzic och Ratko Mladic!
Det kan inte jämföras med Kosovo.
Inte ens i närhet.

"Ditt argument om att det inte finns några bosniska eller kroatiska delrepubliker i Serbien är ju faktiskt bara ett argument för att det är de andra länderna som inte låter serber ha självbestämmande."
- Det förstår jag inte, verkligen. Vilka länder har förbjudit Serbien att ha självstyre..?
Jag säger till dig en gång till:
I SErbien finns det områderna med muslimskt majoritet, som t.ex. Sandzak, under flera hundra år gammal historia men ingen har krävt av Serbien att denna delen blir självständigt eller att bli enskild republik för bosnieska muslimer.
Ett annat område heter Vojvodina i norr, där lever folk från ungen i majoritet, men inte där heller krävde man självständighet, trots att Vojvodina har samma status som Kosovo.
Jag ska försöka en gång till:
Det är bara serber som skapade sina egna republiker i Bosnien och Kroatien för 16 år sen, med hjälp av våld och fördrivning av folk.
Ingen har gjort det samma på Serbisk mark.

Hampus: "Jag hyser dock inga tvivel på att Serbien skulle velat ha kroatiska och bosniska delrepubliker om de kunnat ta över den marken under kriget eller lyckats hålla ihop Jugoslavien."
- Menar du att serber under 1990-talet försökte hålla jugoslavien ihop, Hampus..?
Det är inte sant, alltså :o)
Otroligt...
Här är jag totalt utan text. Bara ber dig att du bekräftar om du verkligen menar så... Att serberna under 1990-talet försökte hålla jugoslavien ihop. Kanske har jag missuppfattat dig.

Det att 250 000 serber "fördrevs" från Bosnien är någonting som fick mig att skratta. Läste inte rapport, för att bokstäver är väldigt små. Från vilket år är denna rapport..? Har man kommit med detaljerad förklarning gällande omständigheterna..? ...etc. Det vet jag inte. Som sagt, kunde inte läsa den.

Är dom 250 000 serber verkligen från Bosnien, Hampus..? :o)
Under 10 dagar fördrev Franjo Tudjman 80 000 serber från Kroatien, och alla serber stack självklart till sin grannland - Bosnien..! 30 000 av dom fick bosnisk medborgareskap och fick bosätta sig i Banja Luka som rensades etnisk av muslimer.
Senare kom det flera och flera serber... för att bosätta sig på område där Ratko Mladic utförde massakrer. Därför ÄR dom majoritet idag i Banja Luka, Hampus! Därför har dom Serbisk Republik med 1,4 miljoner serber som ville sitta där och skriva sina käriliska alfabet.
Där lever serber som lämnade Slovenien, Kroatien, Kosovo...enbart för att förstärka sin position i Bosnien. Välorganiserat brottslighet är känd i den här gruppen, eller hur..?

Sen att en del serber fördrivna från Kroatien och Slovenien fick stanna för tillfälle i Bosnien och forsatte sin väg till "Moder Serbien" är en annan sak!
Dom sa att dom kom från Bosnien :o)
som gav till dom tillfälliga ID..!

Säg en enda stad i Bosnien där serber blev fördrivna..!? Säg!
Sarajevo lämnade dom själva..!
Dom brände upp egna lägenheter för att Radovan Karadzic sa till dom att dom ska lämna Sarajevo som ska blockeras & bombas.

Hampus, Hampus...
Du är på fel sida.
Synd :o) för att ändå kan jag inte vara ovänlig mot dig :o)

Starkas serber fördrivna från Bosnien! :o)Tror du på det verkligen..? Från VEM ska dom fördrivas..? :o) Från vilka städer..? :o)
Nu ska dom bli fördrivna på riktigt. Bara om dom forsätter med sin aggression o extrema hatet.

Hampus Eckerman sa...

Ida, liksom jag inte tror på att palestinierna frivilligt lämnade sin mark efter att arabiska radio uppmuntrat dem till det, tror jag inte att serberna brände sina egna hus och stack för att serbisk radio skulle uppmuntrat det. Tvärtom förklarade ju serberna att de som flydde skulle kallas desertörer.

En liknelse är om mannen som står åtalad för misshandel som säger:

"Jag stod fredligt på tunnelbanan då en man kom fram, sparkade sig själv i ögat, slog sig tre gånger i magen och stack en kniv i sitt bröst."

FN-rapporten jag hänvisade till är från år 2005. Du har givetvis rätt till att serber flydde från kroatien och dör togs om hand i de då serbiskt kontrollerade områdena. Men det innebär inte att serber från Bosnien också fördrivits.

Att serberna i Bosnien vill ha självbestämmande ser jag återigen inte märkligare än att Kosovo-albaner vill det. Och om det är sant att dessa republiker skapades 16 år sedan så är det också sant att Bosnien inte erkändes som stat förrän för 14 år sedan. Jag ser det inte som en självklarhet att gränserna för en del av en union ska vara desamma när den bryter sig ut.

Här har du ett bra exempel på hur en bosnisk-muslimsk general ger order om att bränna serbiska byar. Givetvis finns det fler exempel. Men om utgångspunkten är att den ena sidan gjort allt rätt och den andra allt fel är det inte mycket att tala om.

Ida D. sa...

:o)
BBC & CNN filmade medan serberna i Sarajevo brände sina egna hus och lägenheter, Hampus. Med detta återkommer jag till dig, lovar.
Det gjorde dom i protest att Bosnien uppropades som självständig stat. Dom gick inför utlänsk media och sa tydligt att dom vill 70% av Bosnien, inkl. huvudstaden Sarajevo att annekteras till Serbien. När dom lämnade staden, blev det bara muslimer, kroater, judar och romer inne, omringade och blockerade under 4 år av Radovan Karadzics arme, som har skjutit upp 300 missiler och granater per dag för att utrota alla icke serber.
Det är faktum, oavsett om du tycker att det är orimligt eller inte.
En flod av serbisk folk lämnade Sarajevo och det var bara dom som kunde passera Karadzics barrikader helt oskadade. Resten var dömda till döden. Jag minns en serbisk gammal gubbe från BBC eller CNN, klädd i serbisk national dräkt som nyligen brände sin lägenhet i Sarajevo och sa att han vill inte lämna sin egendom till icke serber (!) ... Du är duktig att hitta liknande filmer om du vill. Men jag ska försöka också.
Dom serberna åkte till Serbien eller till Republika Serbska som grundades av Radovan Karadzic, med hjälp av etnisk rensning på bosniska muslimer.
Serberna fördrevs från Kroatien, och kom till Bosnien. Det att bland bosniska muslimer fanns krigsförbrytare är någonting som jag aldrig har förnekat. Bland varje grupp har dom funnits, men 99,9% av dom är i Haag. Även denna Arif som brände upp serbiska byar.
Och saken är att deras krigsbrott är minimala jämfört med serbernas. Helt enkelt för att bosniska muslimer inte har haft någon arme eller vapen under tiden. All vapenutrusning i ex-Jugoslavien kapades av serbiska nationalister som vände det mot civila.

Hampus:"Att serberna i Bosnien vill ha självbestämmande ser jag återigen inte märkligare än att Kosovo-albaner vill det. Och om det är sant att dessa republiker skapades 16 år sedan så är det också sant att Bosnien inte erkändes som stat förrän för 14 år sedan. Jag ser det inte som en självklarhet att gränserna för en del av en union ska vara desamma när den bryter sig ut."
- Menar du allvar..?
Bosnien existerade som självständigt land från 1300-talet med dagen gränser, Hampus, men anslutade sig till YU-union som en republik, som skilde sig ifrån på 1990-talet. Kosovo fick serberna av osmaner på 1400-talet. Långt innan osmanerna har det varit självständig provins erkänd av roarriket.
Och det vill du jämföra med Republika Serbska i Bosnien som grundades av Radovan Karadzic för 16 år sen och Biljana plavsic som sitter i svensk fängelse..?!
Snälla...
Läg av! :o)
Och deras mål att uppropa Serbisk Republik som självständigt är egentligen i syftet att annektera området till Serbien. IDAG, vägrar dom i Republika Serbska att samarbeta med Bosniens Federation.
Muslimer, kroater, judar och romer - alla samarbetar i parlamentet i Bosnien, men inte serber från Republika Serbska. Visste du det..?
Trots att bosnierna gav dom politiska topp-positioner i landet, att vara ministrar och prämierministrar, ambasadörer och kommunförmäktige överallt - ändå lyckades man aldrig få dom i något samarbete. Dom vill ha bara sin republik, över 40% av Bosnien och att köra den vidare till Serbien.

Aldrig i livet..! Glöm bort det! :o) ... Försöker dom - kommer dom att få ordentlig smäll. Ja, för att dom inser inte att dom bara förlorar med sin aggressivitet och extremism.

Hampus Eckerman sa...

Ida, dina kommentarer blir så långa att jag faktiskt inte orkar kommentera dem. :) Då skulle jag inte ha tid att skriva egna texter. Dina beskrivningar av krigets grymhet i allmänhet är givetvis också något jag håller med dig om.

Och visst vet jag att de i den serbiska delrepubliken inte vill sammarbeta med myndigheten, liksom kosovo-albanerna inte ville sammarbeta med den serbiska myndigheten.

Och se upp, du börjar låta som en serbisk nationalist där på slutet. :)

Hampus Eckerman sa...

Kan nämnas, gjorde en sökning på´serber som brände sina hem. Hittade den här och här. Så det hade jag missat och hade fel om.

Ett tillägg dock, du skrev:

"Dom brände upp egna lägenheter för att Radovan Karadzic sa till dom att dom ska lämna Sarajevo som ska blockeras & bombas."

Nej, husbränningarna skedde 1996, efter Dayton-avtalet om fred. Det var efter att alla bombningar avslutats. Det kan förklara varför jag inte hörde talas om det.

Ida D. sa...

ehheehhe..!
Jo, på slutet var jag precis som en nationalistisk serb, men jag är född i Serbien, så är det självklart att jag har lärt mig hur deras nationalism låter.
Det att kosovoalbanerna INTE vill samarbeta med Serbien - NEJ! :o)
Dom fick aldrig denna chansen.
Ingen frågade dom någonting!
Dom fick bara jobba i gruvor.
Se min artikel om hur dom "trivdes" i ex-Jugoslavien, för att kunna fatta det!

Dom brände sina hus i Sarajevo 1991 men kanske det gick aldrig på youtube. Dom ville ha Sarajevo till Serbien.
Bätre att vi talar om mina tavlor istället...
Jag blev depad & rädd för ett nytt krig på Balkan...:0(

Hampus Eckerman sa...

Ida, webben skapades inte förrän 1993 vilket gör att det mesta kring 90-talets början ligger i internetskugga. Därför är det svårt att hitta information om början på jugoslavien-kriget. Och därför du inte får en drös länkar av mig som vanligt. :)

Annars kan jag förstå att du är rädd. En norsk vän till mig berättade att han gick med i Svenska Freds när han hittade ett plakat i deras källare där det stod "Fred med Norge"! Kan du förstå hur stämningen var i Sverige när Norge ville bryta sig ur unionen! Men det blev inte ett krig, det löstes fredligt med förhandlingar, även om det var en extremt hätsk retorik i tidningar och riksdagsdebatter om krig och anfall. Det var bara för att behålla ansiktet.

Det är därför jag ständigt tjatar om förhandling. Nu 100 år efter är vi goda vänner, retar varandra lite, men i stort sett har vi en stark gemenskap. Det är det jag hoppas på om hela forna Jugoslavien, även om mer ont blod flutit där.