2007-12-16

Våldtäkter och prostitution i Irak

Jag har tidigare skrivt om våldtäkter och prostitution i Irak. Nu ser jag att även Expressen tar upp detta:

"OWFI driver bland annat ett projekt för att hjälpa kvinnor ur sexhandeln. De säger att sexmarknaden ökat markant de senaste åren, bland annat i Bagdadkvarteren: Batawin, Mansoar och Karadha. De har hittat minibordeller på de flesta gatorna. Oftast rör det sig om fyra kvinnor och en bordellmamma. Många av kvinnorna tvingas att ha samlag upp mot 15 gånger om dagen. Ett samlag kostar cirka 200 dollar och kvinnorna får 2000 dollar i veckan, resten går till bordellmamman."

Tyvärr skriver inte Expressen var dessa områden ligger. Alla tre områdena ligger precis utanför den gröna zonen vilket gör att de till viss mån har nytta av både amerikanska truppers skydd och klientel. Karadha, öster om den gröna zonen, är framförallt en shoppingområde och var ett av de få ställena där man fortfarande kunde köpa alkohol. Mansour, väster om den gröna zonen, är placerat i de rikaste delarna av Baghdad och mötesplatsen för rika irakier och utlänningar. Där finns de dyraste affärerna och de finaste shoppingcentrumen. Många utländska ambassader finns fortfarande kvar i området. Batawin ligger nordöst om den gröna zonen, precis på gränsen till de fattigaste shiitiska områdena. Området är sedan länge känt som en slum för gäng och prostituerade.


En sak Expressen skriver tycks rimma illa med vad som tidigare stått att läsa - prissättningen. Enligt Expressen går ett samlag på 200 USD vilket tycks vara extremt högt i ett land av fattiga, desperata och svältande människor. Reservisten Patrick Lackatt konstaterade tidigare att "För en dollar kan man få en prostituerad för en timma." Inflationen är dock skyhög och priserna för tomater eller äpplen överstiger vida de svenska priserna.

2005 skrev Basim al-Sharie för Institute for War & Peace Reporting:
"På en dag under Saddams era, säger hon, kunde prostituerade dra in så mycket som 700 dollar, men nu får de anstränga sig för att få in 100 dollar på sju kunder, på grund av säkerhetsrisker och att inkomsterna har gått ned."

Amerikanska soldater har varit för länge i Irak utan kvinnor


Läs också: Amerikansk soldat fick lägre straff för att ha våldtagit en kvinna i Italien, han var stressad av Irak-kriget.

Inga kommentarer: