2007-12-13

Guantanamo-soldater förstör Wikipedia

Militär på den amerikanska Guantanamo-basen har medvetet förstört Wikipedia. The Age skriver:

"USA-militär vid Guantanamo kallade Fidel Castro för transsexuel och försvarade fängelset för terrormisstänkta i anonyma webinlägg skriver en internetgrupp som publicerar myndighetsdokument idag.

Gruppen, Wikileaks, spårade webaktivitet via medlemmar med epost-adresser för Guantanamo och fann också att de raderade identifikationsnummer för tre fångprofiler i Wikipedia, det populära online-uppslagsverket som tillåter vem som helst att ändra i artiklar."
Kommentarer till nyhetsartiklar postades av folk som använde sig av fejkade namn och inläggen förbereddes av Guantanamos presskontor. Över 60 ändringar i Wikipedia utfördes, inte bara om fängelset, utan också om fotboll, bilar och TV-program.

Wikileaks har lagt ut dokumentation på nätet över hur de avslöjade militären, vilka IP-adresser de surfat från, vem som ägt IP-adresserna och dessutom noterat exakt vilka sidor som ändrats. Bland ändringar:
  • "Invasion av Afghanistan" har ändrats till "krig i Afghanistan".

  • Sidan om Fidel Castro har fått tillägget "Fidel Castro är en erkänd transexuell" (felstavat).

  • ID-nummer har tagits bort för fångarna Hamidullah och Omar Khadr.
Wikileaks har tidigare lagt ut instruktionsböckerna för Guantanamo-basen på nätet (2003 och 2003). Mest intressant blir granskningen av vilka förändringar som gjorts till 2004.


Mer nyheter:


  • Gång efter gång har Israeldemokrater påstått att palestinierna fick en chans till en egen stat vid Camp David år 2000, men tackade nej. Nya dokument visar nu på att planen palestinierna tackade nej till skulle låtit Israel behålla 80% av bosättarna på palestinsk mark, den palestinska myndigheten skulle avväpnas för att göras försvarslös och ingen som helst evakuering av bosättningar skulle göras i första fasen.

    Israel skulle kontrollera palestinskt område mellan Gaza och Västbanken. Dessutom skulle israel erkännas som en stat judisk stat istället för en stat för alla invånare. Som max 1% av de palestinska flyktingarna skulle få återvända. Alla försakanden av rättigheter skulle göras av palestiniern, inte en enda av Israel.

  • 800 sjuka människor i Gaza har nekats vård under de senaste sex månaderna, eftersom Israel vägrar låta dem ta sig till sjukhusen. Minst tre personer har dött p.g.a detta. Israel förhindrar också palestinierna i östra Jerusalem att få en ordentlig utbildning.

  • Kvinnorna har fått det värre i Irak sen den amerikanska invasionen. Enbart i Sulaimaniyah upptäcktes 400 fall då kvinnor brännskadats i attacker, i Kurdistan har 250 hedersmord skett under de senaste sex månaderna, i Baghdad fanns under en månad 130 kvinnolik i bårhuset som ingen ville veta av. Även amerikanska soldater våldtar kvinnor, bl.a i Abu Ghraib, men inte bara irakiska kvinnor utan även deras egna soldater.

4 kommentarer:

alandalus sa...

Guantanomo-soldaterna kanske kan söka medlemskap i Hasbara Foundation. De betalar folk som gör pro-israeliska redigeringar i Wikipedia.

Hampus Eckerman sa...

Tack, hade tänkt att länka till det där inlägget, men hann inte leta upp den.

Och Wikipedia börjar ju se ut som rena skräcken när man går in på vissa sidor. Endast israeliska källor som ofta är rena falsarierna!

Ida D. sa...

Jag minns att Ali Esabati skrev om detta. En gång hade vi het debatt hos Anna W. och då var jag misstänksam o ställde frågan om pro israeler som var där kan komma fram med en enda länk som inte är från Wiki!?
Esabati hoppade in och förklarade problemet. Då fattade jag om varför Wiki blev liksom alfa & omega i dialogen (!)
Christian (som idag heter Isak tack vare mig), har kommit först med en TOM källa från Wiki, sen bad han om ursäkt och skickade samma källa fylld av några meningar!

hahahahahahha...!
Sant! :o)

Det var en av värsta skandaler i bloggvärldens historia. Då var du Hampus på din resa... och det missade du.

Hampus Eckerman sa...

Nä, såg den. Om jag minns rätt så letade jag också upp en källa från Human Rights Watch som uppgav helt andra siffror än "Christian".