2007-12-29

Bhutto som Israels allierade i Pakistan

Enligt Jerusalem Post så var Benazir Bhutto en av Israels allierade i Pakistan. Israels premiärminister Ehud Olmert uttryckte det så här:
"Jag henne som en som kunde ha fungerat som ett brohuvud till relationerna med den delen av den muslimska världen från vilka våra förbindelser är naturligt begränsade."

Bhutto skulle endast två månader tidigare, vid ett London-besök, förklarat att hon "i framtiden skulle vilja stärka banden mellan Israel och Pakistan. Israels FN-ambassadör förklarade att:
"Hon delade med sig till oss sina planer på att återföra Pakistan till demokrati. Hon var mycket väl medveten om problemen hon skulle möta; hon visste att hennes liv var hotades av hennes återvändande. Jag tror att hon mötte oss för att dela med Israel, och genom Israel, både hennes planer, rädslor och drömmar."

Israel är allmänt avskytt i Pakistan som ännu inte erkänt dess existens. Bhuttos närmande till Israel är därför extremt kontroversielt och impopulärt.

Expressens jourhavande tokstolle, Magnus Norell som spår i inälvor om terrorism då han inte är besatt av en egyptisk ande som ger honom analyser baserad på tusenårig visdom, har fått komma till tals i en debattartikel. Norell har slaktat en gris och i dess inälvor kunnat se att mordet på Musharrafs främste konkurrent vore ett nederlag för denne. Gällande den pakistanska diktatorns inspärrande av politiska motståndare, tystande av journalister och stängningar av TV-stationer skriver Norell (min fetstil):
"Hennes död kan också innebära ett grundskott mot President Musharrafs försök att reformera och liberalisera den politiska kulturen i Pakistan och det är kanske i detta sammanhang som Bhuttos död kan komma att få de mest långtgående och destruktiva konsekvenserna."

Bhutto själv tycks mest ha oroat sig för att Musharraf inte gjorde något för att garantera hennes säkerhet, vilket hon delgav USA i Oktober. Bhutto var Musharrafs främsta konkurrent och USA:s alternativ om de ville bli av med honom. Bhuttos död har nu tydligt stärkt Musharrafs roll som USA:s enda kort i landet. Bhuttos medhjälpare har också anklagat Musharrafs regering för en mörkläggning.Innan den bomb som dödade Bhutto, inga kulhål sägs ha hittats på kroppen som aldrig obducerades (dessa uppgifter bestrids dock), exploderade hade polisen övergivit sina säkerhetsposteringar. Till skillnad från Norell tycks också den demokratiska presidentkandidaten i USA, Hillary Clinton, vara skeptisk till Musharrafs påståenden om att det var Al Qaida som utförde bombattentatet:
"Jag tror inte att den pakistans regering, vid detta tillfälle under President Musharraf, har någon trovärdighet alls."

The Guardian skriver om hur detta förstör Bush-administrationens planer:

"Bush-administrationen konfronterade en av sina värsta mardrömar igår; upplopp på gatorna i ett kärnvapenbestyckat muslimskt land, och utan strategi
att ta sig ur kaoset.

För Washington är enormiteten i Benazir Bhuttos död nästan okalkylerbar. Mordet på henne igår berövade Vita Huset på en viktig allierad i Pakistan dagarna innan ett val var tänkt att återföra landet till civilt styre och, som Washington hoppades på, större stabilitet och en stärkt front mot islamistisk extremism.

"Det har inte bara förstört det amerikanska hoppet eller planen på att ha en gemensam överhöghet med en maktdelning mellan Benazir Bhutto och Pervez Musharraf, utan också förstört själva prospektet på att valet ska utföras enligt tidsplan.", säger Daniel Markey, som tills nyligen var utrikesdepartementets främste rådgivare i södra asien."


P.S. Jinge skriver att Bloggaren Bents tävling om "årets politiska blogg" är en "bluff". Själv nöjde jag mig att konstatera att de enda som länkade till "tävlingen" på Knuff var en drös pseudoliberaler med definitionsfanatism. Inte mycket att hänga i en julgran alltså. Hittills verkar också endast 500 personer ha röstat vilket utgör några få procent av de som daligen läser politska bloggar. Större delen av de nominerade bloggarna har ingen någonsin hört talas om.

2 kommentarer:

Ida D. sa...

3-e världs krig verkar vara på gång...utan att vi fattar det på riktigt.

Marcin sa...

Så som jag ser det så är jänkarna trötta på att ösa ur fickan till pajasen som bara står där och ler. De tänkte sätta i ruter dam men hon visade sig vara bräcklig och föll. De får fortsätta ösa mer stålars utan att de skäggiga pakistanierna behöver oroa sig för barberaren. Ingen After Shave i Pakistan inte och lika lite amerikanska boots.