2007-12-16

"Nu flyr vita Sydafrika"

Aftonbladets Wolfgang Hansson brukar vanligtvis hålla en jämn kvalitet med merparten av sina "analyser" hyfsat intelligenta med ett fåtal som rena katastrofen. Det är på den nivån han nu lägger sig.

I en "analys" med rubriken"Nu flyr vita Sydafrika" skriver Hansson om konflikten inom Sydafrikas största parti, ANC. Först konstaterar han att Jacob Zuma, möjlig kandidat som partiledare, blivit frikänd för ett åtal mot våldtäkt. Därefter konstaterar han att Zuma är en brottsling. Någon förklaring ges inte.

En snyggare bild än den Aftonbladet valde

Därefter börjar Hansson bli lagom rasistisk. När det gäller konflikten mellan presidenten Thabo Mbkeki, känd för att omge sig med ja-sägare, och Zuma skriver han:

"Zuma kan som ANC-ledare lägga sig i minsta detalj i presidentens politik. Han kan driva igenom en missförtroendeförklaring mot Mbeki i parlamentet. I ett sånt läge riskerar den forna befrielserörelsen – som lyckades besegra rasiststyret apartheid – att slitas i stycken. Ett stamkrig väntar runt hörnet. Mbeki är xhosa och Zuma är zulu."
Man kan undra varför Hansson använder ord som "stamkrig". Hade det gällt ett europeiskt land hade man sagt etniskt konflikt. Det handlar ju om samma sak, folkstammar. På samma sätt spelar Hansson vidare på de rasistiska tankemönstren om de stackars vita:

"Den välmående svarta medelklassen fruktar att ekonomin störtdyker om Zuma tar över. De vita har redan börjat fly."
Och här kommer det viktiga. Det är inte en fråga om etniska konflikter eller "stamkrig" som Hansson uttrycker det. Det är en klasskonflikt. Bäst illustreras det med två rubriker, från The Telegraph, "Syd-Afrikas fattiga tröttnar på Thabo Mbeki", och från Houston Chronicle, "Syd-Afrikas fattiga ser hopp i Zuma".

"- Jag är hungrig. - Sluta tala politik."

Telegraph skriver:

"De köar tålmodigt för att få reda på varför, efter år på väntelistan för ett nytt hus, de fortfarande lever i små ruckel i slummläger som nu sträcker sig från ena ändan av Mamelodi till kullarna i norr.

Detta är Sydafrikas fördrivna, representanter för de miljoner fattiga svarta som känner att de lämnats efter av President Thabo Mbekis ekonomiska frihandelspolitik."

Under ANC har det visserligen skapats en svart medelklass, men de flesta svarta har lämnats utanför med förhållanden ofta värre än under apartheid-regimen. Under de senaste 10 åren har de vita fått det 15% bättre ekonomiskt samtidigt som de svarta har fått det 19% sämre.

Två tredjedelar av de svarta har aldrig haft ett jobb, på landsbyggden är arbetslösheten uppe i 70% och få ansträngningar görs för att få åtminstonde delar av jordbruksmarken i svarta händer. Vattnet stängs ofta av från vattenledningarna och kolera drabbar många familjer. Mellan 45 och 55% av alla svarta lever i under fattigdomsstrecket.


"- Först, ägna 20 år åt att lära dig detta intrikata verktyg."

Här ses David Zuma som ett hopp. Houston Chronicle skriver:

"Nära tjugo år senare, medans Zwane kämpar för att överleva på de få dollar om dagen han tjänar på att tvätta taxibilar utanför ett glimmrande köpcenter, har han siktat in sig på en ny dröm: Att få David Zuma, den förre guerillakämpen och anti-apartheidmotståndaren vars vinjettsång är "Hämta mitt maskingevär", vald som president till den härskande Afrikanska National Kongressen [ANC].

Zwane säger att han tror att Zuma kommer att ordna både jobb och välstånd till de miljoner svarta invånarna och fullfölja den revolution som avslutade Apartheid 1994. [...] Hans första prioritet, säger analytiker, är allra troligast att utöka nationens sociala skyddsnät och höja minimumlönerna, snarare än nationalisera företag."

Om detta skriver Hansson inget. Han bryr sig mer om ifall de vita lämnar landet för grönare hagar någon annanstans. Vad han inte nämner är varför de lämnar landet, nämligen våldet. Ett våld som ökat ju större inkomstklyftorna blivit och ju mer fattigdomen ökat.

Utan tvekan borde Zumas ansträngningar för att minska anledningarna till våldet vara det effektivaste motmedlet till den flykten. Men frågan är också hur de vita som alltid fått härska ekonomiskt skulle kunna leva med svarta som står på likställd fot och inte bara på pappret.

Mer nyheter:


5 kommentarer:

Ida D. sa...

Måste du hitta alla dessa nyheter..?!

:o)

Hoppas att nästa gång ska du komma på min blogg i RÄTT TID när det handlar om statistiken...!
heeheheh...!
Inlägget som du lämnade var LYSANDE! jag skulle önska att rama in den! Mitt i FFF..! :o)

Hampus Eckerman sa...

Tackar!
Kom bara att tänka på den där statistiken i förbifarten, det var något som inte matchade. :)

Ida D. sa...

hahahhaahhah..!

Jag fattar...

Skoj på sidan, antisemitism o islamhat existerar. Genom historien, var det judar som var ständigt i topplista, men nu är det muslimer.
Man har svårt att erkänna det, för att man vill forsätta vara offer.
Ärligt talat, jag skulle önska att muslimer inte blir offer, så förstår jag inte att en del människor, oavsett etnicitet, kämpar ständigt om att vara offer..? Vad är mening med det..?
Igen någonting politiskt som jag inte fattar, va..?
:o(

Hampus Eckerman sa...

Som vanligt Israel som spökar. Om inte det judiska lidandet ständigt är värst av alla i hela världen så försvinner ju det märkliga argumentet om Israel som ett skydd för hela världens judar.

Därför i princip bara Israelvänner som ständigt tjatar om antisemitism, även om den finns på riktigt, mest bland underliga nazister och högergrupperingar.

Ida D. sa...

Men mycket naivt, tycker jag.
Oavsett om det finns någon hot mot judar i världen eller inte - Israel är internationellt erkänd land och ska existera. Jag fattar inte att deras skrek om höga siffror på antisemitism kan var stöd för staten Israel...
Eller nej...
Glöm det :o)
Politik!
heheheh....
Jätte ologiskt.