2007-12-15

Legosoldater våldtar i Irak

Det amerikanska justitiedepartementet vägrar att väcka åtal mot en amerikansk legosoldatanställd av KBR som tidigare var en del av Halliburton, för våldtäktsförsök på en kollega. Detta trots att det amerikanska utrikesdepartementet rekommenderar att åtal väcks. Den undersöknande tjänstemannen på utrikesdepartementet, Lynn Falanga, gick så långt att hon rekommenderade den våldtagna kvinnan att stämma den amerikanska staten om inget åtal väcktes.

Den utsatta kvinnan, Tracy Baker, har berättat om att hennes överordnade ständigt stötte på henne och hotade att isolera henne om hon gick vidare med anmälan av våldtäktsförsöket. Baker berättar:

"När jag anlände till Basra fanns ungefär fem män som arbetade i lägret [för Halliburton/KBR] och de väntade på mig. Jag gick berättat att de ville se hur jag såg ut för att vara säkra på att jag såg fräsch ut innan de accepterade min förflyttning. [...] Min överordnade i lägret gjorde ständigt gester om hur jag måste sova med honom om jag ville ha säkerhet att leva i lägret och han fortsatte att upprepa detta för mig."

Om hur lägret såg ut berättar hon:

"På vägen in till kontoret hängde bilder på prostituerade och djur som hade sex med varandra på väggarna. Vårt kontor var endast tapetserat med pornografi. Det fanns ingen plats på väggen alls. [...] Mina medanställda berättade för mig att 'Du kan antingen sitta vid ändan av mitt skrivbord eller på golvet, för det är där som kvinnor som arbetar med mig sitter."

Tracy Baker är inte det enda fallet. Jamie Leigh Jones berättar om hur hennes kolleger i Baghdad drogade henne och genomförde en gruppvåldtäkt, knappt en vecka efter att hon anlänt till landet. Därefter stängde de in henne i en container. En av de anställda lånade i smyg ut sin telefon till henne så hon kunde ringa till sin far och berätta om gruppvåldtäkten. På den vägen lyckades till slut en kongressman få utrikesdepartementet att befria henne från containern. Inget åtal har väckts, trots att detta skedde för två år sedan, och mycket av bevisningen har försvunnit spårlöst.


MSNBC:s inslag om Jamie Leigh Jones


Det intressanta är att det inte verkar gå att åttala våldtäktemännen. CNN:s analytiker konstaterar:

"Hon skrev under ett anställningskontrakt med en bindande skiljedomsklausul i kontraktet. Det säger att vid varje konflikt som uppstår vid anställningen eller relaterad till anställningen så ska konflikten inte ställas inför jury, inte gå till domstol, utan ställas infölr skiljedom. [...] Vi talar om pengar, inte fängelsetid för de anklagade om de ses som skyldiga."

Det är naturligtvis inte bara de anställda på Halliburton/KBR eller amerikanska soldater som blir våldtagna. Irakierna går knappast säkra. Just nu pågår en rättegång i USA där fem soldater anklagas för att ha våldtagit en 14-årig irakisk flicka och dödat henne och hela hennes familj. Både tortyr och våldtäkter begicks i Abu Ghraib-fängelset.

Sedan den amerikanska invasionen säljs också tusentals irakiska kvinnor till sexuellt slaveri i grannländerna och också för att underhålla de amerikanska soldaterna.


MSNBC inslag om den 14-åriga flickan som gruppvåldtogs och dödades av amerikanska soldater

Mer nyheter:

  • En undersökning bland amerikanska judar konstaterar att: 1) Israelhögern som påstår sig tala för Israel och judar generellt har åsikter som delas av endast en minoritet av de amerikanska judarna. 2) Åsikter som rutinartat anklagas för antisemitism hålls av en majoritet av de amerikanska judarna. 3) De flesta amerikanska judarna är mot amerikanska militära interventioner i Mellanöstern - inklusive både Irak och Iran.

Inga kommentarer: