2007-12-02

Gorbatjov gav sitt stöd till Putin

Hur impopulär Mikhail Gorbatjov än är i Ryssland har han alltid varit omåttligt populär i västerländska media som den person som inte bara avslutade det kalla kriget utan också avvecklade hela Sovjetunionen. Nu har Gorbatjov gått ut och direkt stött President Putins parti i Ryssland:


"Jag skulle rösta på honom och jag stödjer honom. Baserat på vad jag vet och vid jämförelse av honom och andra kandidater så skulle jag föredra Putin. [...] Det är ett faktum att inom Ryssland så stödjs Putin av upp till 80% av befolkningen. För mig är det ett övertygande argument eftersom jag lever i Ryssland."

Gorbatjov fortsätter att shocka sina västerländska vänner:


"Han har skapat stabilitet i Ryssland. Det är inte vem som helst som skulle kunnat hantera det arv han fått från Boris Jeltsin. Jag trodde inte han skulle klara det, men han lyckades förhindra en total kollaps av landet. Han började lösa de viktigaste sociala och ekonomiska problemen och återinskaffade myndighetsutövningen i Ryssland. Det har öppnat vägen för möjligheterna till en riktig modernisering."


Den typ av demokrati som USA vill ha i Ryssland

Enligt Wall Street Journal har Putin den högsta populariteten hos någon ledare i världen på nära 85% av den ryska befolkninge. Det ska jämföras med George Bush som svävar någonstans över 30% och svenska Fredrik Reinfeldt har heller inte mycket att komma med.

Sanningen är ju att det är svårt för Putin att bli lika auktoritär som den västerländska älsklingen Boris Jeltsin. Han har inte beskjutit parlamentet med pansarvagnar, han tillsätter och avsätter inte själv direktörerna för TV-kanalerna, det är inte han personligen som delar ut TV-licenser till de som stött honom i valen och det han stänger inte ner kritiska TV-kanaler och tidningar inför valet. För som Anna Politkovskaya skrev:

"Dissidenterna och demokraterna försökte lura folket för länge att tro att Jeltsin, av alla människor, skulle vara en riktig demokrat. Det kom en tid när den sagoberättelsen blev ohållbar och 'demokrat' blev ett fult ord. [...] Det är hans djuriska, bestialiska längtan efter makt och från den blossar hans vilda hat mot Gorbatjov, som var det stora hindret innan han kom till makten."
Och hur är det egentligen möjligt att Jeltsin kunde ha en hjärtattack veckan innan valet och ingen av alla "demokratiska" medier rapporterade om det?


Oligarkerna skrattade hela vägen till banken - Folket skrattade mindre

Läs mer i Aftonbladet, SvD, DN och Expressen.

Inga kommentarer: