2007-12-31

Om tiotusen människors död då Wilhelm Gustloff sjönk

Aftonbladet skriver om hur vrakletare simmat ner till det sjunkna fartyget Wilhelm Gustloff. Åke Sandin har tidigare skrivit om hur detta fartyg, med mer än 10 gånger så många passagerare, sjönk. Detta skedde då miljoner tyska civila var på flykt under 2:a världskriget och den tyska marinen gjorde sitt bästa för att skeppa flyktingarna från öst:
"790 fartyg deltog och många av dem gick i skytteltrafik. En del av passgerarna var balter men de flesta tyskar. Över ett hundra fartyg sänktes och omkring 30 000 människor omkom. De allra flesta var civila flyktingar, andra sårade soldater. Som man lite cyniskt sa vid södra Östersjökusten 1945 och 1946, var dessa år väldigt bra för ålafisket."


Gustloff var ett av de fartyg som sänktes. Från början påstods det att det fartyget hade kört på flera minor, men senare framkom det att det var tre ryska u-båtar som låg bakom sänkandet av vad som officiellt påstods vara "6100 hitlerister". Kapten George Wellers beskriver det:

"Just när jag stod i dörröppningen till navigationshytten gick en chockvåg genom skeppet. Explosionen var så stark att jag kastades uppåt och slog huvudet mot dörrposten. 'Minor', skrek jag och i ett skutt var jag framme vid maskintelegrafen och drog i stoppspaken. Men så skakades fartyget av en andra och tredje stöt. Hon började få slagsida mot babord. Jag såg hur fören sänktes och vattnet redan spolade över den. På grund av lutningen nedåt kanade människorna på fördäck ned i vattnet, räddningslöst förlorade."

En timma tog det för fartyget att sjunka, vilket gjorde att 1000 människor kunde räddas. Resten sjönk istället ner för att nu bli offer för vrakdykare. Läs hela Åkes krönika som också handlar om sänkandet av Goya och Cap Arcona där ytterligare 13 000 tyska flyktingar dödades av de allierades attacker.

Jinge skriver också om Wilhelm Gustloff.

4 kommentarer:

Ida D. sa...

Utanför ämnet, men..

GOTT NYTT ÅR..!
Mycket glädje & stora framgångar 2008...!

mvh
Ida D. & Fazeela Selberg
Forum För Frihet

Hampus Eckerman sa...

Gott nytt år, båda två!

Magnus sa...

Känner igen namnet på fartyget från Guinness rekordbok av alls ställen. Det var givetvis inte opportunt att skriva om att tiotusen tyska flyktingar drunknat i mars 1945, och dessutom fanns det ju ingen som s a s hjälpte till att puffa fram nyheten när de överlevande kom i land. I likhet med bombanfallen mot Dresden och Tokyo var det en krigsförbrytelse som begravdes i tystnad. Men jag kommer absolut att se programmet.

Hampus Eckerman sa...

Det finns gott om krigsförbrytelser som numera aldrig talas om, även de som sker just nu.

Tidningarna skriver i princip aldrig om Somalia eller Kongo, de föredrar att skriva om Sudan där betydligt färre dör just nu. Burma/Myanmar är redan bortglömt. Väst-Papua får vi aldrig läsa om.

2:a världskriget är ju nästan helt bortglömt, förrutom de delar som handlar om den nazistiska förintelsen av judar, hiroshima-bomben och en del andra lagom spektakulära händelser.

Å andra sidan kan inte allt uppmärksammas jämnt, det vore mest skönt med en lite jämnare spridning.