2007-12-27

Israel hjälper till att bomba kurder

Turkiet tackar USA för deras hjälp att bomba kurder i norra Irak. Samtidigt gav George Bush sitt stöd till turkiets attacker mot de kurdiska guerillabaserna.

Intressant nog hjälper även Israel till att bomba kurderna. Besättningar från Israel Aerospace Industries deltar i den turkiska militärens operationer. Israel har annars traditionellt sett stött kurderna i en klassisk söndra-och-härska-teknik mot grannländerna. Bland annat har israel tränat kommandosoldater att utföra hemliga operationer i Syrien och Iran. Israeliska experter har tränat kurder i skytte och också stått till tjänst med kommunikationsutrustning och säkerhetsstängsel.

Israel har svikit kurderna förrut, bl.a 1999 då de antas ha gett Turkiet information som ledde till gripandet av PKK:s ledare Abdullah Öcalan. Det är fullt möjligt att Israel sviker dem igen nu om det visar sig mer fördelaktigt att stödja Turkiet.

1 kommentar:

Ida D. sa...

Israeler förstår att Turkiet är strategiskt JÄTTE VIKTIGT land. I fallet att Israel blir attackerad av araberna igen, då kan USA försvara Israel ENBART från Turkiet och ...snart Kosovo.
Så är det självklart att Israel blir indragen i spelet. Smart att dom hänger på något sätt med något muslimskt land, men jag tycker inte att militärt samarbete räcker till... Man borde visa mer samarbete ekonomiskt, kulturellt, och annat.
Hoppas att det är inte början av 3-e v. krig.