2007-12-18

DN:s märkliga räkning om palestinskt bistånd

SvD skrev i går (fet stil i alla citat har lagts till av mig för tydlighetens skull):

"I dag meddelar regeringen vid en stödkonferens för Palestina att Sverige ökar biståndet till den palestinska myndigheten med 90 miljoner kronor. Därmed ger Sverige 1,37 miljarder till Palestina under 2007–2008. Israels bosättningsexpansion och isolering av Gaza måste upphöra, skriver statsråden Carl Bildt och Gunilla Carlsson på plats i Paris."

När DN ska skriva om samma sak blir allt bara märkligt och förvirrat. I sin korta förnotis skriver tidningen:

"Sverige ökar med 700 miljoner kronor. Hela 48 miljarder kronor lovades palestinierna i bistånd på måndagen. Det var på givarkonferensen i Paris där Sverige lovade öka sitt bidrag med 700 miljoner kronor. "

Här är det inte längre en ökning på 90 miljoner kronor som SvD skrivit utan en ökning på 700 miljoner kronor, en fasans massa mer pengar. I själva texten har man dock modifierat det hela. I ingressen står:

"Palestinierna lovades hela 48 miljarder kronor i bistånd på måndagens givarkonferens i Paris. Sverige ökar sitt bistånd till uppåt 700 miljoner nästa år."

Nu har man inte ökat med 700 miljoner kronor längre utan till 700 miljonor kronor. Det är dock en klar skillnad mot SvD som säger 1.37 miljarder kronor. DN förvirrar dock det hela ännu mer, för senare i texten skrivs det:

"Sverige, som är ett av de största givarländerna räknat i reella tal, kommer att öka sitt stöd till palestinierna och ge 1,37 miljarder kronor för 2007 och 2008. Det innebär en ökning med 90 miljoner kronor, jämfört med föregående tvåårsperiod."

Så var i det hela kom dessa 700 miljoner kronor in? Ökningen har ju varit på 90 miljoner, och slutsiffran på 1.37. Vad hade 700 miljonor kronor med saken att göra!

Ibland är det svårt att förstå DN:s siffer exerciser.

2 kommentarer:

pia (http://funderar.wordpress.com) sa...

Undrar hur länge ännu de flesta människor kommer att lita på saker de läser i tidningarna?

Och vad ska man tro om detta, är det bara slarv eller finns det något avsiktligt i att sjabbla med siffror hit och dit?

För övrigt tycker jag att tidningarna har inte så lite fel när de skriver att dessa alla pengar går till Palestina, när de facto det är Abbas som får dem, utan några verkliga löften om vilka hans befogenheter är.

Hampus Eckerman sa...

Det vanliga när pengar utlovas, i alla fall när det gäller katastrofhjälp, är ju att endast 10% av det som utlovas verkligen betalas ut, så vi får ta det med en nypa salt även där.

Sverige brukar dock betala ut all sin hjälp.