2007-12-18

USA hjälper Turkiet bomba kurder

Enligt Pentagon hjälper USA Turkiet med information om hur de ska spåra kurdiska stridande i Irak. Talesmannen för försvardsdepartementet, Bryan Whitman, säger:

"De Förenta Staterna fortsätter att hjälpa den Turkiska regeringen med information som ska hjälpa dem med upproret där."

Bland informationen finns data om mål för militära anfall. Iraks parlament har valt att fördöma det turkiska anfallet som skedde med amerikanskt stöd. För att Turkiet ska kunna genomföra liknande attacker krävs att USA öppnar upp luftterritoriet för turkiska plan.Bland målen fanns flera kurdiska byar, långt in i norra Irak, och anfallen tvingade hundratals människor att fly från sina hem. Ett tiotal hus sägs ha raserats och minst en kvinna dödad.

Ur ett irakiskt perspektiv måste få sägas ha drabbats, flera hundra irakier dör dagligen av ockupationen. För kurderna däremot, som annars har varit till stor del förskonat, måste det vara skrämmande.

Märkligast reaktion på det hela har Expressens Gunilla Brodej. Efter att kurdisk guerilla gjort flera attacker mot Turkiet och dödat flertalet turkiska soldater skriver hon:

"PKK har inte större mål än den egna organisationens överlevnad, man bryr sig inte ens om rätten att få tala kurdiska. I stället anordnas patetiska demonstrationer angående Abdullah Öcalans privata omständigheter i fängelset."

Men varför skulle man ha som mål att organisationen överlever om det inte finns mål utöver det? En organisation utan mål behöver ju knappast överleva. Och om detta är enda målen, varför då dessa attacker mot turkiska soldater? Nej, Brodej talar nog mest i tomteluvan.

PKK är enda tillfället då man får se liberaler beröma forna kommunister - Här är flaggan från 1978 innan kommunismen gick ur modet


Inom journalistiken finns det ett begrepp som kallas för mediakurder. Det innebär att man måste anställa några invandrare för att inte framstå som direkta rasister. Tyvärr några från mellanöstern också. För att inte få vilka hemska muslimer som helst anställer man då kurder vars representation långt överstiger andra invandrargrupper. Eftersom kurderna nästan alltid legat i konflikt med de nationer de bor i har de varit tacksamma för att kritisera länderna i mellanöstern med en mörkhyads alibi.

Och kurderna har alltid använts som en shackpjäs i mellanöstern. Utnyttjats av USA och Israel när de kunnat dra någon nytta av dem för att sedan överges som nu när USA hjälper turkiet att attackera. En dag kommer USA vara borta från Irak. Iran, Syrien, Irak och Turkiet kommer alltid finnas kvar. Det är något för de kurdiska ledarna att tänka på.

Mer nyheter:

  • Motståndet i Afghanistan ligger nu på sin högsta nivå sedan USA invaderade landet år 2001.

  • En talesman för den irakiska regeringen säger att folket ska behöva tåla amerikanska militärbaser i över 10 år till, men att det "inte finns något sätt som Irak skulle kunna accceptera existensen av en utländsk armé i landet".

  • Israel fortsätter att hetsa till krig mot Iran, nu senast via General-Majoren Benny Gantz.

  • Alla fem röstsystem i Ohio, en stat som George Bush varit beroende av för att bli vald i de två senaste valen, har kritiska fel som gör att hela integriteten i 2008 års val kan ifrågasättas. Project Censored har skrivit omfattande om de valfusk som skedde 2004.

1 kommentar:

Ida D. sa...

Uhhh...nej...
Det ville jag inte höra - det att USA hjälper turkar att bomba kurder. Nej.

men turkar är jätte tuffa, dom är medvetna om att USA-s bas i Turkiet betyder mycket, så började dom att ställa krav inför USA och vända lite till egna intresse.

HA! :o) Ser du... Jag började bli duktig i politiken också!
hehhehe...