2007-12-17

...och ännu mer israelisk rasism...

Trots att palestinierna utgör 20% av Israels befolkning får de endast del av 4% av budgeten, detta trots att 56% av familjerna ligger under fattigdomsstrecket. Och trots att 30% av de förolyckade i trafikolyckor är palestinier har transportministeriet valt att skära ner budgeten för läggandet av nya vägar i palestinska städer och byar.

Klyftorna mellan palestinier och israeler fortsätter också att öka. 78% av de palestinska barnen i centrala Israel räknas som fattiga och 63% i norra och södra Israel. Under samma 10-års period som fattigdomen för palestinierna ökat från 36% till 56% har de judiska israelernas fattigdom endast ökat med 3%, nu uppe i 17%.

Vid flera fall i äktenskap mellan judar och icke-judar där juden dör tvingas den icke-judiska partnern lämna landet. De har inte rätt till medborgarskap om de inte hunnit få det innan. Icke-judar göra sig icke välkomna. Samtidigt förklarar den tidigare utbildningsministern Yiyzhak Levy att den israeliska rasismen är helt ok, araberna har sig själva att skylla.

Som om inte detta vore nog används rasismen även mot judar av annan hudfärg. Fyra etipoiska judar tvingades byta klassrum för att de "inte var troende nog". I en undersökning förklarade 50% av de orthodoxa judarna att de inte ville skicka sina barn som elever till skolor med för många svarta. Över hela befolkningen ansåg 14% detta.

Bitte Hammargren skriver också i SvD om palestiniernas situation:

"– Det är en eländig situation på våra sjukhus, i våra butiker och vår hem. De varor som finns i butikerna är extremt dyra. Folk har inte råd att handla. Det finns inte tyg att svepa de döda i, inte cement till deras gravar. Det är inte längre tillåtet att ta in vatten på flaska till Gaza. Och det är inte tillåtet att importera filter för vattenrening. Så vi måste dricka det salthaltiga vattnet.

– Över 9 000 typer av produkter får inte föras in i Gaza. Det finns inget fönsterglas, inga reservdelar till bilar, inga datorer eller konstgödning. Det finns inga leksaker i butikerna för barnen, ingen choklad, ingen läsk. Allt sånt som ni tar för givet i Sverige."

Sverige har dock valt att inflationskorrigera biståndet till Palestina.

Mer nyheter:

  • Guatemala vägrar att lämna ut exdiktatorn Efrain Rios Montt och sju andra folkmördare till Spanien för rättegång. Guatemala var det land som USA ville ha in i FN:s säkerhetsråd eftersom USA tidigare sammarbetat med diktatorn. Uruguay har däremot valt att åtala sin diktator för brott mot mänskligheten.

2 kommentarer:

Ida D. sa...

SKRÄMMANDE!

Bättre kanske att denna artikel blir - no coments...!
Att man behandlar människor på så sätt är det hårresande och totalt oacceptabelt år 2007 efter Kristus..!

Hampus Eckerman sa...

Själv har jag alltid undrat varför politiker alltid skryter med att de höjer budgetar, när höjningarna nästan alltid bara ligger i linje med hur inflationen har varit sedan den senaste korrigeringen.

Det här var ju bara ytterligare ett typexempel.