2007-12-17

Legosoldater i Laos kämpar vidare för CIA

New York Times skriver om hur USA:s gamla legosoldater från Hmong-folket i Laos fortfarande strider vidare, trots att kriget förlorades redan 1975. De talar fortfarande om Tony Poe, en av ledarna för CIA:s operationer, men inget nämns om hur han brukade betala för varje öra som skars av från en kommunistisk soldat, släppte avhuggna huvuden från luften över fiendesoldater och brukade sätta upp huvuden på pålar.

Tidningen skriver också om hur den gamle ledaren och heroin-smugglaren för Hmong-styrkorna, nu blivit arresterad i USA för att ha planerat en statskupp. Vad som däremot inte skrivs är om hur CIA hade gett sitt stöd tills statskuppen, men inte informerat FBI. De flesta i Hmong-folket lever normala liv i Laos, endast ett litet fåtal har vägrat ge upp kampen mot regeringen.

Jag har skrivit mer om detta här.

USA flög över 580 000 bombrundor över Laos och släppte mer än 2 miljoner ton bomber, dubbelt så mycket som över Nazi-Tyskland under 2:a världskriget.


Mer nyheter:

  • Judar i Iran tar avstånd från israeliska försök att muta dem till att lämna sina hem: "Det är opassande och politiskt omoget".

  • Den tidigare amerikanske soldaten Damien Corsetti berättar om sin tid som förhörare i Irak: "De berättar för dem att de tänker döda deras barn, våldta deras fruar. Och du kan se på deras ansikten, i deras ögon, vilken terror detta skapar. Därför att, naturligtvis, vi vet allt om dem. Vi vet namnet på deras barn, var de bor - vi visar dem satellitbilder på deras hus. Det är värre än tortyr."

Inga kommentarer: