2007-11-02

FN:s massakrer på Haiti

Tidningen Guardian har bara gott att säga om FN-insatsen i Haiti:

"FN:s trupper har skapat lugn i en av de farligaste platserna på jorden."

The Guardian fortsätter beskriver de våldsdrabbade förorterna där gäng med maskingevär härskar och kidnappningar och skottlossningar härskar:

"Under de värsta excesserna, då Haiti fortfarand återhämtade sig från våldsamma upplopp, var området Cité Solei nite tillgängligt för främlingar eller ens myndigheterna."


Från FN:s massaker den 22:a december, 2006

Det kan ju dock bero på att "myndigheterna", ett fint namn på det gangstervälde som härskat på Haiti sedan Papa Docs dagar, kom till makten via en statskupp. Som den holländska journalisten Linda Polman skriver i sin bok "We Did Nothing" så har den haitiska polisen alltid varit grunden för trakasserier av opposition med hjälp av misshandel, våldtäkter och dödspatruller.

När det nu gäller slummen Cité Soleil glömmer The Guardian också de massakrer som FN begått just där. Den 22:a december förra året demonstrerade invånarna i slumområdet mot den diktatur som FN valt att bli militär arm åt. FN gick till attack mot demonstranterna och dödade mer än 30 personer, långt värre än diktaturen i Burmas agerande mot de demonstrerande munkarna. Mercuis Lubin, som bor i området, berättar:
"Sen startade de skjuta... Jag såg att jag var skadade i en av mina armar, min fru i en av sina fötter och mina två unga döttrar var dränkta i sitt eget blod."

Från FN:s massaker den 6:e juli, 2006

Frantz Michel Guerrier, talesman för en av kommitéerna för Cité Soleils uppbyggnad säger:
"Vi såg helikoptrar som sköt mot oss, våra hus krossade under stridsvagnar. Vi hörde detonationer av tunga vapen. Många av de dödade och skadade hittades inne i deras hus. Jag måste berätta att ingen hade räddats, inte ens spädbarn. Röda Korset tilläts inte hjälpa folk. Soldatern vägrade att ge Röda Korset tillträde i direkt strid med Geneve konventionen."

Det var inte den första massakern genomförd av FN mot sluminnevånarna. Den sjätte juli 2005 dödades mellan 5 och 20 civila då 300 FN-soldater stormade Cité Soleil. The Guardian skrev då:
"En Reuters-korrespondent, Joseph Guyler Delva säger att han "såg sju kroppar i endast ett hus, inkluderande två spädbarn och en äldre kvinna i 60-års åldern". Ali Besnaci, chef på Läkare utan Gränser i Haiti, bekräftar att vid dagen för belägringen kom ett "exempellöst" 27-tal människor till deras klinik med skottskador, tre fjärdedelar av dem kvinnor och barn.

[...]

Invånarna i Cité Soleil säger att de dödas inte för att de är våldsamma, utan för att vara militanta - för att kräva att deras valda president återinsätts. På kropparna av deras döda vänner och familjemedlemmar placerar de bilder på Aristide."


Från FN:s massaker den 6:e juli, 2006

Vid detta tillfälle avlossade FN över 22 000 kulor och erkände att "på grund av den dåliga kontruktionen av hemmen i Cité Soleil och den stora mängd ammunition som avlossades, är det troligt att kulor penetrerade flera byggnader och träffade mål som inte valts ut".


Efter FN:s massaker den 6:e juli, 2006

Enligt tidningen Lancet har 8000 mördats under de 22 månader som gått sen president Aristide avsattes i en USA-stödd kupp. Dessutom har 35 000 kvinnor och flickor våldtagits. Bland förövarna finns brottslingar, poliser och FN:s "fredsbevarande" styrkor. 87% av offren tillhörde partierna för Aristide och Preval.


Så varför avsattes Aristide?
  1. Aristide vägrade genomföra de stora privatiseringar av statlig egendom som USA krävde. Bland kraven på privatiseringar fanns elektricitet och telefontjänster". Detta skulle endast hjälpa de oligarkier som genom militär och dödspatruller drivit resten av Haiti i fattigdom.

  2. Aristide ville höja minimilönen till 2 dollar om dagen.

  3. Aristide lät genomföra subventioner till ris för de fattiga, center för att öka läskunnigheten och rena vatten. Det medicinska universitet som Aristides myndigheter lät bygga upp används nu som bas av FN:s styrkor.


Inga kommentarer: