2008-01-30

Massakern i Nanjing - Om Nanjings levande Buddha

Aftonbladet hade igår en längre artikel om Nanjing-massakern där japanska trupper massakrerade över 100 000 kineser. Civila, kvinnor och barn. Jag har tidigare avhandlat den frågan i en krönika från Kina i juni förra året då jag själv befann mig på platsen. Då var muséet på platsen stängt för upprustning inför OS, förhoppningsvis har det väl hunnit öppna igen nu.

Massakern i Nanjing är just ett av de otaliga glömda folkmord som vi idag nästan aldrig får läsa om. Det skulle inte falla Levande Historia in att berätta om kinesiska eller asiatiska offer under 2:a världskriget. De är och förblir ovärdiga offer. Därför är det positivt att Aftonbladet tagit upp denna händelse. Läs gärna min äldre krönika för en bakgrund och omfattning av folkmordet,

Läs även Blogges krönika om kinesernas rätt att berätta om sin egen historia utan att anklagas för att följa "politiska vindar".

1 kommentar:

Ida D. sa...

en mycket bra artikel som borde vi länka. Folkmord på armenier och folkmord i Indonesien liksom Kongo är mycket lockande ämne för oss.
Men om den här folkmordet som du skriver ovan är det sällan, nästan aldrig på tapeten.
Mycket bra gjort, Hampus!
Tack