2008-01-06

Hotet från israels kärnprogram större

En av Hamas tjänsteman förklarade att George Bushs kommande besök i Mellanöstern inte skulle vara ett försökt att skapa fred i Israel-Palestina-konflikten, utan snarare ett försök att sikta in sig på Iran. George Bush själv gav honom rätt när han sa att ett av hans främsta mål var att hindra Irans "agresseiva ambitioner", dvs Irans vägran att låta USA och Israel bestämma över hela regionen.

Irans utrikesminister kommenterade lakoniskt:

"Målet med dessa upprepade besök är att kompensera för den misslyckade amerikanska politiken i regionen."

Egypten har också börjat bli skeptiska till det bistånd man får från USA, efter att USA försökt länka biståndet till krav från den amerikanska Israel-lobbyn. Israel självt gör vad det kan för att hetsa fram ett krig mot Iran ihopp om att Iran ska möta samma tragiska öde som Irak. Israels säkerhetspersonal ska gå igenom med George Bush hur de två länderna skulle kunna attackera Iran.

Enligt ett mindre rationelt uttalande fårn en israelisk kabinettsminister är Iran så hemskt eftersom det skulle kunna attackera Grekland eller delar av södra Europa. Varför Iran skulle attackera Grekland kunde han inte ge något svar på. Den israeliske säkerhetsministern, Avi Dichter, förklarade också att Iran var ondskefullt eftersom landet skulle kunna attackera Europa. Det kan naturligtvis Israel också med precis lika bra/dåliga motiv.

Samtidigt är Israels egna kärnvapenprogram allt mer ifrågasatt. Brittiska Sunday Times förklarade nyligen att Israel placerat ut "mullvadar" i de amerikanska institutioner som sysslar med kärnteknologi för att få tillgång till känsliga forskningsfaciliteter. Även den israeliska kärnkraftsreaktorn Dimona får kritik eftersom den sägs vara ytterst känslig för härdsmälta, liknande den ryska reaktorn i Tjernobyl. Läckage från reaktorn har lett till ökad cancerfrekvens för befolkningen i området.Mer nyheter:
  • Israeliska militärdomstolar fäller automatiskt de palestinier som åtalas, 99.7% av alla fälls. Vid en granskning av 38 fall varade domstolsförhören i mellan 2 och fyra minuter i sju fall, mellan en och två minuter i nitton fall och 12 var över innan en minut hade gått. Förhören sker på hebreiska med delar av översättningen av israeliska soldater för att palestierna inte ska förstå ordentligt. Hälften av de 9000palestinier som sitter fängslade i Israel har dömts av sådana domstolar.

4 kommentarer:

Jinge sa...

Ju mer man ser av utvecklingen och den israeliska och amerikanska politiken, desto mer undrar man vad ända in i helvete som håller på att hända? Har våra egna politiker kognitiva problem, eller tror de på andra länders politiker bara för att de själva tillhör det skrået?

Det finns ännu större anledning att fundera när det är en UTBREDD folklig uppfattning att de största hoten mot världsfreden är Israel och USA.

Funderar aldrig politiker ens på varför människor reagerar så?

Sist värden blundade så att den fick kramp var på 30-talet. Hur lång tid ska det dröja innan svenska politiker börjar ens tala om det?

Hampus Eckerman sa...

Antagligen en fråga om lönsamhet och minsta motståndets väg. Det är enklast att jamsa med. Också lönsammast i kortaste loppet. I längden är det dock vansinnigt eftersom ett kärnvapenkrig kan komma att bryta ut när Israel börjar känna sig hotade och inte längre har en total militär dominans.

Björn Fridén sa...

gnäll inte så förbannat, Israel är ju mellanösterns enda demokrati.

Hampus Eckerman sa...

Du menar efter att ha hjälpt till att krossa demokratierna i Palestina och Libanon.