2008-01-05

Kidnappningen och utsvältandet av barnen i Irak

Det amerikansk tillsatta irakiska regeringen beslöt sig nyligen för att skära ner matransonerna för irakiska civila med hälften. Dessutom ska fem miljoner mindre människos få rätt till ransonerna. Det innebär att irakierna togs om hand bättre av Saddam Hussein under de internationella sanktionerna mot landet, än vad de gör nu.

Sanktionerna som utfördes mot Irak kallades då för ett uttryckligt folkmord av Denis Halliday, FN:s samordnare i Irak, som avgick i protest mot dem. Minst en halv miljon barn dog som direkt följd av sanktionerna mot irak och lika många vuxna. USA:s utrikesminister, Madeleine Albright, sa då att priset de döda fick betala "var värt det".År 1999, innan den senaste amerikanska invasionen hade lättnader gjorts i de irakiska sanktionerna. Mer mat blev tillgängligt, mattransporter behövde inte säkerhetsgranskas och många grannländer började bryta mot sanktionsprogrammet. Enbart två år efter kunde

UNICEF konstaterade då att den kroniska undernäringen bland barn gått ned med 20% och den kritiska undernäringen med 50%. Ändå var 19% av barnen undernärda. Nu, efter den amerikanska invasionen, ligger siffran på 28%, den överstiger alltså den värsta under Saddam Husseins år. Då dog femtusen barn i månaden. Nu dör antagligen långt fler.Tidigare detta år konstaterade Oxfam att 60% av irakierna var beroende av matransoner från myndigheterna. 43% av dem led av absolut fattigdom och antalet undernärda barn hade ökat från 19% till 28% (från att ha varit i princip okänt innan de amerikanska bombanfallen under Gulf-kriget -91). En halvering ransonerna kommer att slå hårt mot den irakiska befolkningen och barnadödligheten förväntas skena.

Eftersom nära hälften av befolkningen nu är arbetstösa tvingas fler och fler irakier sälja sina barn för att säkra sin och resten av familjens överlevnad. Många av köparna , enligt en oberoende undersökning från Iraqi Families Association, uppger sig komma från Sverige. Ett barn kan bringa inkomster på från 3 000 dollar till över 30 000 dollar beroende på ålder. Enligt IFA säljs minst två barn varje vecka och ytterligare fyra rapporteras som försvunna:

"Siffrorna är alarmerande. Det har skett en 20% ökning i de rapporterade fallen av försvunna barn sedan förra året. Vid tidigare år har barn rapporterats försvunna på väg hem från skolan eller efter att ha lekt nmed vänner utanför sina hem. Polisundersökningar rapporterade dock att många hade sålts av sina föräldrar till utländska par eller specialiserade gäng."


Hur många av dessa barn som säljs till den omfattande sexhandeln är svårt att säga, men barnen drogas ofta innan de förs ur landet. Därför har nya rutiner införts där alla barn måste väckas och frågas ut innan får resa. Khalid Jabboury, som sålde sin dotter till adoption för 20 000 dollar säger:

"Efter ett år har jag hört från mina släktingar att de sett min sjuåriga dotter arbeta som en tjänare i den förmodade nya familjen, och hon blir också slagen."

Enligt UNICEF så blir 25 000 barn varje månad fördrivna från sina hem tillsammans med sina föräldrar, 75 000 barn tvingas leva i tillfälliga läger och 760 000 barn (nära 20% av alla iraks barn) kunde inte gå till skolan alls. 20% av alla barn under fem år får inte ens rutinmässiga vaccinationer och en lika stor andel av barnen visar tecken på tillväxthämningar, främst p.g.a brist på mat och rent vatten.

USA har i sin tur svarat på detta med att släppa färre och färre flyktingar in i landet. Bryr sig DN och SvD om detta? Nej, de skriver om hur en irakisk soldat skjutit ihjäl två amerikanska ockupanter.


Mer nyheter:

  • Fler och fler arabstater vill knyta närmare kontakter med Iran och motsätter sig USA:s Iran-politik.

  • Israels president Ehud Olmert erkänner att Israel inte brytt sig om "vägmappen för fred":

    "Det finns vissa motsättningar i vad vi verkligen ser och vad vi lovade. Skyldigheter ska inte bara begäras av andra, utan måste också hedras av oss själva. Så det finns vissa problem här."


    Olmert sa senare att det var Guds hand som sett till att Bush var president i USA, samtidigt som den tidigare Mossad-agenten Nicolas Sarkozy var president i Frankrike, Judiska Nationalfonds beskyddaren Gordon Brown premiärminister i England, den kristna fundamentalisten Tony Blair sändebud i Mellanöstern och Angela Merkel som upprustat Israel utan betalning kansler i Tyskland.

  • Våldsamheterna i Kongo fortsätter och är fortfarande värre än de i Sudan. Sedan Augusti har 400 000 människor tvingats fly från sina hem och nu går även våldtäkterna upp, även bland barn.

  • Israel placerar med flit militära anläggningar vid arabiska byar för att försöka använda arabiska civila som mänskliga sköldar.

  • Den amerikanske generalen Dan McNeill, chef för NATO:s uppdrag i Afghanistan, räknar med nya rekord i opiumskörden. Innan den amerikanska invasionen hade opiumodlingen nästan upphört, men står Afghanistan för 93% av hela världens opiumodling.

  • USA:s sändebud till Kenya tycker att den valfuskande presidenten Kibaki ska leda en sammarbetsregering, trots hans valfusk. USA ervar de första att gratulera honom till vinsten, men drog tillbaks gratulationen när resten av världen valde att påtala valfusket när upplopen bröt ut.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hela världen borde få vara med och rösta i USA:s presidentval, de är ju världspolis.