2008-01-12

Mer om USA:s bluffande om Hormuz-sundet

När Pentagon släppte en video om hur iranska små patrullbåtar skulle hotat tre amerikanska krigsfartyg med att de skulle "explodera om några minuter" bluffade de helt (som jag skrivit tidigare). New York Times skriver (fetstil tillagd av mig):

"Anonyma Pentagon-officerare sa på onsdagen att den hotfulla röst som hördes i ljudklippet, som släpptes i måndags natt med tillägget att det spelades in separat från videobilderna och lades till dem senare, inte var direkt spårbar till iransk militär."

Om kvaliteten på ljudet skriver tidningen:

"Ljudet inkluderar en kraftigt brytande röst som på engelska varnar marinens krigsfartyg att de ska explodera. Inspelningen saknar dock omgivande ljud - ljudet från en motor, havet eller vinden - som man kunde förväntat sig om om sändningen hade utgått från en av de fem små båtar som åkte runt tre-skepps konvojen."

Att ljudet inte var spårbart bekräftas av Femte flottans talesman:

"Vi säger att vi inte kan göra en direkt koppling till båtarna där. Det kan ha kommit från land, från ett annat fartyg. [...] Jag antar att vi inte säger att det absolut säkert kom från båtarna, men vi säger heller inte att det absolut inte kom därifrån."


En iransk patrullbåt från Hormuz-sundet


På New York Times skriver en person som uppger sig ha varit marinofficer på ett amerikanskt krigsfartyg i området om radiokanalen som de amerikanska och iranska båtarna använder för kommunikation:


"Men över vid gulfen är kanal 16 som en dålig amatörradio. Alla och deras bror är på den; tjattrandes på; ropandes rasistiska slagord, vanligtvis involverande fillipinare (gott om fillipinare som arbetare i området); svordomar involverande din mamma; 70-tals musik sänds ut frampå såptimmarna (finns inget märkligare än att höra The Carpenters 8 mil från den iranska kusten vid 4:a tiden på morgonen."

Samtidigt har Iran släppt sin version av händelserna. Den går att se här. En översättning från persiskan ger följande konversation mellan två män i den iranska patrullbåten:

0:07 #1: "Uppge er position"
0:30 (Patrullman #2 namnger den andra personen ombord med en referens om nödvändigheten för säkerhetsåtgårder)
0:45 #1: "Sakta, åk lite närmare...går inte att se fartygets nummer."
0:50 #2: "Fick du det?"
0:51 #1: "Ja, men det är inte tydligt."
0:56 #1: "Vänta ett ögonblick"
0:57 #2: "Det är bättre nu."
1:16 #1: "Är det 73?" (båten åker lite närmare)
1:32 #1: "Jag hör något som roppas ut från dess högtalare, vad säger de?"
1:50 #1: "Jag tror de talar med oss."
2:35 #2: "Kanal?" (gör sig redo för radiokommunikation)
2:36 #1: "16"
2:37 #2: "Vad var skeppets nummer?"
2:38 #1: "73"
2:40 (patrulman #2 startar radiokommunikationen på engelska)

Till skillnad från det amerikanska bildklippet så är ljudet inte tillagt i efterhand utan tagit med samma inspelning. AFP rapporterar att både det amerikanska och det iranska klippen tycks handla om samma fartyg.

Det är från det iranska klippet ganska uppenbart vad det handlar om. Tre amerikanska krigsfartyg med tillhörande helikopter åker inne i Hormuz-sundet i vad de säger vara "internationellt vatten", men som enligt FN:s LOS-konvention är iranskt territorialvatten. Den iranska tolkningen har alltid varit att de enda fartyg som har rätt att åka där är de som uttryckligt undertecknat LOS-konventionen och som tydligt identifierar sig. Eftersom de iranska patrullbåtarna inte ser id-numret åker de närmare. De blir anropade av det amerikanska fartyget, utbyter identifiering och sedan åker de amerikanska fartygen vidare.

En rutinhändelse alltså.George Bush befinner sig nu i Israel för att planera hur de ska kunna isolera Iran från resten av mellanöstern. Samtidigt som amerikanskt bombflyg fäller nära 20 ton bomber över södra Baghdads palmlundar och tidningarna rapporterar om hur de amerikanska legosoldatsföretagen fällt förbjudna kemiska stridsmedel över Irak så får George Bush välsignelse av Ashkenazi-judarnas Överrabbin, Yona Metzger. Rabbinen tycks inte bry sig om de över en miljon dödade irakierna och de över fyra miljoner flyktingarna som skiljts från sina hem hus. Han säger istället:

"Jag vill tacka dig för att du stödjer Israel och för att du för ett krig mot Irak."


Överrabbinen har tidigare kallats för en av de 12 mest inflytesrika religiösa representanterna i världen i en CBD-dokumentär. Metzger, har också krävt frigivning av de israeler som spionerat på USA och har anklagats för både sexuella trakasserier, mutbrott och förfalskning.


Från Abu Ghraib-fängelset

En annan person som Överrabbinen borde gilla är Tony Blair. Tony Blair har just skrivit på ett kontrakt med den amerikanska banken JP Morgan vilket ger honom en miljon pund per år. Daily Mail har granskat de jobb som Blair står i kö för, bl.a involverande en ny memoarbok, och konstaterar att han som mest skulle kunna tjäna in 40 miljoner pund, nära 250 miljoner kronor. Överlag ses det här som blodspengar för Irak-kriget och Tory-partiets försvarstalesman Gerald Howarth säger:

"Det kommer att ses med ett visst förakt bland de militära styrkorna att han plockar upp denna stora check samtidigt som han var glad över att skicka brittiska trupper i strid med dålig utrustning och för få till antalet."

Det är sällan det är ledarna som startar krig som är de som förlorar på dem.

Uppdaterat 2007-01-13: En ny post om Hormuz-incidenten och dess bakgrund hittar ni här.

3 kommentarer:

Krigsblogg 2007 sa...

Hallå igen, Hampus...

Om du vill höra min min ödmjuka teori om "spökrösten" på kanal 16 så lutar jag nog mest åt att det handlar om ett "scherz" - ett skämt helt enkelt, för att "stressa" jänkarna samtidigt som revolutionsgardets snabb-båtar swischar förbi USS Hopper på (typ) en kabellängds avstånd.

Jag tror inte att det var iranierna själva som "sjukade sig" genom att prata om "sprängning inom ett par minuter", men definitivt att det var någon som hade möjlighet att observera incidenten.

Oavsett om det var ett rutinuppdrag eller inte är ju iranierna knappast så dummma att de inte har SIGINT/ELINT-posterna igång i trakterna kring Bandar Abbas för att följa sina egna båtar och observera vad de amerikanska örlogsfartygen kan tänkas hitta på...

Nu är det så att de nyaste radarsystemen som iraniernerna använder sig av har köpts in från Vitryssland och det vore otänkbart att man inte har vitryska rådgivare och utbildare på plats så länge man "kör in" systemen (vilket brukar ta minst ett halvår).

Jag är beredd att sätta en hundring på att det är ngn av dessa som behagat skämta och att denne person i dagarna har haft ett "allvarligt samtal" med lämplig överordnad.

Jag kan givetvis ha fel, men en hundring är ju inte så förbannat mycket pengar... ;-)

Incidenten är lite av en storm i en tekopp, men iraniernas speedboats kom närmare än vanligt och intelligenta personer inom revolutionsgardets och iranska flottans staber har fått viktiga upplysningar om hur jänkarna agerar om det blir fråga om ett "skarpt läge" någon dag i framtiden.

Om det är något som jag däremot inte skriver under på är att det skulle handla om någon elaborerad "Tonkin-historia" i syfte att... ja vadå? Bushadministrationen ser helst till att låta nästa administration ta hand om den heta persiska potatisen...

Nåväl - hade jag varit fartygschef på något av de amerikanska fartygen hade jag nog sänkt båtarna i varje fall för att visa att det är vi som pissar längst och att iranierna skall tänka sig för jäkligt noga innan de kommer nära nästa gång - samt att vi inte accepterar Irans anspråk på att det handlar om deras eget territorialvatten, utan att vi upprätthåller principen om ett "mare liberum" också i Hormuzsundet...

Hälsar Erik

Hampus Eckerman sa...

Fult möjligt att det var ett skämt, men vem som framfört det är dock bara spekulation som vi knappast kan få något svar på. Och givetvis övervakar iranierna all trafik i Hormuz med tanke på områdets historia.

En Tonkin-hisoria skulle kunna ha flera möjliga orsaker. Visa på iraniernas hotfullhet inför Bushs runtresa i Mellanöstern. Samla stöd till pro-krigsmotståndare inför det amerikanska presidentvalet.

För Pentagon är ju inte dummare än vi två. De insåg naturligtvis också att det var fejk, men valde ändå att dra på. Och pissa längst är knappast något ett land bygger en framgångsrik utrikespolitik på.

Marcin sa...

Krigsblogg 2007, du menar att du hade dödat för att visa att du är mäktigare? Jag är helt klart imponerad. Utan dig ingen fred!