Irak är en sådan konflikt.
I dagens The Guardian kan jag läsa om hur folkmordet i Irak fortsätter:
"Sjukvården är i kaos p.g.a en brist på instutionellt ramverk, bristfällig elektricitet, hälsovådligt vatteb och frekventa brott mot medicinsk neutralitet. Hälsoministeriet och lokala hälsoauktoriteter har inte kunnat möta dessa utmaningar medans FN-grupperingars aktiviteter och de från NGO:s är kraftigt begränsade."
Tidningen berättar om en ny rapport från MEDACT, en organisation för brittiska arbetare inom hälsovården:
"Rapporten, från organisationen MEDACT, berättar om hur avgifterna för hälsovården, borttagna av koallitionsstyrkorna i en våg av idealism, sedan dess har återinförts av hälsomyndigheten som inte kunnat betala de löner och köpra de mediciner som behövts. Värre, nu måste patienterna muta sig in till sjukhuset."
På Saddam Husseins tid, innan sanktionerna mot landet, hade Irak den bästa sjukvården i arabvärlden. Idag flyr utbildad personal utomlands i massor. Outbildad personal måste utföra procedurer utanför deras kompetens. Enligt genévekonventionen har ockupationsmakten en plikt att skydda all hälsoservice, oavsett om en irakisk regering skapats eller ej, men det har helt och hållet ignorerats. Sjukhus skyddades inte under kriget och har inte fått pengar för uppbyggnad.
I går kunde jag berätta om hur detta, inklusive de sänkta matransonerna, det orena vattnet, bristen på säkerhet och elektricitet, orsakade 9000 irakiska barns död i månaden. Ett folmord vida överstigande det i Sudan. Ändå är det Sudan som Levande Historia skriver om när de vill diskutera folmord. Om Irak inte ett ord. I-n-t-e e-t-t o-r-d.
En orsak kan naturligtvis vara att de grupper som styr och ställer över myndigheten, bestämmer över värdiga och ovärdiga offer, själva var med och hejade på detta folkmord. Inledde det och underbyggde det.
Därför kommer de anställda på Levande Historia titta åt sidan medans deras lönepengar tickar in. Skulle de göra för mycket väsen skulle kanske deras bidrag dras in och innerst inne kanske de inte tycker att arabiska liv är särskilt mycket värda.
Därför föreslår jag en sak. Årets 27:e januari kallar vi för "De bortglömda folkmordens dag". Dagen då vi åminner de folkmord som glömts bort av Levande Historia. Av Dagens Nyheter. Av SVT, TV4, Expressen, Aftonbladet och resten av de större medierna.
Då ska vi minnas och sörja de bortglömda. Och be att det aldrig sker igen. Som det sker just nu.
8 kommentarer:
Ingen folkmord ska glömmas bort!
(Oavsett vilken folkgrupp har råkat illa)..!
Visst, vi ska inte glömma bort förintelsen och påminna oss själva om detta den 27 jan.
Det att man försumar andra folkmord och utmärker enbart förintelsen för 60 år sen, kan också skapa ökad hat mot judar. Självklart, instinktivt, tänker man:
"Men JAG..och MITT folk..?"
55 miljoner offer under 2-a v. krig och ca 35 miljoner av den här siffra var mina "slaviska bröder".
35 miljoner..!
Av den här siffra, var det 23 miljoner ryssar (17 miljoner civila och resten soldater).
Sen har vi, för 15 år sen folkmord och riktiga koncentrationslägret MITT I EUROPA, alltså i Bosnien.
En rad massaker liksom Srebrenica och flera koncentrationslägret liksom Omarska, där människor tvingades dö av svält.
Visst, man borde tala om detta i sammanhanget. Varför inte..?
Om man talar om en rad olika folkmord i Europa och i världen i samband med förintelsens dag, kommer man att visa mer respekt mot varje liv som släcktes, och det kända demokratiska åsikten som säger att "Varje människa är likvärd!"
Forsätter man på så sätt som FFLH gör, kommer vi att se om att 6 miljoner döda människor ska bagateliseras på ett biligt sätt som dom inte förtjänar.
Det finns så många, så många folkmord som skett att det är underligt att det bara är några få som nämns hela tiden. Hitler. Stalin. Pol Pot.
Varför inte Japans? Storbritannien? USA? Belgien? Australien? Spanien?
Och framförallt, varför inte tala om de största katastroferna just nu, Somalia och Irak?
Jag tror det är viktigt man förstår hur pass vanliga dessa mord ändå varit, detta totala förakt mot andra folk. Först då kan vi inse att vi alltid ska vara försiktiga när någon talar sig varm för nya krig, nya bombangrepp, ny interventioner.
Det är också viktigt att först¨å att ett folkmord kan vara att försöka utplåna ett folks identitet, utan att nödvändigtvis utrota hela befolkningen. Som idag i Palestina.
Eller vad sägs om Sudan, eller Kuba?
Mycket kan man nog anklaga Kuba för, men folkmord har nog inte skett där sedan 1800-talet, om ens då. Jag tror inte ens vi kan räkna Guantanamo-basen dit.
Sudan däremot är ju ett exempel som ofta framförs som folkmord, även om det knappast går att kallas för bortglömt, till skillnad från de värre konflikterna i Somalia, Kongo och Irak. Dår kan vi i alla fall se en bättre applicering av folkmordsdefinitionen, även om det på senare tid komplicerats av att Janjaweed-nomaderna numera slåss på båda sidor i konflikten.
Konlikten i Irak bortglömt??!
Jag vet inte vilka tidningar du läser och vilka tv-kanalar du tittasr på, men jag hör dagligen om situationen i Irak.
Skulle dock inte kalla det folkmord, inte heller Sudan för den sakens skuld. Folkmord är inte synonymt med att folk mördas.
Konstigt förresten att vänstern inte ägnar mer uppmärksamhet åt situationen i Somalia. Där är ju konfliktlinjerna enkla nog att passa in i vänstern svart/vita-världsbild: islamister (=goda) mot etiopierna stödda av USA och Västen (=onda).
Korrekt, Isak, att Irak-kriget inte är bortglömt, men varje gång någon börjar tala om folkmord är det om Sudan. Inte om Irak där långt värre situation råder. Levande Historia talar aldrig om Irak som folkmord, men gör det om Sudan. Regeringen gör det aldrig. Amnesty gör det inte. Därför har jag valt att kalla folkmordet som bortglömt, dock inte kriget.
Tycker också det är väldigt konstigt att både högern och vänstern (särskilt den tidigare) nästan aldrig skriver om Somalia. Uppenbarligen tycker många att svarta liv saknar betydelse. Särskilt de som startade det senaste kriget.
Kul poäng du hade om svart/vit världsbild gällande det vita västs mördande av svarta afrikaner. Den ska jag komma ihåg.
Så etiopier är vita västerlänningar, det visste jag inte. Där ser man, man lär sig något nytt varje dag...
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har runt 151 000 människor dödats i Irak från invasionen i 2003 till 2006. Och FN uppskattar att runt 2,2 miljoner irakier drivits på flykt.
FN uppskattar att konflikten i Darfur har runt 200 000 människor dödats och 2,5 miljoner drivits på flykt, medan olika NGOs uppskattar antalet dödade att vara mellan 200 000 och 450 000.
Så jag förstår inte hur du kan såga att långt värre situation råder i Irak än i Sudan.
Kriget i Kongo uppskattas har krävd mellan 3,5 och 4,4 miljoner offer (det kriget har dock varat längre än Irak och Sudan),och det är verkligen en bortglömd konflikt.
Roligt att du lyckats lära dig att etiopier är vita, Isak. Jag antar att du är lika övertygad om att elefanter är skära. Min nästa rekommendation är att du lär dig att kungen heter "Kurt Välling".
FN uppskattar att i konflikten i Darfur har mellan 200 000 och 400 000 människor dödats och 2,5 miljoner drivits på flykt säger du. Enligt samma modell har tidningen Lancet konstaterat över 600 000 irakiers död (extrapolerat till idag över en miljon döda irakier). FN uppskattar de irakiska flyktingarna till 4.4 miljoner. Din siffra har du hittat på.
Den siffran du nämner gällande döda är ett sammarbete mellan ockupationsmaktens tillsatta regering och WHO. De har inte använt samma metod som i Sudan så du kan inte jämföra de två. Ska en jämförelse göras är det med Lancets ovan som använder Sudan-metodiken. "WHO"-undersökningen har enbart räknat de som dött i en direkt fysisk attack, till skillnad från de kring Sudan. De som dött av exempelvis kolera-epidemier eller brist på medicin och mat har inte räknats med. Därför måste du lägga till de 9000 barn som dör varje månad (enligt UNICEF) och får alltså 108 000 extra döda bara för år 2007. Vilket gör att Irak går förbi Sudan.
Intressant nog har rapporten konstaterat detta också - men separat. Ökningen av "icke-våldsam död" har varit 60% sedan krigets start! Självklart borde den siffran adderats till de 150 000.
De irakiska myndigheternas undersökning har också undvikit en granskning i alla områden som betraktats som osäkra. 11% av alla områden, framförallt kring Anbar, har därför inte undersökts vilket lett till lägre resultat.
Skicka en kommentar