2008-01-03

Kenya, valfusket och USA

Kenya har länge, vid sidan om den repressiva regimen i Etiopien, varit USA:s främsta allierade i Afrika. USA har haft tillgång till militärbaser både för flyg och marin. När det nya amerikanska kommandocentret Africom lanserades nyligen var den kenyanska hamstaden Mombasa ett av de första anläggningsplatserna för det amerikanska krigsfartyget USS Porter. Fartygen fick sitt namn från den amerikanske marinofficeren David Porter som hjälpte till att trycka ned de muslimska piraterna utanför algeriet. Nära 100 000 amerikanska turister väntades besöka landet år 2008. Den amerikanska presidentkandidaten Barack Obamas farmor bor fortfarande i landet.

Därför var det inte underligt att det amerikanska utrikesdepartementet inledningsvis stödde valresultatet som gav presidenten Mwai Kibaki makten, trots kritik från alla valobservatörer om omfattande valfusk. Enbart ett röstdistrikt hade 25 000 extra röster än vad man sagt på valdagen senare getts till Kibaki, ett annat distrikt röstade över 115 procent av väljarna och Kibakis egna distrikt röstade 140 000 av 70 000 invånare. Valresultatet gav också motsatt beskedd till över 50 opinionsundersökningar. När upploppen startade drog dock USA tillbaka sitt stöd.

USA:s president George Bush och Kenyas president Mwai Kibaki


På nätet huserade det redan innan valdagen flera rykten om hur USA hjälpt till att förfalska opinionsundersökningar för att ge mer stöd till Kibaki. Kenya är ett av de länder som USA vill bygga nya militärbaser i för Africom. Detta, inklusive landets stöd till Etiopien och internering av kenyanska muslimer i Guantanamo-basen, är djupt impopulär bland landets befolkning.

Så är då Raila Odinga, oppositionens ledare, ett hot mot USA? Nej, knappast. Odinga använder sig själv av amerikanska rådgivare, mest känd, eller snarare ökänd, är Dick Morris. Morris var tidigare aktiv i Bill Clintons presidentvalskampanj 1996, men tvingades avgå efter avslöjandet att han haft ett ettårigt förhållande med en prostituerad som tog 200 dollar i timmen. Förrutom en böjelse för fotfetishism lät Morris också den prostituerade Sherry Rowlands lyssna in på telefonsamtal med presidenten. Morris är också känd för sina skattesmiterier.

Så här arg blir Dick Morris när han inte får slicka på prostituerades fötter

Och även om Odinga har en marxistisk bakgrund, han har döpt sin sin efter Fidel Castro, så är detta länge sedan:

"Ni vet, under 60-talet, imperialismens dagar, när det fanns amerikaner i Vietnam, i Kambodja, var det väldigt trendriktigt att vara vänster!"

Odinga har också anklagats för att få stöd från USA. Vad de flesta inte vet är att Odinga också är en av Kenyas rikaste män. Pengarna har han gjort i oljeindustrin, framförallt via kontrakt med Saudiarabien när han fortfarande var Kenyas energiminister, men också med stöd från Libyen.

Kanske är USA:s stöd till Kibaki kanske så enkelt som att Kibaki företräder de stora kristna grupperna medans oppositionens kandidat Raila Odinga har stöd också i de muslimska områdena. I ett sandlådebråk anklagas Kibakis kandidater för att vara anställda av CIA, Odingas anklagas för att tillhöra Al Qaida. Kenya har en växande muslimsk befolkning särskilt i de ekonomiskt viktiga områdena som Mombasa och Nairobi. Israel har också haft en särskild relation till de kristna ledarna i Kenya.


Läs mer om Kenyas val i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen.

Uppdaterat 2007-01-04: Odinga är själv inte muslim, utan kristen. Däremot har han sina stora valdistrikt bland muslimerna och också goda kontakter med de muslimska arabländerna.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Gott Nytt År önskar jag dig.
Du har en fantastiskt bra blogg. Uppskattar den mycket.

elsa sa...

Hampus, jag undrar bara ,finns det något som har hänt i världen den senaste tid som USA är inte skyldiga för????

Hampus Eckerman sa...

Tack Kerstin!

Naturligtvis finns det det, Elsa. Däremot inte så mycket som de inte är inblandade i. USA är en ekonomisk och militär supermakt med militärbaser i två tredjedelar av världens länder. Det vore ju korkat att påstå att det inte skulle påverka även vad som annars skulle kunnat ha varit interna konflikter.