2008-01-06

Irakiska flyktingar tvingas till prostitution

För två år sedan massakrerades 24 civila irakier i Haditha av ett amerikanskt kompani. Endast fyra de amerikanska soldaterna ställdes till rätta. I det fallet, som den amerikanska militären medvetet försökte tysta ned och förhindra utredande av, rapporterar nu Washington Post att ingen av soldaterna kommer att anklagas för mord, som mest kommer de att åtalas för dråp. Detta trots att flera av offren dödades direkt i sina sängar och att bildbevis på händelserna finns.10-åriga Iman Walid berättar om hur sju personer i hennes familj dödades av amerikanska soldater i Haditha - från ITV, 2006-05-30


De irakiska flyktingar som försökt återvända från Syrien har funnit att deras hem har funnit dörrarna uppbrutna, deras hem plundrade och ofta skadade av eld. Ibland lever en annan familj där som vägrar att flytta. Myndigheterna menar att det är omöjligt att ta emot de flyktingar som vill återvända. Ca. 30 000 flyktingar har försökt återvända från Syrien sedan mitten av september. I kring hälften av fallen är skälet att de inte längre har råd att stanna i Syrien.

Bland de flyktingar som hittills stannat i Syrien, ca. 1.5 miljoner människor, säger en tredjedel att deras finanser endast kommer att vara i kring tre månader till. Många lever redan idag på prostitution och självsvält. Nattklubbar runt hela Damaskus är fyllda av irakiska kvinnor som tvingats prostituera sig. Även barn tvingas regelbundet till prostitution.


DN och SvD tycker som vanligt det är roligare att skriva om de mer spektakulära bombexplosionerna, trots att det folk dör av mest är svält och sjukdomar.


Mer nyheter:

  • Satellitbilder har publicerats med markeringar över upplopen i Kenya.

  • Afrikanska asylsökanden i Israel har internerats i Ktsiyot-fängelset där de hållits fängslade under hårda förhållanden, utan dragen värme eller varmvatten. Kvinnorna hålls separerade från männen.

  • 70% av kvinnorna i Niger ser det som vanligt att deras män, bröder och föräldrar slår och våldtar dem.

8 kommentarer:

Johnny sa...

Om du istället för att länka till en specifik händelse så som denna i Svenska Dagbladet och fullkomligt undvika att kommentera händelsen ifråga, utan istället kritisera USA så skulle dina argument eventuellt vara intressanta.

Du visar att du är mer intresserad av, eller förmodligen endast intresserad av att kritisera USA och Israel.

Du bryr dig nog inte så mycket om lidande, endast av att spy galla över länder du av någon anledning inte tycker om.

Hampus Eckerman sa...

Jag tar det som ett tecken på att du tycker att massakrer på civila är acceptabelt, liksom att irakiska flyktingar tvingas till prostitution, och att du därför önskar att kritik mot USA inte ska framföras.

Tony sa...

Du länkar till att kristna mål i irak bombas men har inget att säga om detta.

Det kan inte vara bombandet som är felet i att det är problem i Irak?

Det är nog som Johnny skriver, du bryr dig inte om lidande. Du bryr dig om att enbart spy galla över Usa och Israel.

Tänk om man skulle få en sådan som du i ledande position i Sverige. Vilket helvete det skulle vara när terrorister började bomba här, ledaren skulle sitta och försvara det.

Det är precis den bilden man får av dina skriverier. Terror är bra, försvar är dåligt.

Hampus Eckerman sa...

Tony och Johnny, om ni nu är olika personer vilket jag tvivlar på. Varför vill ni påstå att terror skulle vara bra? Är ni positiva till amerikansk militär terrorbombar civila eller att miliser spränger kyrkor?

Tycker ni att amerikanska soldater ska få massakrera civila? Ni har fortfarande inte ens nämnt detta. Tycker ni att det är bra att flyktingar ska sättas i fängelse, fruarna skiljas från männen och sedan få bo i öknen i vintern utan värme och varmt vatten? Är ni positiva till sådant?

Och sen komma tjoande om terrorbomber i Sverige, rena rama dumheterna. Som om vi skulle ockupera andra länder och bli terrormål. Inte undra på att ni inte vågar använda fulla namn.

Anonym sa...

Hampus:
har du några sympunkter på att muslimer attackerar kristna i Irak?

Hampus Eckerman sa...

Anonym, det är svinaktigt och deprimerande. Innan USA gick in räknades Irak som ett av de mer sekulariserade länderna i arabvärlden. Inga av de hårda lagar mot kvinnor som finns i grannländerna som Kuwait och Saudiarabien fanns i Irak. Nu är religiösa konflikter i gång och flera kvinnor har fått offra livet. Ockupationen och det motstånd den orsakat har varit en katastrof för kvinnors rättigheter. Miliser styr där det en gång fanns en central polismakt som ändå garanterade kvinnors rättigheter.

Samtidigt är situationen för kristna sakta på bättringsvägen i delar av Irak, nu kunde man för första gången på två år fira jul i Baghdad. Och vi ska komma ihåg att de etniska och religiösa konflikterna har fått för stor uppmärksamhet jämfört med det som verkligen dödar människor. Sjukdomar och svält p.g.a att den irakiska regeringen inte ser till att ransoner kommer fram, att vattenreningen inte fungerar, att ingen ström finns, inga reservdelar till medicinsk utrustning, mm. Detta är det som dödar och ingen verkar bry sig om det.

Jämför t.ex mitt gamla inlägg om dödssiffrorna och mitt senare om svälten.

Ockupationen är det viktigaste. Så länge en illegitim regering sitter vid makten och amerikanska styrkor stärker denna kommer inga lösningar finnas och våldet kommer fortsätta och därmed också oförmågan att bygga upp samhället igen. Med oljeinkomster på över 100 dollar fatet borde Irak vara rikt, landet kunnat byggas upp och mat och sjukvård kunna ges till folket. Tyvärr används oljepengarna till att bekosta en utländsk krigsmakts övertagande av landet.

Galaxa sa...

Ockupation, ja, där har vi det största problemet. När man inte rår sig själv, är det svårt att bygga upp något. Ochupation och kolonisation är ofta ett effektivt sätt att strypa självkänslan hos ett folk. Och talesättet "erst kommt das essen und dann die moral" funkar inte, anser jag. Moralen måste finnas med parallellt, även om jag nog skulle tumma på den om mina barn svalt. Och i Iraks fall finns det ju inte ens "essen".

Jag är f.ö. chockad över att nyhetsutsändingarna i TV och radio i Sverige inte rapporterar mer om Kenyas situation. Tänk om jag inte haft tillgång till IRIN etc? Jag skulle knappt känna till något om detta.

Hampus Eckerman sa...

Själv ser jag knappt på TV eller lyssnar på radio, så den biten missar jag, men generelt sett tycker jag att tidningarna är usla på rapportering om Afrika. Det är som om hela kontinenten vore ett svart hål.